Petrucci Mugellon valtias uskomattoman trillerin jälkeen

Danilo Petrucci raivasi vastustamattomasti tiensä kärkeen ohi Andrea Dovizioson ja Marc Marquezin Mugellon MotoGP-kilpailun viimeisen kierroksen ensimmäisessä mutkassa. Kuva: motogp.com.

MotoGP-luokka sai uuden voittajan, kun Danilo Petrucci onnistui ottamaan avausvoittonsa Mugellossa huikean kamppailun päätteeksi.

MotoGP-sarjan kuudes osakilpailu järjestettiin viikonloppuna helteisessä Mugellossa, eikä draamaa tai jännitystä puuttunut tälläkään kertaa.

Moto3-luokassa parhaan startin ottanut Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3) teki ajovirheen, jonka ansiosta paalulta startannut VNE Snipers -tiimin Tony Arbolino nousi kärkeen. 18. ruudusta startannut John McPhee (Petronas Sprinta Racing) oli ensimmäisen kierroksen jälkeen jo kolmas.

Kärkiryhmän kuljettajista Rodrigo kaatui ja Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) siirtyi johtoon. Dalla Portan lisäksi kärkiryhmässä ajoivat Arbolino, Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) Darryn Binder (CIP Green Power) ja McPhee. Tarmokkaimmin Dalla Portaa haastoivat Binder ja Suzuki, mutta Dalla Porta onnistui palaamaan kärkipaikalle kerta toisensa jälkeen. Ajovirheen seurauksena Dalla Porta putosi kuudenneksi, mutta nousi kärkeen yhdellä spektaakkelimaisella ohituksella.

Kilpailun jälkimmäisellä puoliskolla Dalla Portan johto oli melko vakaa, mutta takana tulevat vaihtelivat sijoituksiaan jatkuvasti. Kärkiryhmään noussut Jaume Masia (Bester Capital Dubai) onnistui siirtymään hetkeksi kärkeen, mutta Dalla Porta palasi nopeasti paikalleen. Maalisuoralle tultaessa Tony Arbolino sai hyvän imun ja onnistui nappaamaan ensimmäisen Moto3-voittonsa vajaan kolmen sadasosasekunnin erolla Dalla Portaan. Masia jäi niukasti kolmanneksi. Kilpailu oli todella tiukka ja kahdeksan ensimmäistä kuljettajaa mahtuivat kuuden sekunnin kymmenesosan sisälle. Luokan tasaväkisyyttä kuvaa myös se, että Arbolino on kuudes voittoon tällä kaudella ajanut kuljettaja yhteä monessa osakilpailussa.

Red Bull KTM Ajo -tiimin Can Öncü oli kahdeksastoista.

– Viimeisellä kierroksella renkaat oli loppu, mutta jatkoin painamista. Pyörä toimii upeasti. Toinen sija on hieno, ja tärkeä mestaruuskilpailussa. Voitto on vain ajan kysymys, ehkä se tulee jo seuraavassa kisassa, kommentoi Lorenzo Dalla Porta kilpailun jälkeen.

– Sanat eivät riitä kuvaamaan tunteitani juuri nyt. Tämä on kotikilpailuni ja tavoitteena oli podium. Olen tehnyt todella paljon työtä ja uudistanut koko ajatusmaailmani. Olen niin iloinen, tänään nautin voitostani, mutta jo huomenna palataan arkeen ja harjoittelun pariin, riemuitsi Tony Arbolino.

Moto3-luokan top-10:

1. Tony Arbolino (VNE Snipers)
2. Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing)
3. Jaume Masia (Bester Capital Dubai)
4. Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse)
5. Dennis Foggia (SKY Racing Team VR46)
6. John McPhee (Petronas Sprinta Racing)
7. Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team)
8. Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse)
9. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46)
10. Darryn Binder (CIP Green Power)

Moto2-luokassa Dynavolt Intact GP -tiimin kaksikko Thomas Lüthi ja Marcel Schrötter ottivat alussa hieman eroa, mutta kolmannen sijan Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS) ajoi heidät pian kiinni ja nousi ohi Schrötterin. Myös Jorge Navarro (MB Conveyors Speed Up) haastoi Schrötteriä, joka kuitenkin onnistui puolustamaan sijoitustaan.

Schrötter ei kuitenkaan onnistunut pysymään kärkikaksikon vauhdissa ja joutui pian Luca Marinin (SKY Racing Team VR46) ohittamaksi.

Marquez nousi kärkeen, eikä kukaan kyennyt vastaamaan hänen vauhtiinsa. Marini ohitti Lüthin, ja tämä oli kärkikolmikon sijoitus myös maalissa. Red Bull KTM Ajo -tiimin kaksikko Brad Binder ja Jorge Martin ajoivat maaliin 15. ja 16. sijoilla.

– Alussa koitin puristaa tosissaan. Kärsin kuitenkin pidon puutteesta, eikä vauhti riittänyt haastamaan Marquezia. Silti tuntuu hienolta olla täällä podiumilla, iloitsi Thomas Lüthi.

– Täällä fanit ovat aivan mahtavia, joten tuntuu uskomattomalta ajaa podiumille. Alkukautemme on ollut vaikea, mutta nyt olemme muuttaneet pyörässä aivan kaiken. Toivottavasti voimme jatkaa voittotaistelussa tästä eteenpäin jokaisessa kilpailussa, totesi Luca Marini.

– Alussa ajattelin säästää renkaita, mutta kun huomastin, että Lüthilla on vaikeuksia, päätin iskeä. Kiitos tiimille, meidän täytyy pitää sama mentaliteetti ja fokus myös tulevaisuudessa. Mutta nyt on aika nauttia tästä voitosta, kertoi iloinen Alex Marquez.

Moto2-luokan top-10:
1. Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS)
2. Luca Marini (SKY Racing Team VR46)
3. Thomas Lüthi (Dynavolt Intact GP)
4. Lorenzo Baldassarri (FLEXBOX HP 40)
5. Augusto Fernandez (FLEXBOX HP 40)
6. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team)
7. Jorge Navarro (MB Conveyors Speed Up)
8. Marcel Schrötter (Dynavolt Intact GP)
9. Sam Lowes (Federal Oils Gresini Moto2)
10. Fabio Di Giannantonio (MB Conveyors Speed Up)

MotoGP-luokassa kärkeen nousi Marc Marquez (Repsol Honda), jonka perään ampaisivt erinomaiset lähdöt 6. ja 9. lähtöruudusta ottaneet Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL) ja Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati). Ducatit nousivat lähemmäs kärkeä, kun Crutchlow joutui ensin Dovizioson ja perään tämän tiimikaverin Danilo Petruccin ohittamaksi. Seurauksena Miller ja Petrucci kalistelivat reippaasti sapeleitaan. Taustalla myös Alex Rins oli nousemassa kärkitaisteluun.

Kärkiviisikon kesken sijoitukset vaihtelivat jatkuvasti, kilpailu oli todella kovaa ja katteitakin kolistellaan rajusti. Kilpailun alkua hallinnut Marquez pudotettiin silmänräpäyksessä viidennelle sijalle ja Dovizioso nousi kärkeen. Sijoitukset kärkiporukan sisällä vaihtelivat jatkuvasti, ja aggressiivisen taistelun ansiosta takaa kärkikamppailuun oli nousemassa uusia kuljettajia.

Petrucci onnistui lopulta vakiinnuttamaan asemaansa kärjessä. Hyökkäyksen aloittanut Miller ajoi nopeimman kierrosajan ja kaatui välittömästi sen jälkeen. Kärkinelikko Petrucci, Dovizioso, Marquez ja Rins pääsivät karkuun. Rins ei enää kyennyt haastamaan, mutta sekä Dovizioso ja Marquez käyvät kilpailun loppuvaiheessa kärjessä. Viimeisen kierroksen aluksi Petrucci pudotettiin kolmanneksi, mutta ensimmäisen mutkan huikean ohituksen ansiosta Petrucci palasi kärkeen ja otti vastustamattomasti avausvoittonsa MotoGP-luokassa.  

– Kilpailu ei ollut helppo, sillä kuumuuden vuoksi kaikilla oli ongelmia pidon kanssa. Olen iloinen Danilon ja tiimin puolesta, mutta minulle kolmas sija on pettymys mestaruustaistelun suhteen, totesi Andrea Dovizioso kilpailun jälkeen.

– Alusta asti oli selvää, että meillä tämä olisi puolustustaistelu. Yritin pysyä kärjen mukana ja iskeä viimeisellä kierroksella. Tärkein tavoitteeni oli sijoittua Dovizioson, Rinsin ja Rossin edelle, joten olen tyytyväinen ansaitsemiini 20 pisteeseen. Danilo oli tänään nopein ja voitto oli täysin ansaittu, kertoi Marc Marquez.

– Uskomaton fiilis, kotikilpailu on paras paikka ottaa avausvoitto. En voi kuvailla tunteitani, en varmaan ole vielä tajunnut voittaneeni. Haluan kiittää perhettäni, ystäviäni ja Ducatia sekä Andrea Doviziosoa, joka on auttanut minua niin paljon. Kiitos kaikille! riemuitsi Danilo Petrucci.

MotoGP-luokan top-10:
1. Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati)
2. Marc Marquez (Repsol Honda Team)  
3. Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati)
4. Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR)
5. Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU)
6. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP)
7. Michele Pirro (Mission Winnow Ducati)
8. Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol)
9. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing)
10. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT)

Mugellon kilpailun täydelliset tulokset löytyvät MotoGP-sarjan palvelusta. Seuraava MotoGP-osakilpailu järjestetään Katalonian radalla Espanjassa 14.-16. kesäkuuta.

Uusin numero