WorldSBK: Yllätyssiirto – Toprak Razgatlioglu siirtyy Yamahalta BMW:lle

Superbike-luokan vuoden 2021 maailmanmestari Toprak Razgatlioglu siirtyy neljän Yamaha-kauden jälkeen BMW:n tehdastiimiin.

Turkkilaisen Toprak Razgatlioglun ja Yamahan yhteistyön päättyminen on yllätys, sillä vain muutamia viikkoja sitten arvuuteltiin jatkaako turkkilainen Yamahalla Superbikessa vai siirtyykö hän saman valmistajan pyörällä MotoGP-luokkaan. Pari MotoGP-testiäkin ehdittiin ajaa, mutta nyt on ääni muuttunut kellossa. Sikäli siirto on tietysti looginen, että Razgatlioglu on tehnyt peräkkäin kaksi kahden vuoden sopimusta Yamahan kanssa ja nyt on menossa jälkimmäisen sopimuskauden viimeinen vuosi, eli joka tapauksessa sopimus olisi pitänyt kauden loppuun mennessä uusia. Yamaha-tiimistä kerrotaan avoimesti, että he tekivät mielestään oikeanhintaisen sopimustarjouksen turkkilaiselle, mutta tämä ei siihen tarttunut. 

Razgatlioglu kertoo, että hän tuntee olonsa kotoisammaksi Superbike-pyörän kuin MotoGP-pyörän kanssa. Ja totta onkin, että Superbikessä hän on superstara ja ajaa terävimmällä huipulla, mutta 26-vuotiaana hän olisi MotoGP-luokassa rookie ja joutuisi opettelemaan täysin uudenlaisen pyörän, teknologian ja erilaisten renkaiden salat alusta alkaen. Se olisi uran kannalta ehdoton riski.

Tallin vaihtamisen syyksi Razgatlioglu kertoo, että hän tarvitsee uralleen uusia haasteita. Niitä onkin luvassa, sillä BMW:llä ei ole Superbike-luokassa voitettu yhtään kuivankelin kisaa. BMW-kuljettajat eivät ole olleet tyytyväisiä pyörän käyttäytymiseen, ja menestyksen puute vuodesta toiseen sarjassa tarpovalle BMW:lle on varmasti kova pala. Onko Toprak Razgatlioglu se puuttuva palanen BMW:n palapeliin, joka nostaa vauhdin uudelle tasolle? Vai onko BMW nostamassa panostustaan Superbikessa ja esittänyt turkkilaiselle sellaiset tiedot uusista suunnitelmista, että Razgatlioglu luottaa saksalaismerkin olevan tuleva ykkönen luokassa?

Toprak Razgatlioglu nousi Superbike-luokkaan kaudeksi 2018, ja kaksi ensimmäistä kauttaan hän ajoi Puccetti Kawasaki ZX-10RR:llä MM-pisteissä sijoille 9 ja 5. Alku Yamahan kanssa ei olisi voinut sujua paremmin, sillä turkkilainen voitti heti avauskilpailunsa japanilaismerkillä. Kauden 2020 päätteeksi hän oli MM-pisteissä neljäs, ja seuraava kausi päättyi 13 voiton ja 29 palkintopallisijan jälkeen upeasti maailmanmestaruuteen. Se oli Yamahalle ensimmäinen mestaruus sitten vuoden 2009, jolloin mestarin nimi oli Ben Spies. Kaudella 2022 tahti vain parani, sillä voittoja tuli yksi enemmän eli 14, mutta sekään ei riittänyt kun mestaruuden vei Alvaro Bautista Ducatilla. Tämän kauden sarjassa Razgatlioglu on tällä hetkellä kakkosena heti Bautistan jälkeen.

Uusin numero