R.I.P. Yamaha FJR 1300

Vuodesta 2001 valmistetun FJR 1300:n tarina päättyy, kun Yamaha on päättänyt lopettaa mallin tuotannon.

Riittävän tehokas rivinelonen, alumiinipalkkirunko, pitkä akseliväli, kardaaniveto, iso tankki… Lista on pitkä, kun luetellaan FJR:n hyviä matka-ominaisuuksia, ja samalla mallin menestyksen syitä.

Syy mallin valmistuksen päättymiselle on ainakin osittain se, että ensi vuoden alusta voimaan tulee entistä tiukemmat Euro 5 -normit. Yamaha ei muokkaa FJR:n 1298-kuutioisesta rivinelosesta Euro 5 -hyväksyttyä, jolloin sen myynti Euroopan markkinoilla ei enää ole mahdollista.

FJR tuli markkinoille kaudeksi 2001, eli se ehti olla myynnissä tasan 20 ajokauden verran. Monella matkamotoristilla onkin menossa jo kolmas tai neljäs FJR. Kun pyörän vaihdon aika on koittanut, on valittu tuttu ja turvallinen sotaratsu. Ehkä siitä syystä, että hintalaatu-suhteeltaan parempaa vaihtoehtoa ei ole ollut tarjolla.

146 hevosvoimaa ja 138 newtonmetriä ovat yhä tänä päivänäkin täysin riittävän teho matkapyörään kahdelle hengelle, laukuille ja matkatavaroille. Helposti irrotettavat ja kiinnitettävät laukut, huoltovapaa kardaaniveto, riittävän toimintamatkan takaava 25 litran tankki, vakiona kahvanlämmittimet, sähkösäätöinen tuulilasi ja vakionopeussäädin. Ominaisuuksien puolesta suosio olisi voinut jatkua vielä vuosia.

Yamaha toi FJR:ään jo vuonna 2006 sähköisesti toimivan AS-puoliautomaattivaihteiston. Kytkinkahvan puuttumisen ohella sen erikoisuutena oli vaihdejärjestys, jossa vapaa oli alimpana, ja kaikki vaihteet löytyivät siitä järjestään ylöspäin. Myöhemmin tarjolle tuli myös sähkösäätöinen AE-jousitus.

Yamahan maahantuoja on varautunut FJR:n tuotannon loppumiseen siten, että se on hankkinut Euroopassa vapaana olleita pyöriä Suomeen, joten ainakin muutamia uusia yksilöitä on vielä tarjolla. Niitä kannattaa kysellä omalta Yamaha-jälleenmyyjältä.

Kun Yamaha marraskuun aikana esittelee kauden 2021 uutuutensa, jäämme mielenkiinnolla odottamaan millä se aikoo paikata FJR 1300:n jättämän ison aukon mallistossaan.

Lue myös Yamahan täysin uudistetusta MT-09 -mallista:

Uusin numero