Cortese ajoi murtuneella ranteella kolmanneksi

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan 125-kuutioisten luokan maailmanmestaruutta puolustava suomalaistalli Ajo Interwetten käynnisti uuden kauden komeasti kolmannella sijalla Losailin valaistulla aavikkoradalla Qatarissa.

Aki Ajon johtaman Derbi-tiimin kuljettajista palkintokorokkeelle nousi uransa ensimmäisen kerran saksalainen Sandro Cortese, 19. Cortesen podiumsijoituksen arvoa nostaa edelleen se, että hän ajoi koko MM-avausviikonvaihteen hiusmurtuma oikean käden ranteessaan.

– Kaiken kaikkiaan kova suoritus Sandrolta, kehaisi Ajo tiiminsä uutta kuljettajaa.

Ajolla oli muutenkin aihetta tuuletuksiin Losailissa, sillä myös Cortesen sveitsiläinen tiimikaveri Dominique Aegerter ajoi kauden avanneessa ja suunniteltua lyhyemmäksi jääneessä kisassa MM-pisteille sijoitettuaan 11:nneksi.

Kisan tulokset jäivät voimaan neljän kierroksen perusteella, kun pelätty sade iski Losailiin. Sade kastoi radan siksi pahoin, että kisan tuomaristo ja turvallisuuskomissio päättivät, että uusintastarttia ei enää ajeta.

Cortesen edelle Qatarin lopputuloksissa ehtivät Aprilia-pyörillä kilpailevat italialainen Andrea Iannone ja kisan espanjalainen paalupaikkamies Julian Simon. Iannone kukisti Simonin 0,180:lla ja Cortesen 5,211 sekunnilla.

– Erikoinen, mutta samalla hyvä kisa molemmilta kuljettajiltamme, jotka nostivat alkukierrosten jälkeen vahvasti sijoituksiaan. Mielestäni podiumilla nähtiin ehdottomasti kolme nopeinta kuljettajaa, vaikka kisa jäikin näin lyhyeksi, totesi tallipäällikö Ajo.

Piikkiluokan kilpailu oli kaavailtu 18 kierroksen mittaiseksi, mutta punaisten lippujen noustua ylös siitä ei ehditty ajaa sääntöjen edellyttämää kahta kolmasosaa.

– En ole saanut asiaan vielä virallista vahvistusta, mutta todennäköisesti MM-pisteet puolitetaan, kertoi Ajo.

MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan kahden viikon kuluttua Motegin radalla Japanissa.

Losail, Qatar.
125-kuutioisten luokan MM-sarjan osakilpailu 1/16:

1. Andrea Iannone, Aprilia 8.37,245
2. Julian Simon, Aprilia + 0,180
3. Sandro Cortese, Derbi + 5,211
4. Pol Espargaro, Derbi + 5,769
5. Bradley Smith, Aprilia + 6,650
6. Jonas Folger, Aprilia + 6,701
7. Nico Terol, Aprilia + 6,771
8. Stefan Bradl, Aprilia + 7,592
9. Danny Webb, Aprilia + 8,169
10. Esteve Rabat, Aprilia + 8,678
11. Dominque Aegerter, Derbi + 12,232
12. Sergio Gadea, Aprilia + 12,237
13. Scott Redding, Aprilia + 12,360
14. Simone Corsi, Apriia + 13,754
15. Johann Zarco, Aprilia + 13,783

Teksti: Kari Aho

250-kuutioisten kisa ajettiin myös lyhennettynä
Sateen takia viivästynyt 250-kuutioisten luokka ajoi kisassa vain 13 kierrosta, jotta MotoGP-luokka pääsisi aloittamaan aikataulun mukaan klo 23. Se oli siis suunnitelma, kunnes Qatarissa äärimmäisen harvinainen sateen takia jouduttiin MotoGP-luokan startti perumaan kokonaan.

250-kuutioisten podiumilla nähtiin yllättävä joukko: vakavan loukkaantumisen jälkeen loisteliaan comebackin tehnyt Barberá korkeimmalla korokkeellaan, toisella sijalla piikeistä täksi kaudeksi isompaan luokkaan siirtynyt Jules Cluzel ja viime vuonna 125-kuutioisissa mestaruuden napannut Mike di Meglio. Cluzelille luokkavaihto näyttäisi olevan siis erittäin onnistunut, sillä viime kausi kuljettajalla meni täysin pisteittä. Meglio on taas meille suomalaisille tuttu entisenä Ajo Motorsportin kuljettajana.

FIM:in, IRTA:n, Dornan JA QMMF:b (Qatar Motor and Motorcycle Federation) yhteisellä päätöksellä MotoGP-luokan kisa päätettiin ajattaa historiallisesti maanantaina. Kuljettajat tuntuvat Stoneria lukuunottamatta olevan tyytyväisiä tehtyyn ratkaisuun. Stonerkin protestoi ajamista lähinnä turvallisuussyistä: sade ja tuuli on tuonut aavikolta radalle paljon hienojakoista hiekkaa, joka tekee asfaltin pinnasta erittäin liukkaan. Mutta rata on varmastikin saatu tämän päivän kuluessa puhdistettua ja saamme illalla vihdoinkin nähdä Kallion debyyttiajon. Eilinen jännitysnäytelmä liittyi sateen mahdolliseen loppumiseen, mutta siinä vaiheessa kun kuljettajat esittivät tv-lähetyksissä lähinnä uimista imitoivia otteita, oli optimistisemmankin todettava: ”game over”.

Suora lähetys MotoGP-luokan kisasta ma 13.4. klo 21 Nelonen.

Uusin numero