Buell tuotanto päättyy

26 vuotta ehti tämä hieman outo ja erikoinen moottoripyörävalmistaja toimia markkinoilla, mutta nyt Buell on kulkenut tiensä päähän. Buellin omistava Harley-Davidson on päättänyt keskittyä jatkossa vain yhteen merkkiin.

Katso Erik Buellin tunteellinen video, jossa hän kertoo Harley-Davidson -tehtaan päätöksestä.

– Tulen aina olemaan ylpeä Buellista. Osoitimme, että pieni ryhmä asiaan intohimoisesti ja motivoituneesti suhtautuneita ihmisiä pystyy toimimaan jättiläismäisten tehtaiden rinnalla, Erik Buell kertoo surullisena videollaan.

Nykyisten ja markkinoilla olevien uusien pyörien tulevien omistajien ei tarvitse olla huolissaan varaosien, takuun tai huoltojen suhteen, sillä Harley-Davidson jatkaa näitä toimintoja normaalisti. Mutta uusien pyörien tuotanto päättyy. Jälleenmyyjillä nyt olevat pyörät ovat siis viimeiset. ”Mikäli haluat itsellesi Buellin, ota pikaisesti yhteyttä lähimpään jälleenmyyjäsi, sillä pian ne ovat loppu”, Erik Buell toteaa nieleskellen videolla.

Yleisesti tunnettu tosiasia Suomessa ja maailmalla on se, että Buell ei ole koskaan ollut mikään massojen suosikki, mutta päätös tuntuu silti yllättävältä. Etenkin 1125 R:ään ja 1125 CR:ään tehtyjen suurten panostusten jälkeen. MP-Kauppiaiden tekemän tilastoinnin mukaan Buellin markkinaosuus Suomessa on ollut tasaisesti n. 0,5 % luokkaan, mutta tänä vuonna uusia pyöriä on rekisteröity syyskuun loppuun mennessä enää vain 24 kpl.

Ne moottoripyöräilijät, jotka haluavat hankkia ajokkinsa pikemminkin sen sielun, kuin viimeisen päälle hienostuneen tekniikan tai markkinoiden tehokkaimman moottorin takia, eivät varmasti Buellin tuotannon lopettamispäätöksen myötä kuole sukupuuttoon. Yritysliiketoiminnan tehtävänä on tuottaa omistajilleen voittoa, joten vastavirtaan kulkijat joutuvat etsimään uuden ”pöllin” jolla lipua muiden mukana. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että edellinen pyöräni, Buell XB12 lightning, on hauskin -joskin myös persoonallisin pyörä, jolla olen ajanut.

Buell perustettiin East Troyssa Wisconsissa Erik Buellin toimesta. Harley-Davidson osti merkin 2003. H-D:n viime vuosina omistukseensa hankkimat MV Agusta ja Cagiva ovat tällä hetkellä niin ikään myynnissä.

Uusin numero