Yamahalle kolme kärkiaikaa Qatarin testeissä

”Top Gun” kellotti Qatarin testien kärkiajan. Kuva: motogp.com.

Maverick Viñales ja Franco Morbidelli kellottivat nopeimmat ajat Qatarin MotoGP-testien viimeisenä päivänä. Fabio Quartararon sunnuntain kärkiaika riitti kolmanteen sijaan yhdistetyissä ajoissa.

MotoGP:n kaudenalustestit on saatu päätökseen Qatarissa. Vahvimmalta ennen kauden avauskilpailua näyttää Yamaha, jolla napattiin kolme testien nopeinta kierrosaikaa. Yamahan lisäksi Suzukin leirissä oltiin hyvin tyytyväisiä testien sujumiseen.

Viimeisen testipäivän nopein oli huimat 84 kierrosta ajanut Maverick Viñales, joka nappasi kärkipaikan niukasti ennen Franco Morbidellia. Menestystä täydensi maanantaina neljänneksi sijoittunut Fabio Quartararo. Yamahan hyvin sujuneiden testien ainoat kauneusvirheet olivat Quartararon tekniset ongelmat.

Myös Suzuki vaikuttaa hyvin valmiilta uuteen kauteen. Sunnuntaina Alex Rins kiersi radan kolmanneksi nopeimpaan aikaan ja vain hieman Rinsiä hitaamman Joan Mirin maanantain aika oli kuudenneksi nopein. Viimeisenä testipäivänä Suzuki-kaksikko jatkoi uuden ja vanhan rungon testaamista rinnakkain.

Ducatilla puolestaan testattiin uusia ja vanhoja aerodynaamisia osia sekä takahaarukoita. Ducati-kuljettajista nopein oli Jack Miller, joka myös täräytti nopeusmittauspisteeseen huimat 355 km/h pohjat. Ducatin kuljettajista Danilo Petrucci kommentoi olevansa tyytyväinen kilpavauhtiin, mutta aika-ajojen suhteen tiimillä on vielä mietittävää. Ducatin mutkanopeudessa on vielä puutteita, eikä tiimi ole saanut uutta takarengasta toimimaan toivotulla tavalla.

Hondalla sen sijaan on ollut merkittäviä vaikeuksia uuden pyöränsä kanssa. Pyörän keulan tuntumaa kuvaillaan puutteelliseksi, eikä kääntyminen ole toivotulla tasolla. Ongelman paikallistamiseksi Marc Marquez testasi maanantaina kolmella eri pyörällä. Myös Cal Crutchlow ajoi yhdistelmällä eri vuosimallien komponentteja. Crutchlow kuitenkin totesi, että vaikka pyörässä onkin ongelmia, on vauhti siitä huolimatta hyvällä tasolla. Maanantain nopein Honda-kuljettaja oli seitsemänneksi parhaan kierroksen kellottanut Marc Marquez, joka piti viimeisen testipäivän antia erittäin lupauksia herättävänä.

KTM on puolestaan valmis kauteen, eikä tiimi enää kokeillut mitään uutta testien viimeisenä päivänä. Ainoa tavoite oli valmistautua kauden avauskilpailuun parhaalla mahdollisella tavalla. Itävaltalaistiimin nopein kuljettaja oli Brad Binder, jonka aika maanantaina oli yhdeksänneksi nopein, reilut neljä kymmenystä Viñalesia hitaampana.

Aprilia keskittyi viimeisenä päivänä testaamaan yksinomaan moottoria. Aleix Espargaro ajoi kilpailusimulaation, ja kertoi olevansa tyytyväinen pyörän suorituskykyyn. Maanantain kierrosajoissa Espargaro oli 13. nopein.

Qatarin testi lupailee jännittävää MotoGP-kautta, sillä yhdistetyissä ajoissa 12 nopeinta kuljettajaa mahtuu puolen sekunnin sisään. On kuitenkin muistettava, että testiajat ovat vain testiaikoja, ja totuus alkaa paljastua, kun Losailin radan lähtövalot sammuvat vajaan parin viikon päästä 8. maaliskuuta.  

MotoGP:n Qatarin testien yhdistetyt kierrosajat:
1. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 1:53,858
2. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) +0,033
3. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) + 0,180
4. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) +0,210
5. Jack Miller (Pramac Racing) +0,247
6. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) +0,271
7. Marc Marquez (Repsol Honda Team) +0,291
8. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) +0,381
9. Brad Binder (Red Bull KTM Factory) +0,425
10. Andrea Dovizioso (Ducati Team) +0,454

Uusin numero