Ajo Motorsportin aurinkoinen trio valmiina kauden toiseen puoliskoon

Aki Ajon johtaman tiimin espanjalaiskuljettaja, podiumille kerta toisensa jälkeen kivunnut Luis Salom johtaa sarjaa kahdeksan osakilpailun jälkeen 14 pisteellä maanmieheensä Maverick Vinalesiin.

Neljä voittoa sekä kaksi paalupaikkaa tähän mennessä viimeistelleellä ja tänään 22 vuotta täyttäneellä Salomilla on plakkarissaan 172 pistettä. Vastaavaan saldoon ei ole yltänyt kukaan myös muut luokat mukaan luettuna.

Kapellimestari A. Ajon rytmiorkesterin muista artisteista malesialainen Zulfahmi Khairuddin ja australialainen Arthur Sissis tulevat sijoilla 11 ja 12 pistein 40 sekä 39.

”Akin johdolla kaikki
toimii mallikkaasti”

Salom ajaa ensimmäistä kautta tallipäällikkönä kolme maailmanmestaruutta saavuttaneen Ajon siipien suojissa.

– Aki on se henkilö, jonka johdolla kaikki toimii todella mallikkaasti. Minun mielestäni hänen roolinsa on tässä tiimissä aivan olennainen, Salom kehuu pomoaan.

Salom on kiitollinen saamastaan tilaisuudesta kilpailla arvostetussa tehdastiimissä. Mallorcan miehen tyytyväisyyttä lisää luonnollisesti myös johtopaikka MM-sarjassa.

– Olemme tehneet tähän mennessä erittäin hyvää työtä koko tiiminä. Tiesin, että tulen todella vahvaan tiimiin ja myös sen, että minun on tehtävä kaikkeni yltääkseni samalle tasolle. Odotin, että pystyn taistelemaan kärkisijoista, mutta totta puhuakseni en osannut odottaa, että yllän sinne näin useasti, myhäilee Salom.

Salom on tunnettu kuumaverisenä kilvanajajana, jonka otteisiin Ajo on tuonut viileyttä, rauhallisuutta ja ennen kaikkea taktista kylmäpäisyyttä. Salom toki tietää, että mestaruuteen on vielä pitkä matka. Saattaa hyvinkin olla, että huipputasaisen luokan ratkaisu jää viimeisen kisaan Valenciassa.

– Meillä on yhä yhdeksän kisaa jäljellä ja kaikkea voi tapahtua. Marginaalit kärkikuljettajien välillä ovat kapeat ja voitot ovat usein hyvinkin pienistä asioista kiinni, Salom muotoilee.

Fahmi Khairuddin kaipaa
kovempia aika-ajosijoituksia

Fahmi Khairuddin kohosi viime kaudella taistelemaan jo voitosta kotiyleisönsä edessä Sepangin radalla. Tämä kausi on vienyt Khairuddinilta enemmän aikaa totutteluun käytännössä täysin uuteen pyörään ja tulokset eivät ole yltäneet vielä odotetulle tasolle.

Khairuddin on ajanut kisassa parhaimmillaan kuudenneksi ja aika-ajossa sijalle 11. Jälkimmäinen on merkinnyt toistaiseksi sitä suurinta kompastuskiveä.

– Olemme tehneet tiiminä jälleen hyvää työtä ja fiilis pyörään paranee koko ajan. En ole löytänyt kuitenkaan vielä aivan 100-prosenttista tuntumaa ja luottamusta pyörään, jolloin en ole pystynyt ajamaan limiitillä. Se on heijastunut ensisijaisesti harjoitusten ja aika-ajojen kierrosaikoihin. Sen sijaan kilpailussa olen tuntenut itseni vahvaksi. Se mielentila on nyt saatava siirretyksi myös perjantailla ja lauantaille.

Khairuddin tunnetaan määrätietoisena kuljettaja, joka vaatii itseltään paljon.

– En ole helposti tyytyväinen omaan tekemiseeni. Ei, en voi sanoa, että olen täysin tyytyväinen kauteen tähän mennessä, koska olen pisteissä 11:ntenä. Olen kuitenkin optimistinen loppukauden osalta. Toivon, että olen vahvempi kuljettaja heti kesätauon jälkeen Indianapolisissa.

Sissis tarvitsee tasaisuutta
läpi GP-viikonvaihteen

Sissisin suoritukset ovat liikkuneet pitkälti Khairuddinin linjoilla. Hän on ajanut kisassa parhaimmillaan kahdesti kahdeksanneksi ja aika-ajossa yhdeksänneksi.

Sissis on väläytellyt ajoittain vauhtiaan jo vapaissa harjoituksissa, mutta sijoituksellisesti suoritukset ovat kulkeneet enemmän tai vähemmän kuin vuoristoradalla.

Tasaisuus on se avainsana, mitä toista täysipainoista MM-kautta ajava Sissis kaipaa syksyä kohti kuljettaessa.

– Tärkein pointti aiempaan verrattuna on nimenomaan parantaa sijoituksia aika-ajoissa. Minun pitäisi olla GP-viikonvaihteina vähän nopeampi viimeistään lauantaista lähtien. Minulla on ollut hyvä kisavauhti päällä, mutta kovemmat sijoitukset edellyttävät parempia lähtöpaikkoja. Niistä lähtöasetelmista on vaikea yltää kärkiryhmään.

Sissisillä riittää nälkää kauden toiselle puoliskolle. Se on luettavissa selkeästi myös rivien välistä.

– Kahdeksan ensimmäistä kisaa ovat pitäneet sisällään osaltani oikeastaan vähän kaikkea: välillä erittäin hyvää, mutta ajoittain taas huonompaa. Tiedän, että minulla on aineksia paljonkin parempaan.

Ne ainekset piisaavat parhaimmillaan podiumille, jossa Sissis vieraili jo viime kaudella kotikisassaan Phillip Islandilla.
 

Uusin numero