401 km/h – Sivutuulesta huolimatta kovia tuloksia Kauhavan nopeusajotapahtumassa

Sami Takkunen, 401 km/h
Sivutuuli häiritsi tuloksellisesti Kauhavalla järjestettyä nopeusajotapahtumaa, mutta siitä huolimatta Sami Takkunen pommitti 400 km/h rajaa onnistuen ylityksessä kertaalleen.

Kolmenkymmenen asteen helle ja sivutuuli veivät vaparimoottoreilta mahdollisuudet aivan terävimpiin tuloksiin, vaikka LSK Business Parkin tarjoamat puitteet Kauhavan lentokentällä muuten olivat ensiluokkaiset. Henkilökohtaisia nopeusennätyksiä ei juuri nähty, vaan pääsääntöisesti ajajat jäivät noin 10 km/h verran henkilökohtaisista ennätyksistään. Vapaastihengittävien moottoripyörien suurin nopeus seisovalla maililla mitattiin Petri Häkkiselle, 329 km/h.
– Tulin tänne vain testaamaan uuden takaiskarin säätöjä. Tulos oli sivuseikka ja 329 ajettiin ihan pintakaasulla. Nyt säädöt tuntuvat hyviltä, näillä säädöilllä ja ehjäksi jääneellä moottorilla on hyvä lähteä elokuussa Elvingtoniin Englantiin hakemaan huipputulosta, tiivisti Häkkinen päivän annin.

Petri Häkkinen, 329 km/h
Päivän nopeimmasta tuloksesta kilpailivat etukäteisodotusten mukaisesti turbo-Hayabusa -kaksikko Mika Horto ja Sami Takkunen. 500-hevosvoimaisella Hayabusalla ajanut Horto valitteli sivutuulen vaikutusta suurissa nopeuksissa.
– Olen ennenkin ajanut sivutuulessa ja pyörä on kulkenut kallellaan, mutta ei näin paljon. Kun lisäksi pyörä pomppi melkoisesti röykkyisellä radalla, niin en pystynyt vetämään yhdelläkään vedolla täyttä mailin matkaa. Viimeisessä vedossa nopeutta oli matkan varrella parhaimmillaan 372 km/h mutta maalissa kennojen kohdalla enää 329, manasi Horto.
Mika Horto, 372 km/h
Päivän ylivoimaiseksi ykköseksi nousi Sami Takkunen, joka kertoi ajaneensa Suzuki Hayabusallaan noin kahden barin ahtopaineilla eli 600 hevosvoiman takarengasteholla. Tasaista työtä tehneen Takkusen kolme parasta tulosta olivat 401, 398 ja 397 km/h.
– Menihän se pyörä aika kyljellään ja pomppi melkoisesti, mutta päätin antaa vaan mennä.
Murheitta ei Takkusen päiväkään sujunut, vaan lähes jokaisen ajosuorituksen jälkeen riitti pientä parsittavaa Suzukissa.
– Yhdellä vedolla irtosi painekotelo kiinnityspultin pettäessä. Seuraavan vedon jarrutuksessa oli röykkyä niin, että eturengas iski jäähdyttimen puhki. Siihen 401 vetoon olikin outo lähteä, kun pyörässä ei ollut mitään korjattavaa sitä ennen.

Kauhavan huippunopeusajon parhaat tulokset:

Sami Takkunen, Suzuki Hayabusa Turbo, 401 km/h
Mika Horto, Suzuki Hayabusa Turbo, 372 km/h
Mika Syren, Suzuki Hayabusa Turbo, 349 km/h
Sami Petäjistö, Suzuki Hayabusa Turbo, 344 km/h
Petri Häkkinen, Suzuki Hayabusa, 329 km/h
Kari Holopainen, Suzuki Hayabusa Turbo, 319 km/h
Pasi Sirkiä, Suzuki GSX-R1000, 319 km/h

Yli 78-vuotiaiden sarjan nopein, Aarre Suuronen, 295 km/h
Pasi Sirkiä, 319 km/h

Uusin numero