Ram Racing Yamahan kausi päättyi mitalijuhliin

Niko Mäkinen

Ram Racing Yamahan kuljettajat veivät Suomen mestaruudet sekä Superbike- että Superstock 600 -luokassa.

Circuit racingin SM-kausi 2022 saatettiin päätökseen viikonloppuna Jurvan Botniaringillä, jossa ajettiin kauden viimeinen SM -kilpailuviikonloppu. Ram Racing Yamahan kuskeilla oli loistavat asetelmat SM-sarjassa viimeiseen kilpailuviikonloppuun lähdettäessä. Tiimin kuskeista Superbikessa ajava Niko Mäkinen ja Superstock 600 -luokassa kilpaileva Niko Lehtiranta olivat turvallisessa pistejohdossa ja kummallekin kuskille sijoitus kärkiporukassa ja maaliin pääsy riittäisi varmistamaan mestaruuden. Lenni Klemetillä puolestaan oli hieman tiukemmat asetelmat päätösviikonloppuun lähdettäessä, kun kamppailua hopeasta ja pronssista kävi vielä useampi kuljettaja. 
Viime kaudella Ram Racing Yamahan kuljettajat nappasivat kaikki kirkkaimmat mitalit ja kulunut Circuit Racing kausi ei päättynyt yhtään sen huonommin vaan tiimin kuljettajat uusivat viime vuotiset saavutukset napaten jälleen mestaruudet kotiin. Niko Mäkinen voitti Superbiken mestaruuden ylivoimaisesti halliten Superbike-luokan kilpailuja läpi kauden. Superstock 600 -luokassa Niko Lehtiranta uusi myöskin viimevuotiseen tapaan mestaruuteensa ja nuorukainen nappasi toisen peräkkäisen SM- kullan itselleen. Tiimin kuskeista Lenni Klemetti taisteli hienosti itsensä SM-hopealle Superstock 600 -luokassa.
Viimeiseen kilpailuviikonloppuun Jurvan Botniaringille tiimi saapui torstai-iltana. Perjantaille kaavailtu treenipäivä kutistui muutamiin kierroksiin sateiden, ukkosten ja radalle levinneiden öljyjen vuoksi. Tiimin kuskeille tämä ei onneksi aiheuttanut päänvaivaa ja olihan pyörät jo täydessä säädössä edellisen viikonlopun treenien pohjalta.
Superbike-luokassa kokenut Niko Mäkinen sai lähteä viikonloppuun sarjakärjestä, täydellä pistepotilla. Suurempia suorituspaineita ei siis tarvinnut ottaa, mutta maaliin oli päästävä. Maailmalla ajava Niki Tuuli oli myös ilmoittautunut mukaan ja tämä toikin mukavan pienen boostin Superbike-luokkaan. Lauantain aika-ajo päästiin ajamaan aurinkoisessa säässä ja vauhti oli huikeaa maailmalla ajavalla Tuulella. Tuuli aika-ajon ykkönen, mutta Mäkinen otti hienosti itselleen toisen lähtöruudun. Hyvät asetelmat siis lähteä varmistamaan mestaruutta. Lauantaina viikonlopun ensimmäinen kilpailulähtö oli pitkälti Tuulen hallintaa ja Mäkinen ajoi varmalla ajolla koko kilpailun kakkospaikalla. Kisan loppupuolella Tuuli kuitenkin ajoi varikolle ja Mäkinen ajoi selkeään voittoon varmistaen samalla itselleen toisen peräkkäisen suomen mestaruuden. Sunnuntain kilpailuun Niko Mäkinen sai siis lähteä täysin rennolla fiiliksellä, koska mestaruus oli jo taskussa. Sunnuntain sää oli kaikkea muuta kuin aurinkoinen ja vettä tuli radan täydeltä. Itse kilpailussa Mäkinen otti hyvän startin ja ajoi oman luokan kärjessä aina lähdöstä maaliin, napaten vielä viimeisestäkin osakilpailusta täydet pisteet. Kausi 2022 oli siis turkulaiselle Niko Mäkiselle täyden kympin suoritus; täysi pistepotti ja Suomen mestaruus. 

Niko Lehtiranta


Superstock 600 -luokassa on ollut kauden aikana tiukkoja taisteluita ja kaatumisiltakaan ei ole vältytty. Tiimin kuljettajista Niko Lehtiranta lähti viimeiseen kilpailuviikonloppuun turvallisesta pistejohdosta. Lauantain aika-ajoon lähdettiin kuivalla kelillä ja kaikki näytti olevan kunnossa. Muutaman nopean kierroksen jälkeen kuitenkin keula alta radan ensimmäisessä mutkassa ja aika-ajo päättyi siihen. Kuski selvisi onneksi ilman suurempia kolhuja, mutta pyörä otti sen verran osumaa, että mekaanikoille riitti työtä saada pyörä ajokuntoon ennen lauantai kilpailua. Lehtiranta ennätti kuitenkin ajaa hyvän kierroksen ennen kaatumistaan varmistaen itselleen aika-ajosta kolmannen paikan. Mekaanikot tekivät hyvää työtä ja pyörä saatiin juuri ennen kilpailustarttia kasaan ja Niko pääsi kilpailuun mukaan. Itse kilpailuun Lehtiranta sai todella hyvän startin ja ampaisi oman luokan kärkeen. Kärkiporukka erottui nopeasti muusta joukosta ja ajoi tiiviissä letkassa pitkän aikaa Lehtirannan pitäessä kärkipaikkaa. Kisan puolivälissä Lehtiranta menetti kärkipaikan, mutta ajoi varmalla ajolla maaliin kakkosena varmistaen tällä sijoituksella itselleen toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden. Hieno suoritus nuorelta kuskilta. Sunnuntain kilpailuun näin ollen myös Lehtiranta sai lähteä ilman paineita. Sateen sävyttämä kilpailu ei tarjonnut suurempaa taistelua, vaan Lehtiranta sai ajaa pitkälti omaa ajoa aina lähdöstä maaliin olleessa maalissa oman luokkansa toinen. 

Lenni Klemetti


Tiimin toisella Superstock 600 -luokan kuljettajalla Lenni Klemetillä puolestaan oli tiukemman paikat viimeiseen kilpailuviikonloppuun lähdettäessä. Toisena sarjassa oleva Klemetti oli vain muutaman pisteen karussa kolmantena olevaan. Lauantain aika-ajossa Klemetti nappasi itselleen hienosti lähtöpaikan kaksi päivän kilpailuun. Tämä antoi hyvät asetelmat viikonlopun ensimmäiseen starttiin. Kilpailussa Lenni sai hyvän lähdön ja pääsi kärkiporukan matkaan Lehtirannan vetäessä letkaa. Turhia riskejä ei kannattanut ottaa, jotta arvokkaat pisteet eivät mene ohitse. Klemetti ajoikin varmalla ajolla maaliin sijalla kolme ja sai kasvatettua piste-eroa seuraavaan muutamalla pisteellä. Jäljellä oli kuitenkin vielä sunnuntain kilpailu ja kaikki oli mahdollista, maaliin oli ajettava kärkiporukassa jotta SM- hopea ei karkaa käsistä. Sunnuntain sadekeli antoi vielä oman pienen mausteensa kilpailuun. Kilpailussa Klemetti kävi taistelua kolmospaikasta ja sijoitukset vaihtelivat kilpailun edetessä. Neljäs sija maalissa riittäisi Klemetille varmistamaan hopean sen hetkisen tilanteen mukaan ja tämän myös Klemetti tiesi kilpailun edetessä. Näin ollen ei turhia riskejä ja maaliin Klemetti ajoi sijalla neljä, ottaen itseen toisen peräkkäisen SM-hopean. 

Alex Kyriakou


Ram Racing Yamahan juniortiimin kuljettaja Alex Kyriakou on parantanut vauhtiaan koko kauden ajan ja palkintopallille nuorukainen on ajanut useampaan otteeseen. Viimeiseen kilpailuviikonloppuun Alex halusi lähteä hakemaan hyviä suorituksia ja varmuutta ajamiseen. Aika-ajoissa Alex nappasi hienosti itselleen lähtöruudun kolme. Lauantain ensimmäiseen kilpailustarttiin Alex sai todella hyvän startin. Kärki kuitenkin meni menojaan, mutta mahdollisuudet palkintokoroke paikkaan olivat olemassa. Alex kävi tiukkaa taistelua läpi kilpailun, mutta joutui tyytymään maalissa neljänteen sijaan. Sunnuntain sadekelin kilpailu oli Alexin mieleen. Sadekelillä nuorukainen on tällä kaudella päässyt hyvään vauhtiin joten odotukset olivat korkealla. Startista Alex otti hyvän lähdön ja piti paikkansa aina maaliin asti ollessaan toinen. Mahtava kauden lopetus myös nuorelle, tiimin uudelle kuljettajalle. Tästä on hyvä jatkaa harjoittelua entistä kovemmin seuraavaan kauteen. 
Ram Racing Yamahan Circuit Racing kausi 2022 sai jälleen parhaan mahdollisen päätöksen. Tiimissä on vallinnut hyvä tekemisen meininki ja kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja lopputulos on mitä parhain. Myös tallipäällikkö Jani Rättö oli enemmän kuin tyytyväinen kauteen: ”Kausi meni kuten ennalta oli suunniteltu. Tavoitteena oli puolustaa viimevuotisia mestaruuksia ja siinä onnistuttiin nyt täydellisesti. Motosportissa ei ole aina itsestä kiinni tuleeko tulosta vai ei, mutta hyvällä valmistelulla ja kuskeilla siihen on hyvät edellytykset. Pyörät toimivat hienosti koko kauden, kuskit nostivat vauhtiaan viime vuodesta, ajoivat järkevästi koko kauden ja tässä tulos. Myös junior-projekti starttasi hyvin ja Alex nosti upeasti vauhtia kauden aikana. Isot kiitokset mekaanikoille ja onnittelut kuskeille SM mitaleista, aivan huippu duunia” 
Ram Racing Yamaha haluaa myös kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, taustajoukkoja ja kilpailunjärjestäjiä kaudesta 2022. 


Teksti: Ram Racing Yamaha tiedotusKuvat: Harjukuvat ja Markku Visuri

Uusin numero