Bosse Grönholm odottaa innolla kilpailemista Mika Kallion rinnalla

Kallio on valittu Suomen crosskart-maajoukkueeseen, joka kohtaa Jyväskylässä Espanjan ja Ranskan. Kisa merkitsee lisämaustetta ja vauhdikasta virittäytymistä Jyväskylän Killerillä ajettavalle Neste Oil Rallin supererikoiskokeelle.

– Varmasti kovat kapinat tiedossa. Meillä on kova joukkue kasassa, joten voittoa tietysti lähdetään hakemaan. Itse olen ajanut kilpaa Crosskarteilla viimeksi talvella, eikä kokemusta soraltakaan ole kuin yhden kisan verran, mutta lähden silti mukaan hyvällä fiiliksellä, Kallio kertoo.

Valkeakoskelainen Kallio saa Killerille rinnalleen kovan nimen Espanjaa ja Ranskaa kesytettäessä. Suomen joukkueen kapteenina toimii rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus ”Bosse” Grönholm.

Grönholmilta löytyy Kallion tavoin taustaa myös kaksipyöräisistä. Inkoon pitkä mies oli juniorivuosina kova tekijä motocrossissa. Hän loukkasi kuitenkin polvensa 80-luvun alussa Kavilannummen radalla Salossa ja sen jälkeen katseet käännettiin rallipoluille.

– Todella hienoa päästä maajoukkueeseen, niissä on aina fiilistä. Ajattelin lähteä mukaan niin sanotuksi mentoriksi, että jätkillä pysyy pää kylmänä isolla näyttämöllä, hymyilee Grönholm.

– Killerillä on hienot puitteet ja auto sopii sinne täydellisesti, toivottavasti yleisöllä riittää maajoukkuehenkeä näin keskellä kesää ja saadaan kunnon kisa aikaiseksi. Ranska ja Espanja ovat kovia moottoriurheilumaita ja ovat harrastaneet tätä lajia pitkään, joten haastavaa tule olemaan, tuumii Grönholm.

Joukkueet on koottu maiden kansallisesta crosskart-sarjoista ja kokoonpanoissa saa käyttää maksimissaan kahta ammattilaista kapteeneina. Kallio on ehtinyt kilpailla ja esittää taitonsa maaottelupelillään jo Finnish Crosskart Challenge -sarjassa.

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä maaottelussa Suomen vastustajiksi asettuu tukku nimimiehiä, sillä esimerkiksi Ranskalla on riveissään muun muassa yhdeksänkertainen maailmanmestari, Sebastien Loebin kartanlukija Daniel Elena.

Tehopainosuhteeltaan ralliautoja tehokkaammat crosskart-kilpurit pääsevät tosi toimiin Killerin supererikoiskokeen yhteydessä torstaina ja perjantaina.

Maajoukkueet aloittavat urakointinsa torstaina klo 16.00 harjoituksilla, joista edetään aika-ajoihin. Maaottelun päättää torstaina ensimmäiset alkuerät, joiden jälkeen Killerillä käynnistyy varsinainen supererikoiskoe ja areenalle hyökkäävät WRC-autot. Perjantaina maajoukkueiden työt alkavat Killerillä klo 17.00 ja finaali ajetaan klo 18.45.

Ensimmäistä kertaa MM-rallissa myös yleisöllä on mahdollisuus päästä ajamaan Killerille lauantaina klo 9-19. Autoina toimivat maaottelussa käytetyt Crosskart-autot.

Kallio on mukana myös
Mestarien Mestari-kisassa

Crosskartien maaottelun ratkettua perjantaina samaisella Killerin Supererikoiskokeella ajetaan vielä Mestarien Mestari -kisa, jossa Kallio nähdään mukana yhdessä Markku Alénin ja Mika Salon kanssa.

– Mestarien mestari on rallikisa, jossa otamme toisistamme mittaa ralliautoilla. Erikoista kisassa on se, että apukuskit on arvottu yleisökilpailun joukosta.

– Kieltämättä vähän jännittää, sillä minulla ei ole juurikaan ole kokemusta ralliautoista. Mutta kun kutsu kävi, niin pakkohan se oli mukaan lähteä. Ei sitä kovin usein pääse ajamaan tuollaisia maailmanluokan kuskeja vastaan, Kallio toteaa.

Crosskart-maaottelun aikataulu.
Torstai 1.8.

16.00 Crosskart-maaottelu, harjoitukset
18.00 Crosskart-maaottelu, aika-ajot
18.45 Crosskat-maaottelu, alkuerät
20.30 Killerin Supererikoiskoe, WRC-autot

Perjantai 2.8.
17.00-17.45 Crosskart-maaottelu, alkuerät
18.00-18.45 Killerin Supererikoiskoe, Nelivetomiehet
18.45-19.30 Crosskart-maaottelu, finaali
19.30-20.15 Mestarien Mestari -kisa, finaali
20.30 Killerin Supererikoiskoe, WRC-autot

Uusin numero