SM-sarjan huiput vauhdittivat Motocross-Liigaa Kuopiossa

Useat motocrossin Suomen mestaruussarjan kärkipään kuljettaja osallistui kansallisen MX-liigan toiseen osakilpailuun Kuopiossa sunnuntaina. MX1-luokan SM-sarjan kolmosmies, Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander ajoi voittoon.

SM-kausi 2021 käynnistyi viime viikon sunnuntaina Karkkilassa, ja moni kotimainen huippukuljettaja suuntasi jatkamaan kilpailukauttaan Motocross-Liigan pariin Kuopioon sunnuntaiksi. SM-sarjalaiset kiertävät harvemmin pienempiä kansallisia kilpailuja, mutta Pohjois-Savossa nähtiin jopa poikkeuksellisen kovatasoinen kilpailu.

SML Loukko.com Motocross-Liigan lauantaissa kilpailevat lapset ja nuoret, kun sunnuntai on puolestaan pyhitetty isojen pyörien kuljettajille. Heidät on jaettu MX TOP250 Open -luokassa viiteen eri ryhmään ajovauhdin perusteella. A-ryhmässä ajavat ennalta kovimmat kuljettajat ja E:ssä harrastelevat ajajat.

Kuopiossa MX TOP 250 Open A -luokassa tahtipuikkoa heilutti kotimaisen motocrossin pääluokan, MX1:n, SM-sarjassa kolmantena oleva Emil Silander. Lohjan Seudun Moottorikerhon edustaja voitti ensimmäisen erän ja oli toisessa kakkonen. Osakilpailun toiseksi ajoi MX1-luokan kauden 2019 Suomen mestari, Orimattilan Moottorikerhon (OriMK) Juuso Matikainen, joka nappasi eräsijat kaksi ja neljä. Kolmas oli viime vuoden MX1-luokan Suomen mestari, tälle kaudelle pienempään kalustoon ja MX2-luokkaan palannut, Vantaan Moottorikerhon (VMK) Kim Savaste. MX2-luokan SM-avauksen voittanut Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio kellotti aika-ajossa pohjat ja oli erien yhteistuloksissa neljäs. MX2-luokan SM-pisteissä kolmantena oleva, OriMK:n Mauno Nieminen kuittaisi Kuopiossa viidennen sijan. Toisen erän voittanut, MX1-luokan SM-sarjaa johtava, VMK:n Miro Sihvonen oli epäonninen avauserässä keskeyttäen sen kärkipaikalta. Hän oli silti yhteistuloksissa kahdeksas.

– Voitto miellyttää, vaikken Sihvosen vauhtiin pystynytkään. Ensimmäisessä erässä hän ohitti minut, ja hiukan myöhemmin spinnasin sammuttaen pyöräni. Menetin muutamia sekunteja, mutta kyllä Sihvonen ajoi kovaa ennen keskeytystään. En pysynyt hänen vauhdissaan myöskään toisessa erässä. Ensimmäisen erän alussa ajoni oli tahmeaa, mutta meille syntyi hyvä vääntö voitosta Matikaisen kanssa. Toinen erä meni ajollisesti paremmin, Silander kertasi.

Silanderilla oli selkeä selitys sille, miksi SM-sarjan kärkikuljettajia oli mukana kilpailussa. Suomen mestaruussarja nimittäin jatkuu parin viikon kuluttua Kuopion naapurissa Siilinjärvellä.

– Olin valmistautumassa SM-osakisaan Siilinjärvellä lauantaina. Niin oli moni muukin. Sieltä oli hyvä tulla vetämään Kuopioon kova treeni kisamuodossa. Monen muunkin mielestä.

MX TOP 250 Open B -ryhmä ajoi eränsä A:n kanssa. B:n voiton vei Suonenjoen Moottorikerhon Aapo Lukkarinen, joka oli ykkönen kummassakin erässä. A-ryhmä huomioiden Lukkarinen ajoi erissä sijoille 14 ja 15. B-ryhmän toinen oli isäntäseura Kuopion Moottorikerhon Santeri Kämäräinen ja kolmas Salon Moottorikerhon Leevi Jalonen. A-ryhmässä ajoi 15 ja B-ryhmässä 19 kuljettajaa.

Alanne, Tanhula, Hirvonen ja Leppälä voittoihin

MX TOP 250 Open C -ryhmän kiireisin oli Turun Moottorikerhon nuori Arthon Alanne, joka ajoi samat eräsijat yksi ja kaksi Hyvinkään Moottorikerhon Onni Jaakonsaaren kanssa. Yhteistulos kääntyi Alanteen eduksi hänen voitettua kakkoserän. Kolmas oli Vantaan Moottorikerhon Tuomas Mattila. Mukana oli 29 kilpailijaa.

Orimattilan Moottorikerhon Jere Tanhula vei nimiinsä MX TOP 250 Open D -ryhmän toisen erän voittonsa ansiosta. Yhteistuloksissa toiseksi sijoittunut Oscar Selenius oli kummassakin erässä kakkonen. Päivän kolmannen sijan pokannut Imatra Motocrossin Aleksi Hyvärinen voitti ensimmäisen erän, mutta jäi toisessa kuudenneksi. Kotimaisen naismotocrossin eturintamaan lukeutuva Hyvinkään Moottorikerhon Hanna Mertsalmi oli kuudes. Kuopion Moottorikerhon Hanna Reinola oli 17. D-ryhmässä ajoi 18 kuljettajaa.

Sulkavan Moottorikerho / UA:n Pekka Hirvonen tykitti MX TOP 250 Open E -ryhmässä kaksi erävoittoa, mitkä takasivat hänelle ykkössijan osakilpailussa. Hirvosen voittomarginaali oli kummassakin erässä vain puolentoista sekunnin luokkaa. Porin Moottorikerhon Ville Ritola väänsi niukasti tasapisteissä voiton Vantaan Moottorikerhon Mika Röyhkiöstä päivän kakkossijan taistossa. E-ryhmässä ajoi peräti 44 kilpailijaa.

Sunnuntain lisäluokkana toimi jo lauantaina MX-liigan osakilpailun ajanut, alle 15-vuotiaiden MXC/B. Sunnuntaina MXC/B-luokkalaiset eivät kilpailleet MX-liigan merkeissä, vaan keräsivät nousupisteitä pääsystä ikäluokan kovimmalle tasolle, MXC/A-luokkaan. Päivän ykkönen oli kummatkin erät voittanut, Helsingin Moottorikerhon Viktor Leppälä. Sipoon Moottorikerhon Topias Reinikainen oli toinen ja Kuopion Moottorikerhon Samu Hytönen kolmas.

Seitsenosainen SML Loukko.com Motocross-Liiga jatkuu kolmannen osakilpailuviikonlopun merkeissä Iisalmen saviradalla 19.-20. kesäkuuta.

Tulokset

SML Loukko.com Motocross-Liiga Kuopio, osakilpailu 2/7, su 30.5.2021

MX TOP250 Open A

1. Emil Silander, LoSMK, GasGas, 499p.

2. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna, 496p.

3. Kim Savaste, VMK, Honda, 495p.

4. Sampo Rainio, HeMK, Honda, 494p.

5. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 490p.

MX TOP250 Open B

1. Aapo Lukkarinen, SjMK, Husqvarna, 400p.

2. Santeri Kämäräinen, KMK, KTM, 396p.

3. Leevi Jalonen, SaMK, Husqvarna, 392p.

4. Heikki Vähäpesola, ASMP, KTM, 391p.

5. Riku Laaksonen, OriMK, Kawasaki, 391p.

MX TOP250 Open C

1. Arthon Alanne, TMK, Honda, 299p.

2. Onni Jaakonsaari, HyMK, Yamaha, 299p.

3. Tuomas Mattila, VMK, Yamaha, 296p.

4. Juhana Viljamaa, K-SMK, Yamaha, 293p.

5. Eemeli Lappalainen, Y-SMK, KTM, 291p.

MX TOP250 Open D

1. Jere Tanhula, OriMK, KTM, 198p.

2. Oscar Selenius, VMK, KTM, 198p.

3. Aleksi Hyvärinen, IMX, Kawasaki, 195p.

4. Jere Tynkkynen, KkMKK, Husqvarna, 194p.

5. Niilo Rautio, SaMK, KTM, 192p.

MX TOP250 Open E

1. Pekka Hirvonen, SulMK/UA, Honda, 100p.

2. Ville Ritola, PMK, Husqvarna, 95p.

3. Mika Röyhkiö, VMK, KTM, 95p.

4. Timo Peltoaho, K-SMK, Yamaha, 92p.

5. Tero Lehtiö, TuMK, Yamaha, 88p.

MXC/B (kansallinen)

1. Viktor Leppälä, HMK, KTM, 50p.

2. Topias Reinikainen, SiMK, KTM, 42p.

3. Samu Hytönen, KMK, KTM, 38p.

4. Lenni Kanervo, SiMK, Kawasaki, 32p.

5. Aapo Rantanen, OriMK, Yamaha, 32p.

Kaikki tulokset

SML Loukko.com Motocross-Liiga 2021

8.-9.5. Pori (Honkajoki)

29.-30.5. Kuopio

19.-20.6. Iisalmi

24.-25.7. Imatra

7.-8.8. Tornio

28.-29.8. Heinola

11.-12.9. Sipoo

SML Loukko.com Motocross-Liiga

www.facebook.com/SMLmotocrossliiga

Suomen Moottoriliitto ry.

www.moottoriliitto.fi

Suomen Moottoriliitto sata vuotta 2022

0-100-konsepti

www.0-100.fi

Facebook: @0100fi

Instagram: @0100fi

Twitter: @0100fi

Teksti ja kuvat: SML Loukko.com Motocross-Liigan tiedotus.

Uusin numero