Uusi tutkimus: nuoret aikuiset suhtautuvat positiivisimmin moottoripyöräilyyn – este kruisailulle on ajokortin puute

Nuoret aikuiset suhtautuvat kaikkein myönteisimmin moottoripyöräilyyn muihin ikäryhmiin verrattuna MP-alan Yhteistyöryhmän teettämän tutkimuksen mukaan.

Moottoripyöräily kasvattaa suosiotaan, ja erityisesti nuoret aikuiset pitävät harrastusta kiinnostavana. Tutkimuksessa selvisi, että 18–24-vuotiaista vastaajista 35 prosentilla oli erittäin positiivinen tai positiivinen mielikuva moottoripyöräilystä, sukupuolesta riippumatta.

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summan mukaan nuorten aikuisten myönteisen suhtautumisen yksi syy on kiinnostus päästöasioita kohtaan.

– Moottoripyöräily on vähäpäästöisempi ratkaisu esimerkiksi autoiluun verrattuna, ja siksi nuoret aikuiset voivat haluta valita tämän liikkumismuodon. On todella hienoa nähdä, että nuoret ovat kiinnostuneita moottoripyöräilystä, sillä tarvitsemme lisää nuoria harrastajia alalle.

Nuoret aikuiset huomioitiin myös viime viikonlopun MP 20 Moottoripyörämessuilla, jossa tuettiin muun muassa nuorten moottorityöpajatoimintaa hyväntekeväisyysarvonnalla sekä kokeneiden ja kokemattomien kilpamoottoripyöräilijöiden toimintaa MP Stars -hankkeella.

Puuttuva ajokortti harrastuksen esteenä

Tutkimuksessa ilmeni, että suurimmaksi esteeksi moottoripyöräilyharrastukselle nuoret aikuiset kokivat puuttuvan ajokortin, turvallisuuden sekä sääolosuhteet. Yli puolella vastaajista ajokortin puuttuminen oli syynä kaksipyöräisen hankinnan esteeksi.

– Tätä voi selittää osittain se, että ajokortin saamisen vaikeudesta on puhuttu julkisuudessa paljon, vaikka asia ei välttämättä ole niin. Kyse on siis enemmän mielikuvista. Ajokortin hankintaprosessia on uudistettu paljon viimeisen viiden vuoden aikana, ja siihen on saatu huomattavaa kehitystä.

Ajokorttiasiat myös kiinnostavat nuoria aikuisia. MP-messujen ja Haagan autokoulun tarjoamat veloituksettomat teoriatunnit, jotka helpottavat ajokortin hankintaa, ovat herättäneet positiivista kiinnostusta MP-messuilla aiempina vuosina. Tänäkin vuonna mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyöräkorttia hankkivat suorittivat veloituksetta teoriatunteja sekä heillä oli mahdollisuus koeajoivat pyöriä ilman ajokorttia.

–  Turvallisuudesta on aina myös huolehdittava, ja varusteissa on tapahtunut huomattavaa kehitystä viimeisien kolmen vuoden aikana. Tätä selittää osittain muutamia vuosia sitten voimaan astunut eurooppalainen suojavarustuksia koskeva lainsäädäntö. Samoin myös pyörät kehittyvät, ja niihin saa jo nyt hankittua monia ajajan turvallisuutta parantavia ajovarustelaitteita, Summa lisää.

Uusin numero