Yamaha NIKEN – Kolme sylinteriä, kolme pyörää, neljä etuteleskooppia…


Yamaha Motor on lähettänyt virallisen lehdistötiedotteen uudesta Yamaha NIKEN -mallista ja lupaa, että tarkempia tietoja kerrotaan Milanon kansainvälisessä moottoripyöränäyttelyssä. Kyseessä ei siis ole photoshop eikä salakuvaajan otos, vaan Yamaha on virallisesti esittelemässä kolmipyöräistä ajoneuvoa.

Jo pari-kolme vuotta sitten Yamahan osastolla Milanon messuilla oli vähän vastaavanlainen kolmipyöräinen tutkielma, mutta nyt kuvissa esiintyvä NIKEN on selvästi tuotantovalmiimman näköinen, onhan siinä esimerkiksi ajovalot, vilkut ja etupään sivuheijastimet asianmukaisesti paikallaan. Silti ei ole tiedossa, että onko kyseessä yhä prototyyppi vai onko NIKEN jo tulossa markkinoille.

Yamahan ilmoituksen mukaan moottorina on ”suuren iskutilavuuden omaava kolmisylinterinen rivimoottori”, mikä viittaa MT-09 -mallin 847-kuutioiseen moottoriin. Kuvat tukevat tätä ajatusta sikäli, että pyörän takapään rakenne näyttää suoraan MT-09:sta lainatulta. Koko pyörän leveydeksi ilmoitetaan vain 885 milliä.

Eturenkaiden kooksi ilmoitetaan 15 tuumaa. Erikoisuutena kummassakin on toispuoleinen kiinnitys, sillä kaksi teleskooppia ovat samalla puolella. Emäputken ja teleskooppien yläpään tuennan välissä on nivel, jonka ansiosta paino jakautuu takaisesti molempien etupyörien varaan kaarteeseen kallistettaessa. Saman nivelen ansiosta pyörän voi pysäköitäessä kallistaa normaalisti sivutuen varaan, kuten kuvista näkyy. Yamahan mukaan uuden kolmipyöräisen suurin etu on nimenomaan se, että järjestelmä vähentää olosuhteiden vaikutusta esimerkiksi kaarreajossa, kun eturenkaan pito ja jousitus jakautuvat kahden etupyörän varaan.

Uusin numero