78. Päitsillä puhaltavat uudet tuulet

Kilpailu on elänyt ja muovautunut vuosikymmentensä mukana, mutta tänä vuonna kilpailun historiaan avataan aivan uusi lehti: kilpailijat starttaavat suureen seikkailuunsa ensimmäisen kerran pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

– Päijänneajo ajetaan tänä vuonna kaksipäiväisenä. Kilpailijat lähtevät matkaan lauantaiaamuna Vierumäeltä, jonne he palaavat myös yötauolle. Koskaan aikaisemmin kilpailun historiassa lähtöpaikka ei ole ollut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, kilpailunjohtaja Martti Ketelä kertoo.

Helsingin Moottorikerho haluaa palvella tämän päivän endurokuljettajia pitämällä ”Päitsin” perinteistä kiinni, mutta samalla uudistamalla Suomen tunnetuinta kilpailua niin, että se olisi mahdollisimman monen kilpa- ja harrastekuljettajan saavutettavissa. Kaksipäiväisyyden ja lähtöpaikan lisäksi uutta on joukkuekilpailu sekä peräti seitsemän uutta maastokoetta.

– Ennen kuntoluokan kuljettajia matkaan lähtevät kolmimiehiset partiojoukkueet. Se on aivan uusi luokka, jossa kuljettajat ajavat yhdessä ja joukkuetuloksesta. Luokka on herättänyt odottamaamme enemmän kiinnostusta, ja mukaan on ilmoittautumassa koviakin kuskeja. Kuljettavat saavat auttaa toisiaan, joten se sopii hyvin myös kilpailu-uransa alkuvaiheessa oleville harrastajille. Partio- ja kuntoluokat ajavat helpotetun reitin.

Muutokset jatkoa
uudistusformaatille

Ketelän mukaan tämän vuoden muutokset ovat jatkoa vuonna 2011 aloitetulle uudistusformaatille.

– Esimerkiksi kaksipäiväisyys on kokeilu, jonka jatkosta teemme päätöksen vasta kilpailijoilta saamamme palautteen perusteella. Perjantain osuuden pois jättäminen leikkaa kustannuksia ja joidenkin kuljettajien vierastamaa pimeän ajon osuutta. Reitistä sen sijaan tulee päitsimäisen vaativa. Kilpailu päättyy sunnuntaina iltapäivällä Helsinkiin, jolloin kuljettajien matkamittarissa on lähes 800 kilometriä. Niistä noin 200 on maastokoekilometrejä.

Helsingin Moottorikerho järjesti helmikuun alussa onnistuneesti Supercrossin SM-sarjan avauksen ja odottaa enduron SM-sarjan kolmanteen talvikilpailuun yhteensä pariasataa kuljettajaa. Suurin osa SM-kärkikuljettajista on jo vahvistanut osallistumisensa Päijänne-kilven tavoitteluun.

Kilpailun kahtena edellisenä vuonna voittanut Oskari Kantonen on lopettanut kilpailu-uransa, joten historiankirjoihin kirjoitetaan myös uusi Päijänne-voittaja. Kilpailun ilmoittautuminen avautui 10. helmikuuta.

Aikataulu ja reitti

Päitsin ensimmäinen kilpailija lähtee matkaan aamulla klo 7 Vierumäeltä. Päijänne ajetaan ympäri länsikautta ja kilpailijat saapuvat yötauolle Vierumäelle noin klo 21.30.

Sunnuntaina reitti kulkee Vierumäeltä Helsinkiin, ja kello 8 startanneet kuljettajat saapuvat Vuosaaren satamaan noin klo 15.

Kahden päivän kilpailussa ajetaan yhteensä 24 maastokoetta, joista uusia on seitsemän. Maastokoekilometrejä kertyy noin 200 ja kilpailun kokonaispituus on noin 790 kilometriä. SM-luokkien lisäksi kilpailussa on tuttuun tapaan kansalliset veteraaniluokat (V40 ja V50) sekä harrastelijoille C- ja kuntoluokat sekä uusi joukkuekilpailun partioluokka.

 

* Kuva: www.paijanne-enduro.fi
 

Uusin numero