Draamaa Moto GP:ssä: ukkoja nurin kuin pipoa, kisa keskeytettiin – Ducatille voitto ja KTM:lle ensimmäinen palkintopallipaikka

Suzukin Alex Rins rynnin heti startissa kärkeen, paalulta lähtenyt Maverick Vinales jäi kakkoseksi. Myös KTM:n Pol Espargaro sai loistostartin ja nousi kuutosruudusta neljänneksi.

MM-pisteiden kannalta mielenkiinto kohdistui Yamahan jäsentenvälisiin; ero Valentino Rossin ja Vinalesin välillä oli vain kaksi pistettä. Rossi lähti vasta ruudusta 16, mutta oli jo kahden kierroksen jälkeen seitsemäs, Vinales sen sijaan putosi viidenneksi.

Rins reuhtoi jo kolmen kierroksen aikana kolmen sekunnin eron Ducatin Andrea Doviziosoon.

Sade yltyi koko ajan, mikä ei tiennyt hyvää Vinalesille. Eilen kuivalla kelillä hän oli aika-ajon ykkönen, mutta paalupaikka vaihtui kilpailussa neljässä kierroksessa sijaan kahdeksan, kun Rossikin ohitti hänet.

Keli oli todella hankala. Marc Marquez kaatui kolmospaikalta kierroksella kuusi todella rajusti, juuri ennen häntä Jack Miller, Tom Lüthi, Michele Pirro, Danilo Petrucci ja Pol Espargaro kaatuivat. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut pahemmin. Aleix Espargaro oli kaatunut jo aikaisemmin. Pol Espargaro ja Pirro pääsivät kuitenkin jatkamaan kilpailua.

Yhdeksännellä kierroksella nurin meni Suzukin Andrea Iannone. Rossi oli noussut jo kolmanneksi ja Vinales neljänneksi. Kierroksella 13 kaatuivat Vinales ja Franco Morbidelli. Vinalesin kaatuminen varmisti Rossin MM-pronssin. Alkoi näyttää siltä, että edes puolet kuljettajista ei tule pääsemään maaliin. Jo kisan puolivälissä ulkona oli kahdeksan ukkoa.

Seuraavalla kierroksella ulkona oli KTM:n Bradley Smith. Heti perään kärjessä Rins teki ajovirheen, Dovizioso siirtyi kärkeen ja Rossi kakkoseksi. Pian tämän jälkeen Dovizioso nosti tuomariston edessä kätensä pystyyn ja kilpailu keskeytettiin. Olot alkoivatkin olla jo liian vaaralliset. Kun vaadittavaa 20 kierrosta ei ollut ehditty ajaa, jäätiin odottelemaan uusintastarttia. Sade ei vain ottanut laantuakseen, pikemminkin päinvastoin.

Parinkymmenen minuutin odottelun jälkeen sade alkoi hellittää ja järjestäjät tekivät rajusti töitä radan vetisimpien paikkojen kuivaamiseksi. Uusintastartin lähtölista muodostui kierroksen 13 perusteella, joten Rins lähti paalulta, sitten Dovizioso ja Rossi.

Uusintastartissa Rins paahtoi kärkeen, eikä kärkikolmikko muuttunut. Viimeistä kilpailuaan ajava Hondan Dani Pedrosa oli viides KTM:n jo kertaalleen kaatuneen Pol Espargaron takana. Pian Dovizioso siirtyi kärkeen ja Rossi kakkoseksi. Neljä kierrosta ennen maalia Rossi kuitenkin kaatui. Näin ollen Rins nousi kakkoseksi ja Pol Espargaro kolmanneksi kiinni palkintopallipaikkaan.

Sijoitukset säilyivät loppuun asti, joten KTM nappasi kaksivuotisen MotoGP-historiansa ensimmäisen palkintopallipaikan 36. kilpailussaan. Aiemmin paras sijoitus oli Espargaron viime kaudella ajama yhdeksäs.

Michele Pirro oli neljäs, Pedrosa viides ja Takaaki Nakagami kuudes.

MM-sarjan voitti suvereenisti Marc Marques, ero Andrea Doviziosoon oli 76 pistettä, pronssimies Rossi jäi peräti 123 pistettä.

KTM:llä ensimmäistä palkintopallipaikkaa juhlittiin kuin maailmanmestaruutta. Espargaro oli kilpailun jälkeen luonnollisesti yhtä hymyä, tosin kyyneliäkin silmissä nähtiin.

”Tämä tuntuu täysin epätodelliselta. Viimeinen kierros tuntui kestävän vuoden, takaa tulevat kuljettajat painostivat koko ajan. Olen superonnellinen”, Espargaro sai sanotuksi.  
 

Uusin numero