”Paroni – Jarno Saarisen elämä” – uusi kirja ratamoottoripyöräilyn ensimmäisestä suomalaisesta maailmanmestarista

Kustannus Myllylahden julkaisema ”Paroni – Jarno Saarisen elämä” on poikkeuksellinen yhdistelmä: lastenkirja, jonka aiheena on ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari.

Jos on lastenkirjan aihe persoonallinen, niin on myös tarina kirjan ideasta. Helsinkiläinen kuvittaja Pirita Tolvanen etsi uutta tarinaa keväällä 2017 palatessaan lastenkirjamessuilta Bolognasta. Hän myöhästyi lennolta ja seuraavaa lentoa odottaessaan tapasi eläkkeellä olevan moottoriurheiluharrastaja Jorma Taijonlahden, joka kertoi Jarno Saarisesta ja kehotti Tolvasta tekemään kuvakirjan hänestä. Tolvanen vaikuttui Saarisen määrätietoisuudesta ja rohkeudesta. Tolvasen kertoo ajatelleensa, että ”jos tarina koskettaa minua, kymmenen vuotta Saarisen kuoleman jälkeen syntynyttä moottoriurheilun ulkopuolista, se koskettaa kyllä muitakin”.

Kirjan julkaisua juhlistaa suuri ulkoilmanäyttely vanhan Eläintarhan radan varressa Helsingissä 13.9.-1.10.2018 välisenä aikana. Peräti 100 metriä pitkä kuvanäyttely sijaitsee Hammarskjöldintien varressa Olympiastadionin kohdalla.

Kirjan julkistustilaisuudessa olivat tänään paikalla Pirita Tolvasen lisäksi Jarno Saarisen veli Jari Saarinen sekä Jarnon puoliso Soili Karme, jotka ovat myös auttaneet kirjan sisällön tuottamisessa.

Jorma Pulkkisen haastattelussa Soili Karme ja Pirita Tolvanen.
Soili Karme muisteli julkistustilaisuudessa, että koko Jarno Saarisen kilpailu-ura oli jännää aikaa. Erityisesti muistoihin on jäänyt elämään voitot Imatranajossa sekä Daytonassa ensimmäisenä ei-yhdysvaltalaisena kuljettajana 23 vuoteen. Niinikään Karme mainitsee mieleen jääneen heidän Jarnon kanssa tekemänsä vierailu Englantiin, jossa ajetuista kolmesta kilpailusta kotiintuomisina oli puhdas ”hat trick”, eli kolme voittoa. Soili Karme kuvaa Jarnoa ihmisenä iloiseksi, määrätietoiseksi, älykkääksi ja edustavaksi. Siinä mallia monelle nykypäivän huippu-urheilijallekin.

Soili toimi Jarnolle myös ”mekaanikkona”, eli auttoi tarpeen mukaan Jarnoa kisaviikonloppujen aikana. Pienelle ja hennolle naiselle tuotti joskus vaikeuksia päästä auttamaan Jarnoa vaikkapa kisan lähtöviivalle, vaikka hän oli ainoa joka voi tuoda Jarnolle työkalupakin viimeisiä säätöjä ja viimeistelytöitä varten. Soilin mukaan Jarno antoikin hänelle yksinkertaisen ohjeen liian tiukkojen järjestysmiesten varalle:
Tönäise ja juokse.

Paroni – Jarno Saarisen elämä
Kustannus Myllylahti
suositushinta 21,90

Uusin numero