Uusi BMW R 12 nineT – Nimihirviön takaa paljastuu klassinen roadster

BMW R 12 nineT

BMW:n tuleva roadster on saanut nimekseen melkoisen kirjainten ja numeroiden sekamelskan, mutta mallimerkinnän takaa paljastuu puristinen, klassinen roadster.

BMW lupaa esitellä virallisesti uuden R 12 nineT:n BMW Motorradin 100-vuotispäivänä. Jo nyt pyörän kuvat ja tietoa siitä löytyy BMW:n virallisilta pressisivuilta, mutta esimerkiksi moottorin teho- tai vääntölukemat on vielä jätetty salaisuuden verhon taakse. 

Bemarin mukaan R 12 nineT on seuraaja R nineT -mallille, joka lanseerattiin tasan kymmenen vuotta sitten BMW Motorradin 90-vuotisjuhlan kunniaksi. Uutuus on edeltäjänsä tavoin puristinen, klassinen roadster, jonka yhtenä vahvuutena valmistaja mainitsee lähes rajattoman räätälöinti- ja yksilöintimahdollisuuden tarjolla olevien merkki- ja mallikohtaisten lisävarusteiden muodossa. 

BMW R 12 nineT

BMW Motorradin johtaja Markus Schramm nimittää uutta mallia ja sen edeltäjää koko BMW-moottoripyörämalliston yhdeksi olennaiseksi kulmakiveksi. Uutuutta liikuttaa ”alkuperäinen mutta airboxiltaan ja pakojärjestelmältään uusittu ilma-/öljyjäähdytteinen 1200-kuutioinen boxermoottori”, mikä onkin ainoa tieto joka moottorista kerrotaan. Muutokset viittaavat siihen, että moottori on todennäköisesti suunniteltu täyttämään jo tulevat Euro-määräykset. Vaikuttavatko muutokset tehoa alentavasti vai jopa korottavasti, se nähdään aikanaan. 

BMW R 12 nineT

Mallimerkinnän alkuosa R 12 viittaa moottorin iskutilavuuteen ja noudattaa R 18:n nimeämistapaa. Suunnittelupäällikkö Edgar Heinrich kertoo puristisesta muotoilukielestä, että hallitseva selkeä polttoainesäiliön, satulan ja takakatteen yhdistelmä jatkaa perinteisen /5:n ja 70-luvun R 90 S:n tyylejä. Perinteiseen muotoiluun on yhdistetty nykytekniikkaa, mm. led-ajovalot, nelimäntäiset radiaalijarrusatulat teräspunosletkuin, USD-teleskooppihaarukka ja Paralever-takajousitus. Kaksi pyöreää mittaritaulua edustavat ulkoisesti perinteitä mutta tekniikaltaan nykyaikaa. Etujousitus näyttäisi vaihtuneen Marzocchiin ja myös takajousitus sekä svingi vaikuttavat uusilta. Kuvissa näkyvät pinnavanteet ovat samat, jotka ovat tarjolla lisähintaan nykyiseen R nineT-malliin.

BMW Motorrad on luvannut julkaista lisätietoja uudesta BMW R 12 nineT:stä vuoden 2023 toisella puoliskolla.

Uusin numero