1967 Indian-kelloa ”maailman nopeimman intiaanin” Burt Munron kunniaksi


Sveitsiläinen kellovalmistaja Baume&Mercier valmistaa erikoiserän Clifton Club Munro Limited Edition -kelloja Burt Munron 50 vuotta täyttävän nopeusennätyksen kunniaksi.

Burt Munron vuonna 1967 Bonnevillen suola-aavikolla ajama nopeusennätys täytti 50 vuotta tänä vuonna. Sveitsiläinen kellovalmistaja Baume&Mercier valmistaa juhlavuoden kunniaksi 1967 kappaleen rajoitetun erän Indian-kelloja. Clifton Club Munro Limited Editioniksi nimetyt kellot ovat yhdistelmä Indianille tyypillisiä piirteitä ja Burt Munrolle tärkeitä elementtejä. Valmistusmäärä 1967 viittaa nopeusennätyksen syntyvuoteen. Baume&Mercier on samaan tyyliin valmistanut aikaisemmin Shelby Cobra -automallin kunniaksi rajoitetun kelloerän.

Kellotaulussa keltaisella pohjalla oleva numero #35 oli Munron kilpailunumeron Bonnevillessä ja uusseelantilaiskuskin mukaan se oli samalla hänen onnennumeronsa. Indian-logo löytyy mm. kellotaulun sekuntiviisarin vastapainosta. Kokonainen intiaani-logo puolestaan on kaiverrettu kellotaulun taakse samoin kuin kellon valmistusnumero. Ranneke on vasikannahkaa ja se on värjätty Indianin punaiseksi.

Uusseelantilainen Burt Munro ajoi 26.8.1967 Bonnevillen suola-aavikolla Indian-moottoripyörällään alle 1000-kuutioisten luokan ennätysnopeudeksi 296,11 km/h (184,087 mph). Tulos on kahteen suuntaan ajettujen tulosten keskiarvo. Munro oli ennätyksen tehdessään 68-vuotias eikä hänen käyttämänsä moottoripyöräkään ollut aivan tuliterä, vaan silläkin oli ikää jo 47 vuotta.

Munro rikkoi harjoituksissa 300 kilometrin tuntinopeuden, mutta tulos 305,89 km/h on ajettu vain yhteen suuntaan joten sitä ei hyväksytä viralliseksi ennätykseksi. Kilpailujen ulkopuolella Munro rikkoi myös 200 mph nopeusrajan (322 km/h).

Burt Munro.

Uusin numero