Aholan endurokulta on enää sinettiä vailla

Hondaa kuskaava Ahola pohjusti herkulliset asetelmat Ranskaan noukkimalla Turkista 45 pisteen potin lauantain voitolla ja sunnuntain kolmannella sijalla.
– Pyrin varmistamaan mestaruuden yrittämällä ajaa voittoon välittömästi ensimmäisenä päivänä Ranskassa, suunnittelee Ahola.
Fethiyen jälkimmäisen kisapäivän luokkavoiton vei nimiinsä espanjalainen KTM-kuski Ivan Cervantes 23,67 sekunnin erolla Aholaan. Sarjassa toisena oleva ja varmuudella ainakin hopean kuittaava Cervantes lähtee päätösviikonvaihteeseen 28 MM-pistettä Aholaa jäljessä.

”Olin tyrmätä itseni”

Aholan leuka aukesi lauantaina kireällä siirtymällä, jossa hänen loikkansa päättyi kiveen.
– Tangossa kiinni ollut käteni iski lujaa leukaani. Hyvä, että en tyrmännyt itseäni.
Turkissa ajetaan kautta aikojen ensimmäisen kerran MM-pisteistä ja järjestelyt eivät yllä ainakaan kaikilta osin sarjan edellyttämälle tasolle.
Annan järjestäjille ison miinuksen reitin merkkaamisesta, mistä heillä ei ole mitään hajua. Siirtymät menevät kireiksi lukuisten harhaanajojen vuoksi.
Kolhuja kokenut Ahola koki piinavimmat kauhunhetkensä tosin jo ensimmäisen kierroksen crossitestillä, jonka yhteen hyppyriin hän oli katsonut valmiiksi suoran ajolinjan.
– Edellä ajaneet hämäsivät kuitenkin minut jäljillään. Ylipitkä hyppyni laskeutui radan ulkopuolelle ojaan, mutta pysyin kuin ihmeen kaupalla pystyssä. Sydän oli kurkussa, mielessä kävi jo sairaala ja se, että tähän se Aholan MM-kausi nyt päättyi.

Aholalla musta päivä

– Toivotaan nyt, että tämä oli minulle se meneillään olevan kauden kuuluisa musta päivä, jollainen näyttää osuvan kohdalleni aina yksi vuodessa. Menetin otteeni kärkeen ensimmäisen kierroksen extreme-testillä, jossa pystyssä olleisiin kuorma-auton renkaisiin oli tullut rako. Jäin siihen kiinni kuin pyörätelineeseen, kertoi Ahola harmissaan.
Aggressiivisesti taivalta taittaneen Aholan sunnuntain hikiseen urakkaan mahtui myös kolme kaatumista.
– Kaaduin ensimmäisen kierroksen crossitestillä ja kaksi kertaa toisen kierroksen extremellä. Keula lähti alta, kun yritystä oli liikaa sen ensimmäisen extremen tapahtumien jäljiltä.
Ahola putosi välillä luokassaan jo kuudenneksi, kunnes kova työ ja kiri tuotti helteisessä Turkissa toivotun tuloksen.
– Olin viimeisen kierroksen endurotestillä jo aivan hapoilla, mutta niin olivat onneksi muutkin. Pystyin ajamaan silti vielä pohjat crossitestille, iloitsi Ahola.

Epävirallinen yleismestaruus

Ahola varmisti jo Turkissa MM-sarjan epävirallisen yleismestaruuden.
– Vaikka kyse onkin epävirallisesta tittelistä, niin arvostan sitä suuresti. Se kertoo, kuinka kova vauhti minulla on ollut päällä läpi kauden.
Turkin toisena ajopäivänä Cervantesin ja Aholan väliin ehti italialainen KTM-kuljettaja Thomas Oldrati 3,76 sekuntia suomalaista nopeammalla ajalla. Oldrati käy vääntöä himmeimmästä mitalista samalla pyörämerkillä ajavan ranskalaisen Pierre Renetin kanssa.
Kakkosluokan muista suomalaiskuljettajista BMW-Husqvarnan Juha Salminen oli kuudes, hänen tiimikaverinsa Marko Tarkkala 11:s ja Husabergin Valtteri Salonen 12:s.
Salminen jäi kärjestä 1.06 ja Tarkkala 2.13 minuuttia. Salonen taipui Tarkkalalle vain 0,03 sekuntia.

Fethiye, Turkki.
Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan 14/16 osakilpailu, luokka 2:
1) Ivan Cervantes Espanja, KTM 47.15,41, 2) Thomas Oldrati Italia, KTM + 19,91 sekuntia jäljessä, 3) Mika Ahola Suomi, Honda + 23,67, 4) Oscar Balletti Italia, Honda + 28,14, 5) Pierre Renet Ranska, KTM + 32,65, 6) Juha Salminen BMW-Husqvarna + 1.06,18, …11) Marko Tarkkala Suomi, BMW-Husqvarna + 2.13,69, 12) Valtteri Salonen Suomi, Husaberg + 2.13,69.

MM-pistetilanne:
1) Ahola 333, 2) Cervantes 305, 3) Oldrati 249, 4) Renet 239, 5) Joakim Ljunggren Ruotsi, Husaberg 201, 6) Balletti 169, …7) Tarkkala ja Rodrig Thain Ranska, TM 148, 9) Salminen 146, 11) Salonen ja Hans Vogels Hollanti, Husaberg125.

Viimeiset osakilpailut: 25.-26.9. Noiretable, Ranska.

Tiedote: Kari Aho

Uusin numero