Päihteet ja mopo eivät sovi yhteen – Järki mukaan mopomiitteihin

“Mopolla päihtyneenä ajaminen on aivan yhtä rangaistavaa kuin muillakin ajoneuvoilla. Loukkaantumisriski on päihtyneellä myös ilmeinen”, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoo.

Mopomiittejä turvallisesti

Mopomiitit ovat mopoyhteisön itsensä järjestämiä tapahtumia. Erilaisia mopokokoontumisia järjestetään nykyään ympäri Suomea ja hyvinkin erilaisilla malleilla. Tavallisinta lienee, että sosiaalisen median kautta vain sovitaan, että tavataan tiettyyn aikaan tietyssä paikassa.

Esimerkiksi Turussa poliisi, Liikenneturva ja paikallinen moottoripyöräseura ovat tarjonneet mopoilijoille neuvoja ja taustatukea näissä tapahtumissa. Ideana on varmistaa, että tapahtumat voitaisiin viedä läpi turvallisesti. Myös ympäristölle koetetaan aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriötä.

Ihalainen korostaakin, että mopomiiteissä on pidettävä järki mukana, vaikka porukassa se tahtoo joskus unohtua. Omia taitoja ei kannata yliarvioida.

“Tänä kesänä on jo sattunut ainakin yksi vakava loukkaantuminen tällaisessa miitissä. Mopon tai moottoripyörän ajaminen ei aina onnistu, vaikka omat ajotaidot luullaan korkeatasoiseksi”, Ihalainen sanoo.

Karkuun ei kannata mennä

Mopoilijan on pysähdyttävä heti, kun liikennevalvontaa tekevä poliisi näyttää pysäytysmerkkiä. Karkuun ajamisella vaarantaa ensisijaisesti oman, mutta myös muiden turvallisuuden.

“Näissä tapauksissa poliisi määrää kuljettajan aina ajokieltoon. Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamistapaukset käsitellään viime kädessä oikeudessa”, Ihalainen sanoo.

Mopon suurin sallittu nopeus on enintään 45 km/h. Tätä ei saa rakennemuutoksilla kasvattaa. Mopoa koskevat säännökset koskevat soveltuvin osin myös mopoautoa.
Ihalaisen mukaan poliisi puuttuukin mopoissa havaitsemiinsa puutteisiin ja rakenteellisiin muutoksiin.

Mopo-onnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä laskenut

Mopo-onnettomuuksissa on kuollut vuosittain viisi ihmistä ja poliisin tietoon tulleissa onnettomuuksissa on loukkaantunut lähes 500 ihmistä. Läheskään kaikki mopo-onnettomuudet eivät kuitenkaan tule poliisin tietoon.

Poliisitarkastaja Ihalainen on tyytyväinen siitä, että kuolleiden ja loukkaantuneiden määrät ovat vähentyneet viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana noin puoleen. Vuonna 2011 kuolleita oli 10 ja loukkaantuneita reilusti yli tuhat.
 

Uusin numero