Suomalaisvoitto Red Bull Rookies Cupissa: ”tänään oli se päivä!”

14-vuotias Rico Salmela ajoi ensimmäiseen voittoonsa äärimmäisen tasaisessa Red Bull Rookies Cupin kisassa Aragonissa.

Red Bull Rookies Cup on se sarja, josta tulevaisuuden MotoGP-tähdet leivotaan. Tämän hetken MotoGP-kuljettajista esimerkiksi Pramac Ducatin Johann Zarco on kaikkien aikojen ensimmäisen Red Bull Rookies Cupin voittaja vuodelta 2007. Myös toinen Pramac-kuljettaja Jorge Martin on voittanut aikanaan Red Bull Rookies Cupin, vuonna 2014. Ratamoottoripyöräilyn seuraajille myös sellaiset Red Bull Rookies Cupin voittajat kuin Lorenzo Baldassarri, Bo Bendsneyder ja Pedro Acosta ovat varmasti tuttuja. Red Bull Rookies Cupin osakilpailuvoittajien listaan saatiin lauantaina uusi nimi, kun 14-vuotias suomalaiskuljettaja Rico Salmela ajoi Aragonin MotoGP-kisan yhteydessä ajetun kisan voittoon tulokaskaudellaan tässä luokassa.

Salmelan viikonloppu ennen kisaa oli tapahtumarikas. FP1:ssä nuori suomalaispilotti kellotti nopeimman ajan, ja tässä äärimmäisen tasaisessa luokassa 0,18 sekunnin eroa seuraavaan voi sanoa valovuodeksi. Lunta tupaan tuli seuraavassa sessiossa, sillä FP2 päättyi Salmelan osalta kaatumiseen, ”crash, kuski ja pelit kunnossa aika-ajoon”, kuului kuljettajan kommentti heti tapahtuman jälkeen. Aika-ajossa Salmela kaatui uudelleen heti toisella kierroksella, joten suurin osa ajasta kului pyörää korjatessa ja Rico ehti aika-ajon lopussa ajaa vain pari kierrosta pyörällä, jossa mm. ohjaustanko oli vielä vinossa. Tuloksena kuitenkin 12. sija. ”Huomenna on vaan enemmän töitä, jos mielii ylemmäs”, kuului suomalaiskuskin kommentti perjantaisen aika-ajon jälkeen.

Lauantain kilpailun pituus oli 15 kierrosta. Kuten aina, tässä luokassa kilpailu oli tälläkin kertaa äärimmäisen tasaisia. Tällä kertaa sana ÄÄRIMMÄISEN pitää kirjoittaa isoilla kirjaimilla, sillä kärkikuusikko tuli maaliin 0,06 sekunnin sisällä. Ja mikä tärkeintä, ensimmäisenä ruutulippua tervehti Rico Salmela, jolle voitto oli tässä luokassa ensimmäinen.

-Aivan uskomatonta. Aika-ajon kaatumisen jälkeen olin vihainen itselleni ja se teki minusta vain päättäväisemmän itse kilpailuun. Sanoin itselleni, että tänään on se päivä, kertasi Salmela kilpailun ennakkotunnelmia.