Ajo palaa polvileikkauksen jäljiltä radalle helmikuussa – nuorukaisen taustalle rakentui Suomi-tiimi

– Vasemman polven leikkauksesta on kulunut yli kolme viikkoa ja toipuminen on sujunut aikataulussa. Ihan hyvältä näyttää ja oma tavoitteeni on, että olen mukana heti kauden ensimmäisellä virallisella testijaksolla, joka ajetaan 12.-14. helmikuuta Valenciassa, kertoo KTM:n tehdaspyörällä kilpaileva Ajo.

Ajo painottaa, että pienintäkään riskiä ei kuitenkaan oteta. Seuraava tärkeä välietappi on vuorossa keskiviikkona, jolloin lääkäri tutkii polven.

– Kontrollissa nähdään, miten luutuminen on sujunut. Isoin homma tässä on saada polvi taipumaan riittävästi. Siinä on vielä tekemistä.

Moto3-luokan kaikki kolme virallista testijaksoa ajetaan totutusti Espanjan maaperällä. Nelitahtiset ja 250-kuutioiset koneet jyrähtävät Valencian jälkeen seuraavan kerran käyntiin 19. helmikuuta Jerezissä, jonne myös viimeistelytestit ajoittuvat kuukautta myöhemmin.

– Toivotaan nyt, että olen jo mukana Valenciassa, mutta polven ehdoillahan tässä tiukasti mennään. Jerezissä sitten viimeistään, eli ei tässä jäisi siinäkään tapauksessa kovinkaan monta testipäivää ajamatta, toteaa Ajo.

Ajon polvi sai kipeää harmittomalta vaikuttaneessa tilanteessa.

– Laskettelu on ollut aina intohimoni. Voltit ja muut vastaavat ovat saaneet tosin jäädä ja olen ollut maltillisempi mäessä, mutta silti tässä kävi näin. En edes kaatunut, mutta ilmeisesti tärähdyksen voimasta reisiluusta lähti polven alueelta aika iso, eli tuollainen 3×1,5 sentin suuruinen pala, joka saatiin leikkauksessa ruuveilla hyvin kiinni, Ajo taustoittaa alkuvuoden takaiskua.

Ajon toipilasaika ei ole kuitenkaan merkinnyt taukoa harjoitteluun.

– Olen treenannut jalkaa lukuun ottamatta oikeastaan kaikkea mahdollista muuta salilla. Ja onneksi vedin jo heti viime kauden jälkeen marraskuussa tosi kovan peruskuntokauden. Kunto on kohdallaan tauosta huolimatta.

Ajotuntuman ylläpito jääradalla ei ole jäänyt sekään tyystin toteutumatta.

– Ehdin ajaa Pohjois-Suomen suunnalla monen päivän intensiivisen testijakson ennen vamman syntymistä.

Suomi-tiimi näkyvästi
nuorukaisen taustalla

Huipputasaisessa Moto3-luokassa viime vuonna parhaimmillaan kahdeksanneksi sijoittunut ja aika-ajoissa tuplasti viidenneksi yltänyt Ajo kilpailee alkavalla kaudella nimikumppania myöten suomalaistaustaisessa Avant Tecno-tiimissä. Ajo kilpaili kaksi ensimmäistä MM-kauttaan saksalaistiimi TT Motion Events Racingin riveissä.

– Tämä on hieno projekti, josta suuri kiitos kuuluu kotimaisille yhteistyökumppaneille, korostaa Ajo.

Tiimin tekninen ryhmä koostuu Ajolle tutusta espanjalaisesta henkilökunnasta.

– Olemme tehneet tällä kokoonpanolla jo pitkään töitä. Jokainen tuntee toisensa ja toistensa työskentelytavat. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan tulevaa kautta, toteaa Ajo.

Korkealuokkaisia pienkuormaajia ja niiden työlaitteita ja lisävarusteita Tampereen kupeessa Ylöjärvellä valmistava Avant Tecno Oy on ollut jo useamman vuoden näkyvästi esillä myös ratamoottoripyöräilyn parrasvaloissa, eli MotoGP-sarjassa. Avant Tecnon mallistosta löytyvät sopivat koneet sekä raskaaseen ammatti- että vaativaan vapaa-ajan käyttöön.

– Lähdimme mukaan rakentamaan tätä Suomi-tiimiä sekä urheilullisista, että liiketoiminnallisista syistä. On hienoa, että saamme MM-sarjaan yhden suomalaisin voimin kasatun tiimin ja sen myötä lajin ja sponsoreiden näkyvyys varsinkin Suomessa kasvaa, kertoo Avant Tecno Oy:n varatoimitusjohtaja ja hallituksen jäsen Jani Käkelä.

– Yrityksemme toimii toki vahvasti myös ulkomailla ja meille on tärkeää MotoGP-sarjan tuoma kansainvälinen näkyvyys. Monet ulkomaiset asiakkaamme seuraavat kisoja tarkasti pitkin kautta ja nyt onkin ollut mahdollista toteuttaa unohtumattomia elämyksiä kisapaikoilla. Tätä asiakkaiden sitouttamista varmasti jatketaan myös tällä kaudella, jatkaa Käkelä.

Ajolta on lupa odottaa vahvoja suorituksia tulevalla kaudella.

– Niklas väläytteli kovaa vauhtiaan jo useasti viime kaudella ja uskon, että tällä kaudella on mahdollista onnistua vieläkin paremmin. Menestys kisoissa on erittäin pienestä kiinni ja viime kaudella Niklaksella oli mielestäni muita enemmän huonoa tuuria turhan monessa kisassa. Ensi kauteen lähdetään luottavaisin mielin ja loukkaantuneesta jalasta huolimatta hyvin valmistautuneena, sanoo Käkelä.

MotoGP-sarja käynnistyy perinteisesti Losailin radan voimakkaiden valonheittimien loisteessa Qatarissa, jossa kauden ensimmäisistä MM-pisteistä kamppaillaan 7. huhtikuuta.

* Kuva: MPAFoto.com

 

Uusin numero