21 kautta MM-sarjassa täyteen – Marco Melandri päättää uransa

GRT Yamaha WorldSBK -tiimissä Superbiken MM-sarjassa kilpaileva Marco Melandri päättää kilpailu-uransa tähän kauteen. Hänellä on uraltaan yksi maailmanmestaruus, hopeaa MotoGP-luokan MM-sarjasta sekä kerättynä yli 2000 pistettä sekä MotoGP:n että Superbiken MM-sarjoista.

-Lopettamispäätös oli vaikea. On kuitenkin helpompaa lopettaa nyt kun vielä nautin kilpailemisesta ja olen suhteellisen kilpailukykyinenkin Superbiken MM-sarjassa. Harteilta lähti suuri paino kun sain tehtyä tämän päätöksen. Loppukauden ajan ajan ilman paineita ja olen jopa entistäkin motivoituneempi saavuttamaan menestystä nauttien viimeisistä kilpailuista, sanoo 36-vuotias italialainen Melandri.

Melandrin uraan mahtuu 14 kautta MotoGP-sarjassa, joista kaksi kautta 125-kuutioisissa, kolme kautta 250-kuutioisissa ja yhdeksän kautta kuninkuusluokka MotoGP:ssä. Lisäksi hän ajaa nyt seitsemättä kauttaan Superbiken MM-sarjassa. MotoGP-sarjasta hänellä on yhteensä 2096 pistettä ja Superbiken MM-sarjasta 2039,5 pistettä ennen tätä kautta. Maailmanmestaruuden hän voitti 250-kuutioisten luokassa kaudella 2002.

Melandri ajoi ensimmäisen täyden kautensa 125-kuutioisten MM-sarjassa 15-vuotiaana kaudella 1998. Jo edellisenä vuonna hän ajoi villillä kortilla Brnon osakilpailussa. Voittamalla ensimmäisellä kaudellaan MotoGP-sarjan Assenin osakilpailun 125-kuutioisten luokan, hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin GP-voittaja. Ikää Melandrilla oli tuolloin 15 vuotta ja 324 päivää. Hän sai pitää ennätyksen kymmenen vuotta, kunnes muuan Dani Pedrosa löi sen.

MotoGP-sarjassa hän ehti ajaa 215 starttia ja kilpailla Hondalla, Aprilialla, Yamahalla, Ducatilla ja Kawasakilla. Neljäntoista vuoden ajalta kertyi 22 osakilpailuvoittoa, 62 podiumsijoitusta ja 16 kilpailun nopeinta kierrosta. Superbiken MM-sarjan vastaava saldo ennen tätä kautta on 152 kilpailua, 22 voittoa ja lisäksi 72 podiumsijoitusta ja 21 kilpailun nopeinta kierrosta.

250-kuutioisten maailmanmestaruuden lisäksi Marco Melandi oli lähellä voittaa MM:n vuonna 1999 125-kuutioisten luokassa. Tuolloin hän sijoittui MM-pisteissä kakkoseksi Emilio Alzamoran viedessä mestaruuden yhden pisteen erolla. MotoGP-luokassa hän ajoi Fausto Gresinin johtamassa Movistar Honda -timissä MM-hopealle kaudella 2005. Yhteensä yli 4000 MM-pistettä saavuttaneiden kerhon kokoontumisissa ei ylälauteilla ole ahdasta, niin ainutlaatuisesta saavutuksesta on kyse.

Uusin numero