Crossin MM-avaus kuvin ja sanoin

Tämä runsashuulinen bulgarialaiskimuli kummittelee varmaan monen miespuolisen kamerankäyttäjän muistikortilla useammin kuin radalla pärränneet kilpailijat.

Pääsponsorin käsimerkki tuli tutuksi tällekin lajinsa vaalealle edustajalle.

Scrub on päivän sana nykytyylin motocrossissa. Scrub tarkoittaa sitä, että pyörä väännetään kupeelleen hyppyyn lähdössä ja näin saadaan lentoradasta matala. Siitä ollaan montaa mieltä tykkääkö kello moisesta. USA.n lahja MM-motocrossille, Zach Osborne voidaan suoralta kädeltä valita scrubbaajien kunkuksi. Zacharias on saanut treenata kevään terveenä ja päräytti avauksessa pikkuluokan viidenneksi.

Iceone-tiimin Ludde Söderbergillä on vielä opittavaa nykytyylin hyppyri-ylityksistä. Pientä vääntöä sisälaitaan oli havaittavissa. MM-sarjan debytantti päräytti kisassa sijalle 27.

Pitkänlinjan crossivaikuttaja John Luotonen lukeutuu Iceone-tiimin vahvuuteen. Tekniikkapuolella työskennellyt Luotonen on nähnyt varikkoelämää, ei vain MM-motocrossissa, vaan myös MotoGP- ja USA:n supercrossvarikoilla. Miska Aaltosen mekaanikkona aikanaan toiminut Luotonen haluaa vielä kantaa kortensa Suomi-crossin kehityksen kekoon ja uskoo parhaiten siinä onnistuvansa suomalaistiimin palveluksessa.

Saksalaispilotti Ken Roczen oli Sevlievossa pitelemätön. Karsintaerän suvereeni voitto sai kisassa seurakseen molempien erien ykköstilat. Eniten KTM-pilotin menossa hämmästytti ajon varmuus ja vauhdin ylivertaisuus. Muut jäivät nuorukaisen kyydistä totaalisesti. Talven treeni USA:n supercross-sarjassa ilmeisesti kantaa hedelmää.

Etukäteen kauden mestariehdokkaaksi No 1 ounasteltu hollantilaisnuorukainen Jeffrey Herlings ei tiimikaverinsa kyydissä pysynyt, vaikka tiimipomo Stefan Everts evästikin nuorukaisen ajolinjaneuvoillaan. Herlings oli avauksen kolmonen edellään vielä USA:n radoilta paluun tehnyt brittiläinen Kawasaki-pilotti Tommy Searle.

Tehdastiimien joukkoon täksi kaudeksi kohonnut Gariboldi-Yamaha-tallin suomalaispilotti Harri Kullas oli Sevlievossa vaisu. Suomalaisvirolainen starttasi avauserässä hyvin, mutta hyytyi kympiksi. Toisessa kaatuminen ja isku päähän hidasti menoa. Eräsijat 10 ja 14 takaavat kuitenkin hyvät lähtöasetelmat kauden jatkolle.

Michele Rinaldin Yamaha-tallin uusin kaappaus isompaan luokkaan, ranskalaispilotti Steven Frossard todisti kauden avauksessa olevansa luottamuksen arvoinen. MX1-luokan avauserän voitto ja toisen kakkostila pienen virheen seurauksena nosti nuorukaisen heti mestariehdokas numero ykköseksi.

Suzukin syömähammas, belgialaisten uusin toivo, Clement Desalle voitti Sevlievossa ison luokan, mutta vain Frossardin virheiden myötä. Kakkoserän voitto takasi miehelle avausosakilpailun ykköstilan tasapistein ranskalaisen kanssa.

Tanel Leok on tällä kaudella ainoa Leok MM-sarjassa, sillä serkku Aigar siirtyi enduropoluille. TM-tehtaan tiimissä ajava virolainen kisasi MX1-luokan kakkoserässä pitkään kärkinelikossa, mutta hyytyi lopulta ysiksi. Leokin suoritus oli hyvä osoitus italialaispyörän potentiaalista.

KTM:n keulakuva, Antonio Cairoli oli avauksen isoin yllätys ja negatiivisessa mielessä. Cairoli väänsi polvensa avauserässä ja kivuliaan toisen erän jälkeen sisilialainen löytyy MX ykkösen tuloksista yhdeksänneltä paikalta. Polvikipu oli kuitenkin ilmeisesti tekosyy, sillä ainakin KTM-organisaatiossa työskentelevä ex. crossari Pit Beirer myönsi mukana olleen jotain muutakin.

Männävuosien multimestari Joel Smets on osoitus siitä, että aktiiviurankin jälkeen on elämää. Lehdistötiloissa läppäriä rääkännyt belgialainen myönsi pilke silmäkulmassa vihdoinkin tajunneensa, missä ne crossimonttujen kovimmat kundit istuu.

Teksti ja kuvat: Tuomo Seppänen

Uusin numero