Raastavatko mopot suomalaisten hermoja? – Media ja poliisi yrittävät tehdä ”mopopojista” sylkykuppeja

MTV Uutiset uutisoi nuorison häiritsevästä mopoilusta, ja artikkelissa poliisi sanoo parhaan tavan puuttua tähän olevan soitto 112-hätänumeroon avun pyytämiseksi. Uutinen on jaettu sosiaalisessa mediassa, ja kommenteissa sympatiat ovat mopopoikien puolella, ja samalla kommentoijat kummeksuvat miten helposti suomalaiset pahoittavat kaikesta mielensä.

MTV Uutiset julkaisi 26.5.2021 uutisen otsikolla ”Yleistyvä mopoilmiö raastaa suomalaisten hermoja – poliisilta selkeä kehotus: paras vaihtoehto on ilmoittaa numeroon 112”. Uutisen mukaan mopoilla rällääminen aiheuttaa vuodesta toiseen kiivasta keskustelua ja hampaiden kiristelyä. Artikkelissa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikonstaapeli Jan-Eerik Huurne ampuu kovilla ilmoittaen, että ”paras vaihtoehto on aina ilmoittaa hätänumeroon 112 ja sitä kautta saada poliisi paikalle”. Huurne antaa vielä lisäohjeen, että hätänumeroon soittaessa olisi hyvä pystyä kertomaan häiritsevästi käyttäytyvistä mopoilijoista tuntomerkkejä, kuten rekisterinumero, mopon malli, kuljettajan ajovarusteet ja muut tunnistamista helpottavat seikat.

MTV Uutiset on jakanut uutisen facebook-sivulleen, jossa kommentoijat ovat asettuneet ylivoimaisella enemmistöllä mopoilijoiden puolelle. Luimme läpi uutiseen annetut suorat kommentit, ja niistä 40 oli moponuorten puolella ja vain kuusi vastaan. Suuri osa kommentoijista ei joko ollut lukenut uutista tai ymmärtänyt lukemaansa, ja kommentoi siten jotain aivan muuta kuin tätä uutista. Nämä kommentit, samoin kuin ne kommentit joissa ei oltu puolesta eikä vastaan, jätimme pois laskuista.

Mopoilua vastustavia mielipiteitä perusteltiin mm. kesäloman häiriintymisellä, sillä että pienet lapset eivät pysty nukkumaan ja yleisesti kovilla äänillä. Ylivoimainen enemmistö kommentoijista siis asettui mopoilijoiden puolelle, ja tässä muutama esimerkki näistä kommenteista:

-Ohueksi on mennyt ihmisten stressinsietokyky

-Antaa nuorison harrastaa, mopoilu on parempi harrastus kuin että istuu jossain asemalla, rullaa ja puukottaa ihmisiä

-Uutisella yritetään suunnata huomiota pois paljon pahemmasta häiriökäyttäytymisestä

-Pienestä ne ihmiset valittaa. Ihmisiä tapetaan ja ryöstetään ja tehdään vaikka mitä, mutta jotkut ne vaan jaksaa mopoista huolta kantaa

-Mopot ja mopoilu on tärkeä tapa nuorille opettaa liikenteessä vastuuta

-Mopoilu kuuluu nuoruuteen, parempi rällästää mopolla kuin juopotella ja tehdä muita tyhmyyksiä

Poliisi antaa artikkelissa kuvan, että mopot on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Samaan aikaan saadaan tiedotusvälineistä lukea aivan liian usein uutisia nuorten tekemistä ja nuoriin kohdistuneista puukotuksista, joista taas rikoskomisario Marko Forss toteaa ykskantaan, että kyse lienee korona-ajan yleisestä pahoinvoinnista ja toimettomuudesta. Rikostarkastaja Jari Koski on sitä mieltä, että puukotusongelmaan puuttuminen ei edes kuulu poliisille, vaan hän kehottaa katseen kääntämistä poliisin ulkopuolelle, lastensuojeluun ja nuorten mielenterveystyöhön. Erikoiselta vaikuttaa poliisien mielipide, että puukottajia pitää ymmärtää mutta mopopoikia rangaista ankarimman mukaan. 

Mitä mieltä sinä olet, häiritseekö nuorison mopoharrastus vai ”kuuluuko se nuoruuteen?”

Linkki alkuperäiseen uutiseen:

Yleistyvä mopoilmiö raastaa suomalaisten hermoja

Uusin numero