MotoGP Portimao: huippujännittävä sprinttikisa ylitti odotukset

Francesco Bagnaia kirjoitti jälleen nimensä historiankirjoihin voittamalla MotoGP-luokan kaikkien aikojen ensimmäisen sprinttikisan. Helpolla voitto ei tullut.

Oliko oikein tuplata kilpailujen määrä viime vuodesta? Mitä sprinttikisoilla saadaan viikonloppuun lisää? Ehtivätkö tiimit saada pyöränsä säätöihin lauantai-iltapäivän sprinttikisaan mennessä? Onko kaksi kilpailua viikonlopun aikana liian rasittavaa kuljettajille? Ennen kauden alkua kysymyksiä uuden kilpailuformaatin yllä leijui paljonkin. Kun ensimmäinen sprinttikisa nyt on takana, saatiin vastauksia jo ainakin osaan kysymyksistä.

Kukaan kilpailua katsoneista tuskin voi ainakaan sanoa, että olipas tylsää. Bike-lehden toimittaja Petri Suuronen kiteytti kilpailun seuraamisen jännittävyyden mielestäni täydellisesti toteamalla jotenkin näin, että ”onneksi ei ollut pidempi kilpailu, sillä 12 kierrosta on aika pitkä aika olla hengittämättä”.

Aika-.ajossa saatiin lähtöjärjestykseksi viikonlopun molempiin kilpailuihin seuraava: eturivistä starttaavat Marc Marquez, Francesco Bagnaia ja Jorge Martin. Kakkosrivistä kisaan lähtevät Miguel Oliveira, Jack Miller ja Enea Bastianini.

Startin vei nimiinsä paalulta lähtenyt Marquez, mutta kakkoseksi nousi kuutosruudusta startannut Bastianini. Tehdas-Ducatien tiukka taistelu kakkostilasta avasi oven Jorge Martinille parantaa sijoitustaan. Pian Bagnaia ja Martin ohittivat samalla kertaa siihen asti kärjessä ajaneen Marquezin, mutta Ducatin kaksoisjohdosta huolimatta muut eivät vielä olleet menettäneet toivoaan voitosta. Ei ainakaan KTM:n tehdastiimin Jack Miller, joka lähti tavoittamaan kärjessä ajanutta Martinia ja kakkosena ollutta Bagnaiaa. Miller ja RNF-Aprilian Miguel Oliveira ohittivat ensin Marquezin, jonka alun kärkipaikka vaihtui näin jo viitostilaan. Pian Miller ohitti toisena ajaneen Bagnaian ja kierrosta myöhemmin aussi nousi kärkeen ohittamalla Martinin. Kun kolme kierrosta oli jäljellä, aloitti Bagnaia oman iskunsa. Ensiksi joutui antautumaan kakkosena sillä hetkellä ajanut Miller. Kilpailu huipentui viimeiselle kierrokselle, jolle lähdettiin Bagnaian ajaessa lähes kiinni Martinin takarenkaassa. Martin teki mutkassa viisi pienen virheen, ja Bagnaia rankaisi välittömästi ohittamalla ja nousemalla voittoon. Marc Marquez ajoi ruutulipulle kolmantena. Dramatiikaltakaan ei vältytty, sillä toista tehdas-Ducatia käskevä Enea Bastianini kaatui ja raportoi myöhemmin sairaalasta, että hänen lapaluunsa on murtunut.

Kilpailun kärjessä ehdittiin siis nähdä sekä Honda, KTM että Ducati. Siihen nähden miten lyhyt kilpailu on, tapahtumia riitti hengästymiseen asti. Tästä on hyvä jatkaa. Ja sunnuntain kisasta kannattaa muistaa, että perjantaina ja lauantaina sprinttikisaan asti kaikki on tähdännyt käytännössä vain menestykseen lauantain sprinttikisassa, joten sunnuntain pitkään kisaan lähdetään osittain ”arvaamalla” oikeat säädöt, joten sielläkin saattaa erityisesti kilpailun loppupuolella tulla yllättäviä voimasuhteiden muutoksia.

Lauantain sprinttikisan tulokset:

Uusin numero