RAM Racing Yamaha -kuljettajat Rättö ja Nässi tekivät hyvää tulosta Alastarossa

Felix Nässi ohitti Superstock-kilpailun viimeisessä mutkassa Aki Valkilan ja ajoi voittoon. (kuva: Timo Nässi)

Road Racingin SM-sarjassa Jani Rättö ja Felix Nässi jatkavat luokkiensa pistejohdossa Alastaron osakilpailun jälkeen. Superbikessa sarjakärki tiivistyi, kun Ville Valtonen nousi tasapisteisiin Rätön kanssa. Superstockeissa Nässi sai pidettyä Aki Valkilan takanaan molemmissa lähdöissä ja kasvatti pistejohdon kymmeneen pisteeseen.

Lauantain lyhyet kilpailut ajettiin kuivalla radalla. Superstock 600:n lähdössä Niki Tuuli karkasi heti alussa, mutta toisesta sijasta käytiin kova taistelu. Valkila ja Nässi erottuivat nopeasti omaksi ryhmäksi ja ajoivat lähekkäin koko kilpailun. Kilpailun puolessa välissä Nässi ohitti Valkilan Lemminkäisen jarrussa ja piti paikaan maaliin asti, vaikka Valkila yritti vielä vastata vauhtiin. Eroa maalissa oli 1,8 sekuntia. Niki Tuuli voitti selvällä 16 sekunnin erolla.

Superbikessa Jani Rättö lähti kolmannesta ruudusta ja piti lähdössä paikkansa. Pian erottui kärkikolmikko Eeki Kuparinen, Martin Pärtelpoeg ja Ville Valtonen. Neljännestä sijasta taisteli tiiviissä ryhmässä Jani Rättö, Toni Torpakko, Niko Mäkinen, Jan Kopponen, Mika Hautala ja Magnus Collin.
Jani Rätön Yamahan säädöt eivät vielä toimi tyydyttävästi koko kilpailu pituutta, nyt takarenkaan kuluessa pito heikkenee liian nopeasti kilpailun loppu puolella. Torpakko ja Mäkinen pääsivät Rätön ohi, joka oli maalissa kuudes.

Sunnuntain epävakainen sää aiheutti päänvaivaa kaikille kuskeille. Hieman ennen Superstock 600:n lähtöä satoi, mutta sen jälkeen rata alkoi nopeasti kuivua. Felix Nässille vaihdettiin kuivan kelin renkaat aivan viime hetkellä ja se oli oikea valinta. Kilpailu ajettiin wet-race kilpailuna, vaikka rata oli kuiva ja lähes kaikki ajoivat kuivan kelin renkailla. Nässi lähti kilpailuun toisesta ruudusta ja paalupaikka oli tyhjä, koska Niki Tuuli ei kuumeisena kilpailuun lähtenyt. Aki Valkila otti parhaan lähdön ja ajoi kilpailun johdossa melkein koko kilpailun. Felix Nässi yritti kuroa väli matkaa pienemmäksi, mutta se pysyi 1-2 sekunnissa aina viimeiselle kierrokselle asti. Kierroksella ohitettavat ja muutama sadepisara hidastivat aavistuksen Valkilan vauhtia ja Nässi pääsi ”lemminkäisen” jälkeen aivan Valkilan kantaan. Rohkea ohitus viimeisessä kaarteessa onnistui, kun kierroksella ohitettava sopivasti häiritsi Valkilan ajolinjoja. Felix Nässi voitti 0,1 sekunnin erolla Aki Valkilaan, Vertti Takala oli kolmas.

– Täytyy olla tosi tyytyväinen kilpailun tuloksiin. Kummassakin lähdössä töitä piti tehdä aivan täysillä, välillä riskilläkin ja onneakin oli mukana kun kierroksella ohitettavista pääsin nopeasti ohi, kertoi Nässi kilpailun jälkeen.

Vähän ennen Superbiken lähtöä satoi, mutta rengasvalinnan hetkellä ei satanut ja rata oli kuivumassa. Kilpailun alkaessa rata oli kuitenkin vielä niin märkä että ”slickseillä” siellä ei voinut kilpailla, moni väärän valinnan tehnyt kilpailija joutui tulemaan pois warm-up kierrokselta eikä lähtenyt kilpailuun, mm. Eeki Kuparinen. Jani Rättö teki oikean valinnan ja lähti kilpailuun sadekelin renkailla. Rättö nousi alussa toiseksi Ville Valtosen perään. Kilpailun puolessa välissä takarenkaan pito heikkeni ratkaisevasti ja sijoitus putosi pari sijaa. Maalissa järjestys oli Collin, Valtonen, Kopponen ja Rättö neljäs.

– Lähdöt olivat taas hyviä mutta kilpailun lopussa takarenkaan pito heikkenee likaa. Töitä on vielä tehtävä lisää Yamahan alustan säätöjen kanssa, kertoi Jani Rättö.

Epäviralliset pisteet:
STK600
Felix Nässi 127 Yamaha
Aki Valkila 117 Kawasaki
Marko Vuorio 87 Yamaha
Anssi Koski 79 Kawasaki

Superbike
Ville Valtonen 90 Yamaha
Jani Rättö 90 Yamaha
Magnus Collin 70 BMW
Toni Torpakko 68 Suzuki

Uusin numero