”Ajon tiimi palautti itseluottamukseni” – Zarco tilittää tietä MM-kultaan

Urallaan toisen tulemisen Aki Ajon siipien suojiin tehnyt ranskalaiskuljettaja tilittää tuntojaan tähänastisesta kaudesta tallin maanantaina julkaisemassa tiedotteessa.

Zarcolla on plakkarissaan ennen tulevana viikonvaihteena Phillip Islandin radalla ajettavaa Australian GP:tä mestaruuden lisäksi 15 kisasta 309 pistettä, seitsemän voittoa, 13 podiumsijoitusta ja seitsemän paalupaikkaa.

* Tekninen vika vei sinulta voiton kauden avanneessa Qatarin GP:ssä. Mitä ajattelit siinä vaiheessa? Epäilitkö Ajo Motorsportin uutta Moto2-luokan projektia?
– En. Tosiasia on, että en ollut huolissani. Se on vain osa kilvanajoa. Olimme jo talvikauden testeissä vahvoja ja otimme sieltä mukaan tosi positiivisia asioita ensimmäiseen kisaan Qatariin. Kenties tuo kisa oli avain itseluottamuksen löytymiseen. Sanoin itselleni: ”Kyllä, tänä vuonna voimme voittaa kisoja ja taistella mestaruudesta”. En menettänyt Qatarissa luottamustani.

* Miten sopeuduit tähän pyörään (Kalex) niin nopeasti?
– Koska pyörä on hyvä. Se tuntui hyvältä välittömästi ensimmäisestä hetkestä lähtien. Minulla oli ennen tätä vuotta kolme kauden kokemus erilaisista Moto2-pyöristä, joiden myötä ymmärsin Kalexin vahvuudet. Nautin niistä. Tällä kokemuksella ja hyvällä pyörällä sopeutuminen oli helppoa.

* Mitä muutit henkilökohtaisesti tähän kauteen lähdettäessä?
– En tiedä, ehkä omaksuin lisää luottamusta siihen, että tiedän olevani nopea. Suurin muutos oli siinä, että pysyin rauhallisena silloinkin, kun asiat eivät sujuneet aivan odotetulla tavalla. Pystyn edelleen parantamaan tässä asiassa ja nauttimaan ajamisesta yhä enemmän. Tiimi on ollut merkittävässä roolissa tässä kaikessa.

* Olit ajanut tätä ennen kolme kautta Moto2-luokassa ja saavuttanut kuusi podiumsijoitusta. Odotitko, että saavutat 13 podiumsijoitusta tämän kauden 15 ensimmäisessä kisassa?
– Nämä tulokset ovat sitä mitä halusin, kun allekirjoitin sopimuksen Akin (Ajo) ja Ajo Motorsportin kanssa kilpailemisesta Kalexilla. Tällainen podiummäärä on fantastinen ja avain mestaruuden voittamiseen.

* Mistä kisasta olet nauttinut eniten tällä kaudella?
– Monestakin. Voitto on aina uskomattoman hienoa saavuttaa paikasta riippumatta. Assen on yksi kohokohdista Barcelonan ohella. Taistelin silloin lujasti Titon (Rabat) kanssa. Silverstone merkitsi myös spesiaalivoittoa ajettaessa sadekelin renkailla jo miltei kuivalla radalla.

* Missä kisassa oli vaikeinta tehdä voiton kunniaksi kuuluisa takavoltti?
– Kenties Barcelonassa, koska kisa oli raskas ja menin tekemään volttia paikkaan, joka oli liian pehmeä hypylle. Onnistuin kuitenkin lopulta siinä. En tiedä oliko minulla vaikeuksia väsymyksen vai paikan vuoksi. Minun on myönnettävä, että jos saavun maaliin väsyneenä, niin se tapahtuu yleensä kisassa, jota en ole voittanut.

* Mistä tällainen voitonjuhlinta juontaa juurensa?
– Aloin tehdä sitä, kun saavutin aikoinaan ensimmäisen voittoni Red Bull Rookies Cupissa. Voltti on asia, josta uskon ihmisten pitävän. Jatkan sitä siihen asti, kun ihmiset kyllästyvät tältä osin minuun. Jos näin tapahtuu, niin se on hyvä asia, sillä silloin olen voittanut monta kisaa. Takavoltti ei ole tullut siitä, että olisin ollut voimistelija. Se on peräisin leikkikentiltä.

* Haluat voittaa myös kauden loput kilpailut. Miten pysyt motivoituneena mestaruuden jälkeen?
– Se on helppoa, kun kuuntelen tiimiäni ja sitä mitä he pyytävät minun tekevän. Opin Aragonissa sen, että minun pitää keskittyä vain yhteen asiaan: kisaan.

* Kuka Moto2-luokan kuljettajista on yllättänyt sinut tällä kaudella eniten?
– Ehkä Alex Rins ja hänen fantastiset tuloksensa. Tosin tiesin jo aiemmin, että hän on loistava kuljettaja. Eniten minut on kuitenkin yllättynyt – ja olen siitä mielessäni – Hafizh Syahrin. Tuo kaveri on parantanut suoritustaan todella paljon viimeisissä kisoissa.

* Mitä Ajo Motorsport on antanut sinulle matkalla maailmanmestaruuteen?
– He ovat palauttaneet itseluottamukseni, sillä tiimi toimii erittäin ammattimaisesti. Meillä on saattanut olla GP-viikonvaihteen aikana pieniä ongelmia pyörän kanssa, mutta kisaan lähdettäessä se tuntuu aina paremmalta. Tiimi pyrkii aina tarjoamaan minulle yhä paremman pyörän ja se tuo minulle itseluottamusta ja auttaa minua työssäni kohti voittoja.
 
* Uskotko, että sinulla on mahdollisuudet uusia mestaruus ensi kaudella?
– Kyllä. Sama tiimi, sama pyörä ja yksi vuosi enemmän kokemusta niin minulla kuin tiimillänikin. Nyt meillä on paljon enemmän dataa käytössämme. Minun pitää taistella jatkossakin mestaruudesta, mutta en ota siitä paineita. Mestaruuden voittaminen on ensi vuonna vaikeampaa, sillä kuljettajat tuntevat minut ja vahvuuteni. Edessä on hieno haaste.

* Miksi halusit jatkaa vielä yhden kauden Moto2-luokassa Ajo Motorsportin kanssa?
– On fantastista taistella voitoista ja mestaruudesta. Ja jos pystyn pitämään paikkani parhaiden joukossa, niin minulla on hyvä mahdollisuus nousta MotoGP-luokkaan. Lisäksi olen löytänyt Ajo Motorsportissa henkisen ja teknisen tasapainon pysyäkseni rauhallisena. Tiimi on minulle kuin perhe GP-viikonvaihteiden aikana. Vietän heidän kanssaan 24 tuntia vuorokaudessa ja he pitävät minusta huolta. Haluan kiittää jokaista heitä hyvästä työstä ja tuesta kaikissa mahdollisissa asioissa. Halusin jatkaa heidän kanssaan toisen vuoden myös tämän vuoksi.
 
* Ketkä MotoGP-luokan kuljettajat inspiroivat sinua eniten?
– Idolini on Valentino Rossi. Rossin lisäksi kärkikuljettajista Marquezin (Marc), Pedrosan (Jorge) ja Lorenzon (Jorge) malliin minulla on paljon opittavaa kaikilta. Mutta Rossista olen eniten innoissani. On todella hienoa päästä keskustelemaan hänen kanssaan.

Uusin numero