Casey Stoner tilittää takavuosia: “Ducati puukotti minua selkään”

Kuninkuusluokan maailmanmestaruudet Ducatilla vuonna 2007 ja Hondalla 2011 saavuttanut australialainen Stoner kertoo katkeruuden juontaneen juurensa kauteen 2009, jolloin hän joutui jäämään sivuun kolmesta GP:stä totaalisen uupumisen vuoksi.

Ducatin tehdastalli kutsui tällöin Mika Kallion Stonerin tuuraajaksi Pramac-satelliittitiimin riveistä.

– Ducati ei ollut tietenkään tyytyväinen tilanteeseeni. Se oli kuitenkin minulle todella suuri pettymys, että Ducati alkoi julkaista tuolloin tietoa terveydentilastani ilman suostumustani, kertoo Brnosta, Indianapolisista ja Misanosta sivussa ollut Stoner.

Tutkimuksista toisiin mystiseksi luonnehditun väsymyksen vuoksi siirretty Stoner oli saanut siinä vaiheessa myös sähköpostin Ducatilta, jossa hänen annettiin ymmärtää, että kyseisten kisojen ajanjaksosta ei kannata palkkaa odotella.

Lorenzolle tehty tarjous
täytti Stonerin mitan

Kotimaassaan toipilasaikaa viettäneen, voimia keränneen ja mediaa vältelleen Stonerin mitta täyttyi lopullisesti, kun hän hän sai kuulla, että Ducati oli tarjonnut Yamahan espanjalaiskuljettaja Jorge Lorenzolle pestiä seuraavaksi kausiksi – ja nimenomaan hänen korvaajakseen.

– Kun olisin sivussa, Ducati tarjosi Lorenzolle sopimusta tuplapalkalla minuun nähden. Ducati kertoi minulle vielä siinä vaiheessa, kun viimeistelin sopimusta kausille 2009-10, että heiltä ei löydy enempää rahaa minulle, eikä toisaalta pyörän kehitystyöhönkään. Yhtäkkiä heillä oli kuitenkin varaa tehdä tällainen tarjous toiselle kuljettajalle.

– Kun otti huomioon kaiken sen, mitä Ducati ja minä olimme saavuttaneet yhdessä, niin en voinut uskoa korviani. Tunsin, että ne ihmiset joihin luotin ja joiden odotin luottavan minuun olivatkin puukottaneet minua selkään, Stoner kuvailee tuntojaan omaelämänkerrassa.

Ducati oli tosin tarjonnut Stonerille töitä vielä vuoden 2010 jälkeenkin, mutta sille ajatukselle aussi ei ymmärrettävästi enää lämminnyt. Stoner sinetöi kahden vuoden sopimuksen Hondalle välittömästi kauden 2010 toisen osakilpailun jälkeen.

Stoner ajoi Hondalla mestariksi välittömästi vuonna 2011. Seuraavan vuoden keväällä Stoner sokeerasi monet ilmoittamalla vetäytyvänsä MM-sarjasta kauden 2012 jälkeen. Hän sijoittui päätöskaudellaan MM-pisteissä kolmanneksi.

Stoner palasi tämän vuoden syksyllä Hondan palvelukseen testikuljettajan roolissa Motegin ja Sugon radoilla Japanissa. Hondan mukaan Stoner jatkaa samassa roolissa myös tulevana vuonna, joskaan kuljettaja itse ei ole vielä vahvistanut asiaa.
 

Uusin numero