Road Racing Pärnun SM-osakilpailu – Luvassa kovaa vääntöä kärkisijoista

Ratamoottoripyöräilyn SM-sarja ohittaa puolimatkan krouvin vieraillessaan Pärnun Auto24Ringillä Virossa, jossa ajetaan kauden 3/5 SM-osakilpailu tulevana viikonloppuna eli 13.-14. heinäkuuta.

Ratamoottoripyöräilyn SM-sarjan lähestyessä puoliväliä ollaan siinä tilanteessa, että pistekärjessä olevilla kuljettajilla ei ole yhtään varaa löysätä vauhtia, mutta toisaalta kärkeä kiinni kurovien on yritettävä 110 prosentin vauhdilla, jos mielivät nousta luokkiensa mestaruuskamppailuihin vielä mukaan. Kun siihen lisätään, että osalle kärkikuskeista tulevan viikonlopun rata on entuudestaan vieras, niin tapahtumia ja tilanteita ei radalta varmasti tule puuttumaan. Tärkeintä sekä kuljettajille että katsojille on tietysti se, että kilpailut tulevat varmasti olemaan huipputasaisia lähdöstä ruutulipulle asti.

Kun SM-sarjasta on ajettu kaksi osakilpailua, Motopark ja Kemora, on Superbike-luokassa pisteille noussut 18 eri kuljettajaa. Superstock 600 -luokassa pisteitä on 21 eri kuljettajalla ja Jokamiesluokassa peräti 22 kuljettajalla. Kilpailua ja taistelutilanteita radalla siis riittää, kun lähtöruudut ovat tällä kaudella näinkin täynnä. Pärnussa sijaitseva Auto24Ring on Viron ainoa sekä autoille että moottoripyörille tarkoitettu moottorirata. Sitä voidaan ajaa eri pituisina versioina ja pisin rataprofiili on pituudeltaan 3200 metriä. Rataennätys on Hannes Soomerin 1.14,185 ja se on ajettu kaudella 2017.

SM-pistetilanteet luokittain Pärnun osakilpailuun lähdettäessä (2/5 osakilpailua ajettu)

SM Superbike

1. Eeki Kuparinen 95

2. Niko Mäkinen 72p

3. Juha Kallio 50p

4. Ville Valtonen 45p

5. Lasse Kärki 39p

Eeki Kuparinen johtaa Superbike-luokan SM-pisteissä ajettuaan aikaisemmissa osakilpailuissa kolme kertaa ykköseksi ja otettuaan yhden kakkossijan. Niko Mäkisen saldona tähän mennessä on kaksi kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa, jotka oikeuttavat pisteissä kakkossijaan. Kolmantena olevan Juha Kallion niskaan hengittää Ville Valtonen, jonka 45 pistettä on kerätty kaikki kauden avauskisasta Motoparkista. Kemoran kisan Valtonen joutui jättämään väliin kilpaillessaan samaan aikaan Alpe Adria -sarjan osakilpailussa. Valtonen on Superbiken hallitseva Suomenmestari kaudelta 2018. Pistekärjessä olevalle kaksikolle Kuparinen-Mäkinen Pärnun Auto24Ring on kokonaan uusi tuttavuus, mikä lisää entisestään kisan mielenkiintoa.

Superstock 600

1. Kimi Patova 82p

2. Felix Nässi 70p

3. Pauli Pekkanen 53p

4. Niko Tanskanen 48p

5. Peter Paloranta 44p

Kimi Patova on aloittanut kauden vahvasti ajaessaan kauden kaikissa tähänastisissa neljässä kilpailulähdössä podiumille. Kaksi kolmossijaa ja kaksi ykkössijaa nostavat hänet pistekärkeen kahden kisaviikonlopun jälkeen. Felix Nässi on luokan suuri ennakkosuosikki, jonka pistetiliä rasittaa Kemoran kisan viimeisen mutkan kaatumisen seurauksena tullut nollatulos. Muista kolmesta kisalähdöstä Nässillä on plakkarissa komeat kaksi ykköstilaa ja yksi kakkossija. Imatran IRRC-katuratakisoissa loistanut ja urakoinut Pauli Pekkanen on pisteissä kolmantena. Tällä kaudella nähtiin Superstock 600 -luokan tuloksissa sellainen hieno tilanne, että koko podiumkolmikko oli alle 18-vuotiaita. Suomalaisen ratamoottoripyöräilyn tulevaisuus on siis turvattu.

Cup luokat

Sivuvaunut

1. Timo Kallio / Jere Nuppola 85p

2. Tero Manninen / Joni Manninen 75p

3. Markku Artiola / guest star 52p

Sivuvaunuluokan kärkikahinoissa vuosia viihtynyt Markku Artiola on tänä vuonna saanut kovia haastajia, kun pari Timo Kallio / Jere Nuppola on panostanut tosissaan niin ajamiseen kuin kalustoonkin. Kallio-Nuppola johtavatkin tässä vaiheessa kautta pisteissä. Pari Tero Manninen / Joni Manninen on voittanut ajetusta neljästä lähdöstä kolme, mutta yksi nollatulos tiputtaa parin kakkoseksi. Markku Artiolalla ei tänä vuonna ole vakituista purkkiorjaa, mutta siitä huolimatta Artiola on taistellut hienosti podiumille kolmessa kilpailulähdössä.

MiniGP

Alexandr Kyriakou 115p

Hugo-Brent Freimann 100p

Nooa Mälkiä 86p

100-kuutioisilla Honda NSF100 -nelitahtipyörillä ajettava MiniGP-luokka on ehtinyt tällä kaudella kilpailla jo kolme viikonloppua ja kuusi kilpailulähtöä. Luokan kilpailijoiden alaikäraja on kahdeksan vuotta ja luokassa kilpailemista voi jatkaa 14-vuotiaaksi asti. Kolmen kärki on tiivis ja pisteitä yhä jaossa paljon, joten mitään ei ole vielä ratkaistu mestaruuden suhteen. Pärnun osakilpailussa radalla nähdään kaikkien aikojen ennätysmäärä kuskeja, sillä ennakkoon on ilmoittautunut 17 kisailijaa tähän juniorilähtöön.

Kansalliset luokat

Kansallisena luokkana ajettavan Moriwaki Cupin kärjessä on Akseli Putkonen. 

Supersport 300 -luokasta odotetaan meilläkin kovaa ponnahduslautaa, sillä luokassa kilpaillaan aina MM-tasolla asti. Supersport 300 -luokan alkukausi on sujunut Juho Kantolan heiluttaessa tahtipuikkoa. Kantola on voittanut kaikki ajetut neljä kisalähtöä ja johtaa siis täysin pistein. Supersport 300 luokan kilpailuun Pärnuun on ilmoittautunut tuplamäärä kilpailijoita kauden aikaisempiin osakilpailuihin verrattuna, jokohan Juho Kantola pystytään haastamaan?

Retro Superbike -luokassa kilpaillaan vuoden 1999 ja sitä vanhemmilla pyörillä. Keijo Pietilä on tässä vaiheessa kautta pisteissä ykkösenä. 

Jokamiesluokan ykköspyssy tähän mennessä on ollut Heikki Mannila.

Lisätietoa ratamoottoripyöräilyn SM-sarjasta: www.roadracingsm.fi

Lisätietoa Pärnun Auto24Ring -moottoriradasta: www.auto24ring.ee

Pärnun osakilpailun jälkeen Road Racingin SM-sarja jatkuu Alastaron Moottoriradalla 27.-28. heinäkuuta ajettavalla osakilpailulla, joka on myös Viron sarjan osakilpailu Pärnun tapaan. Odotettavissa on kauden ennätysmäärä kuskeja. 

SM-sarjan päätösosakilpailu ajetaan Motoparkissa, Virtasalmella 17.-18. elokuuta.

Teksti: Road Racingin SM-sarja, tiedotus

Uusin numero