Motoristit kokevat autoilijoiden kännykän käytön suurimmaksi vaaratekijäksi liikenteessä

Liikenneturvan loppuvuodesta 2019 julkaistun motoristikyselyn tulokset on julkistettu. Tutkimuksessa Motoristit arvioivat kännykkään ajamisen sijaan keskittyvät autoilijat suurimmaksi yksittäiseksi vaaratekijäksi liikenteessä.

Liikenneturvan viimesyksyisen motoristikyselyn perusteella vajaat kaksi kolmasosaa motoristeista kokee, että autoilijat ottavat motoristit hyvin liikenteessä huomioon. Yli yhdeksän kymmenestä (91,8 %) kyselyyn vastanneesta uskoo, että moottoripyöräilijöiden turvallisuus paranisi, jos autoilijoita muistutettaisiin motoristeista ja opetettaisiin huomioimaan heidät paremmin. Vastanneiden mukaan tärkeimmät teemat autoilijoille viestittäväksi ovat motoristien havainnointi, turvavälit sekä motoristien huomioiminen risteyksissä.

Kännykän käytön lisäksi kyselyyn vastanneet arvioivat kolmion takaa eteen tulevat autoilijat ja puutteet yleisessä havainnoinnissa merkittävimmiksi vaaratekijöiksi.  

Liikenneturva muistuttaa, että moottoripyöräilijä voi myös itse lisätä näkyvyyttään sopivilla varusteilla. Valkoinen sekä kirkkaat värit erottuvat parhaiten. Kypärän väri on tärkeimmässä roolissa. Myös heijastinliivin voi hyvin pukea ajoasun päälle. Kaksi kolmesta kyselyyn motoristikyselyyn vastanneesta onkin sitä mieltä, että värikkäämpien ajovarusteiden käyttö parantaisi moottoripyöräilijöiden turvallisuutta.

– Tärkein asia on silti ennakoiva ja ennakoitava ajotapa. Kun ei tee kovia kiihdytyksiä ja noudattaa nopeusrajoituksia, on paremmin muiden ennakoitavissa ja huomioitavissa. Lisäksi kunnon turvaväli sekä vilkkujen ja ajovalojen oikea käyttö helpottavat motoristin havaitsemista, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo luettelee.

Liikenneturvan viisi vinkkiä motoristin näkyvyyteen:

  1. Vältä kovia kiihdytyksiä ja aja nopeusrajoitusten mukaan.
  2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan ja vältä ajautumasta liian lähelle tien oikeaa reunaa.
  3. Anna muille mahdollisuus huomata sinut – älä puikkelehdi esimerkiksi jonoissa.
  4. Vältä kokomustien varusteiden käyttöä, esimerkiksi valkoinen tai värikäs kypärä tekee näkyväksi.
  5. Kaukovaloja ei tule käyttää päivällä, ne hankaloittavat moottoripyörän nopeuden ja etäisyyden arviointia.

Suuren motoristikyselyn tulokset.

Uusin numero