Dakar 2023 käyntiin uusilla säännöillä – 8500 km hiekkadyynejä ja pölyä

Maailman vaativimmaksi erämaaralliksi kutsuttu Dakar-ralli käynnistyy jälleen uudenvuodenaattona.

Vuodesta 1978 järjestetty kilpailu ajettiin alunperin Pariisista Dakariin, ja kisaa kutsuttiinkin Paris-Dakar -ralliksi. Afrikan maiden, erityisesti Mauritanian, turvallisuuspuutteiden takia se siirrettiin vuosiksi 2009-209 Etelä-Amerikkaan ja vuodesta 2020 alkaen kisa on ajettu Saudi-Arabiassa. Kilpailua kutsutaan nykyisin Dakar-ralliksi, vaikkei kyseinen kaupunki ole lähelläkään rallireittiä.

Tämänkertainen reitti on kokonaispituudeltaan 8515 kilometriä, josta 14 erikoiskokeen osuus on 4616 kilometriä. Kilpailu starttaa uudenvuodenaattona ajettavalla 11 kilometrin mittaisella prologilla. Kilpailun pisin erikoiskoe on 472 kilometrin mittainen ja suurin päiväkohtainen ajomatka on 877 kilometriä. Kilpailun puolivälissä (ma 9.1.) pidetään yksi lepopäivä. Voittaja selviää 15. tammikuuta, kun kuljettajat saapuvat 136 kilometrin mittaisen erikoiskoe 14:n jälkeen maaliin.

Tämän vuoden kilpailussa sääntöihin on lisätty ns. aikabonus. Ensimmäisenä matkaan lähtevä kilpailija saa hyvitystä 1,5 sekuntia kilpailua johtamaansa kilometriä kohden siitä hyvästä, että seuraavien on helpompi suunnistaa seuraamalla kärkikuljettajan jälkiä. Toisena matkaan lähtevää hyvitetään vastaavasti 1,0 sekunnilla kilometriä kohti ja kolmatta 0,5 sekuntia kilometriä kohti. Eli jos kuljettaja starttaa ensimmäisenä ja ajaa johtopaikalla ensimmäiseen 200 kilometrin tankkauspisteeseen asti, ansaitsee hän 1,5 x 200 sekunnin aikabonuksen eli hänen erikoiskoeajastaan vähennetään 300 sekuntia eli viisi minuuttia. Huomioitavaa on, että kaikille kuljettajille ei jaeta samanlaista tiekirjaa, vaan niissä on ”hajontarasteja”, eli pelkästään edellä menevien jälkiä seuraamalla menestystä ei tule.

Toinen kärkimiesten keskinäisiä eroja tasoittava tekijä on lähtöpaikan valinta, sillä RallyGP-luokassa prologin nopeimmat saavat valita viimeisenä lähtöpaikkansa. Yhteensä moottoripyöräluokissa (Rally GP, Rally2 ja Rally3) kilpailee 143 ajajaa, joista järjestäjien mukaan ensikertalaisia on 42. Aiemmista Dakar-voittajista mukana ovat Sam Sunderland (GasGas, GBR), Kevin Benavides (KTM, ARG), Ricky Brabec (Honda, USA), Toby Price (KTM, AUS) ja Matthias Walkner (KTM, AUT). Sunderland ja Price ovat voittaneet kisan kahdesti.

Uusin numero