Bike matkablogi: Tromssa

Kymmenen päivän Norjan matka etenee kahdeksantena päivänä Lofooteilta Tromssaan.

Lofootit on nyt nähty ja koska paluumatkan aikataulussa on yhden päivän verran tilaa, päätetään välttää suorin reitti ja tehdään vielä yksi ylimääräinen mutka matkaan. Päivän määränpääksi valikoituu Tromssa, jonne edellisestä majapaikasta eli Lodingenista on matkaa 327 kilometriä ja suunta melko tarkkaan koilliseen. Käytännössä reittivaihtoehtoja on tasan yksi, tai muuten matka-aika kasvaa liian pitkäksi. 

Reitti kulkee Narvikin ohi pohjoispuolelta. Aamupäivällä pyörän lämpömittari näyttää +21,5 astetta, kunnes edessä näkyy sumua ja mereltä puhaltava tuuli viilentää parin kilometrin matkalla lämpötilan 14 asteeseen. Pari kilometriä eteenpäin, ja lämpötila on taas yli 20 astetta. Mielenkiintoisia sääilmiöitä. Narvikin ohituksen jälkeen mutkitellaan yli puolet matkasta vuorten välissä, kunnes loppumatkasta näkyviin tulee jälleen meri ja kierrellään vuonon rantoja pitkin Tromssaan.

Polar Park, maailman pohjoisin eläintarha.

Matkalla tankataan kertaalleen, mutta kahvipaikaksi halutaan löytää jokin muu kuin tylsä huoltoasema. Sellainen löytyykin, kun tien varressa on Polar Park -kyltit. Kolmen kilometrin pisto sivuun, ja perillä on kahvilan ja matkamuistomyymälän lisäksi tarhoissa kotieläimiä erityisesti perheen pienimpien iloksi. Ja kyllä niitä aikuisetkin katselevat mielellään. Jälkeenpäin googlettamalla selvisi, että kyseessä on maailman pohjoisin eläintarha.

Tromssan kaupunki siintää edessä, ja sen edessä komea ja korkea silta. Kaupunki on saarella, joten keskustaan ajetaan sillan kautta. Siisti ja vilkas kaupunki, eikä ihme, onhan se 70 000 asukkaallaan Pohjoismaiden suurin napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki. Aamulla varattu hotelli Clarion löytyy kaupungin keskustasta ja aivan rannasta, tosin kahden pyörän navit ohjaavat eri tavalla ja kierrättävät meidät pienen (ison) kaupunkisightseeingin kautta perille. Matkaa vain 327 kilometriä, mutta aikaa taukojen kanssa meni yhteensä 6-7 tuntia. 

Tromssalaista rakennustaidetta
Tromssalainen patsas suomalaisella twistillä.

Hotellin hintaan kuuluu yöpymisen ja aamiaisen lisäksi myös illallinen, joten Tromssaan tutustuminen alkaa norjalaisen keittiön antimiin tutustumisella. Pääruokana on vähemmän yllättäen kalaa, ja alkuruokapöytä on runsas ja maukas. Illallista onkin hyvä lähteä sulattelemaan kävelykierrokselle kaupungin keskustaan. Meri on vahvasti läsnä, ja rannassa on useita kuppiloita ja terasseja, ja niiden suosio menee suoraviivaisesti sen mukaan mihin terassille ilta-aurinko sattuu parhaiten paistamaan. 

Aamiaisen jälkeen on aika ottaa suunta kotia kohti. Matkaa on kuitenkin sen verran, että pysähdyksiä on vielä luvassa useita.

Uusin numero