”Aki Ajo on kaikkialla”

Ajo, 45, on ajattanut vuosien saatossa ranskalalaisen Mike Di Meglion, GP-sirkuksen nykyisen johtotähden, espanjalaisen Marc Marquezin ja saksalaisen Sandro Cortesen maailmanmestareiksi.

Tänä vuonna kiiltävää haarukoi vuorostaan australialainen Jack Miller. Siirtomarkkinoiden yksi kohutuimmista kuljettajista johtaa Moto3-luokan MM-sarjaa kauden puolivälissä, eli yhdeksän osakilpailun jälkeen.

Miller kiteyttää osuvasti Ajon roolin Red Bull KTM Ajo-tehdastiimin rutinoituneena veturina, kuin myös yleensäkin MotoGP-sarjassa. Suomalaistalli etenee Ajon johdolla kuin kiskoilla.

– Aki on kaikkialla. Hän auttaa minua paljon erityisesti henkisesti. Akilla näyttää olevan kaikki hallinnassa ja se tuo varmuutta, kuvailee Miller.

Ajolla on painoarvoa
myös MotoGP-luokassa

Ajo pyörittää Moto3-luokassa kolmen tiimin ja viiden kuljettajan palettia, mutta ei tässä suinkaan vielä kaikki.

Ajo toimii myös Millerin, sekä viime kaudella Moto3-luokan maailmanmestaruuden saavuttaneen espanjalaisen Maverick Vinalesin managerina.

Tämä tietää vähintään 99 prosentin varmuudella sitä, että Ajolla on näppinsä pelissä ensi kaudella myös MotoGP-luokassa.

Meneillään olevalla kaudella Moto2:n mitaleista kamppaileva Vinales on tiettävästi jo solminut sopimuksen kaudella 2015 kuninkuusluokkaan paluun tekevän Suzukin kanssa. Kyseistä, kolmen vuoden mittaista diiliä ei ole tosin vielä julkistettu.

Milleria ollaan puolestaan viemässä kovalla kohulla suoraan MotoGP:hen ja tässä tapauksessa Hondan riveihin Lucio Cecchinellon johtamassa LCR-tiimissä.

Moinen harppaus on täysin mahdollinen, joskin muitakin vaihtoehtoja toki löytyy. Millerille näet käy ensi kaudella mainiosti myös Moto2-luokka.

Kauden avauspuolisko
jätti sijaa kritiikillekin

Muodostuupa Millerin ja Ajon yhteinen päätös sitten millaiseksi tahansa, niin selviö on, että seuraavaan haasteeseen pyritään tarttumaan vain ja ainoastaan maailmanmestarin statuksella.

Tähän mennessä neljä voittoa viimeistellyt Miller johtaa kesätauolla olevaa Moto3-luokkaa 19 pisteen turvin. Siihen ei suinkaan ole varaa tuudittautua ja sen 19-vuotias nuorukainen tietää tasan tarkkaan itsekin.

– Minun pitää pyrkiä voittamaan jokainen kilpailu, koska meillä on potentiaalia siihen. Mutta meidän on oltava myös fiksuja ja ajeteltava sarjaa kokonaisuutena. Emme voi toistaa virheitä, sillä olen täällä voittaakseni Moto3-luokan maailmanmestaruuden, julistaa Miller.

Miller uumoilee, että jännitysnäytelmä tittelin osalta kulminoituu 18 osakilpailun mittaisen kauden viimeiselle estradille, eli Valencian Ricardo Tormo-radalle.

– Olen varma, että Fenati (Romano), Rins (Alex), Marquez (Alex) ja kenties muutama muukin kuljettaja ovat vahvoja kauden toisella puoliskolla. Vaikea sanoa, koska en voi ennustaa tulevaa, mutta uskon, että mestaruuden ratkaisu nähdään Valenciassa.

Miller tunnetaan varikoiden väriläiskänä ja armottomana show-miehenä. Ulkokuori saattaa joskus pettää, sillä Miller on myös tinkimätön työntekijä isolla alkukirjaimella. Ajo on luonnehtinut Milleria kauden kuluessa jo muutamaan otteeseen sankarikseen.

Barcelonan lähellä Tarragonassa kisakaudella majaansa pitävä Miller toki tarjoaa tarvitaessa myös kritiikkiä – itseään säästelemättä.

Siitä kertoo Red Bull KTM Ajo-tehdastiimin tuorein tiedote, jossa Milleriltä kysytään muun muassa sitä, minkä arvosanan hän antaa itselleen asteikolla 1-10 kauden ensimmäisestä puoliskosta.

– Viitosen. Vaikka olenkin voittanut neljä osakilpailua ja johdan MM-sarjaa, niin olen tehnyt joissain kisoissa suuria virheitä. Niihin ei ole enää varaa, jos haluamme taistella mestaruudesta, alleviivaa Miller.

MotoGP-sarja jatkuu elokuun toisena viikonvaihteena Indianapolisin radalla USA:ssa.

 

Uusin numero