MotoGP: Crutchlowin paluu 3.0

Kun Andrea Dovizioso (kuvassa) hyppää pyörän päältä pois ja jää eläkkeelle, tietää se Cal Crutchlowille kiireistä seuraavaa kahdeksaa viikkoa,.

Britti Cal Crutchlow tekee jo kolmannen comebackin MotoGP-luokkaan.

172 GP:n MotoGP-luokan kokemuksella on yhä kysyntää, vaikka britti Crutchlow täyttää lokakuussa jo 37 vuotta. Ensimmäisen kerran Crutchlow ilmoitti lopettavansa mittavan kilpailu-uransa MM-tasolla kauden 2020 päätteeksi. Tuolloin hänellä oli takana kunnioitettavat 10 kautta kuninkuusluokka MotoGP:ssä. 

Kokonaan ei Crutchlow tuolloinkaan ajopukua heittänyt nurkkaan, vaan kuuden LCR-Honda -vuoden jälkeen hän palasi viime vuoden alussa Yamahalle, nyt testikuskin rooliin. Se sopi britin suunnitelmiin enemmän kuin mainiosti. Jo heinäkuussa 2021 Crutchlowin tuttu kilpailunumero #35 liimattiin jälleen pyörän etukatteeseen, kun hänet palkattiin kolmen kilpailun ajaksi tuuraamaan Petronas Yamaha SRT:n Franco Morbidellia, joka toipui polvileikkauksesta. Kolmen kilpailun pestistä hän ehti ajaa vain kaksi, kun tuli kutsu ajamaan Yamahan tehdastiimin pyörää loppukaudeksi. Tämä siitä syystä, että Maverick Vinales ilmoitti tehneensä seuraavaksi kaudeksi (2022) sopimuksen Aprilian kanssa ja tämän jälkeen Vinalesin ja Yamahan sukset menivät ristiin. Crutchlow jäi kilpailuhommista jälleen eläkkeelle viime kauden päätteeksi ja palasi tyytyväisenä hieman rauhallisempaan testikuljettajan rooliin täksi kaudeksi.

Dovizioso

Kesätauolta kun palattiin tositoimiin, niin WithU Yamaha RNF -tiimin Andrea Dovizioso oli alkukauden heikohkon menestyksen takia tehnyt päätöksen lopettaa uransa kesken kauden, syyskuun alussa ajetun San Marinon GP:n (Misano) jälkeen. Kun MotoGP-sirkus seuraavaksi nähdään Aragonissa, nähdään samalla myös jälleen #35 toisen WithU RNF Yamahan katteissa ja Cal Crutchlow sen puikoissa. Tällä kertaa britin sopimus kattaa kauden 2022 kuusi viimeistä MM-osakilpailua.

Crutchlowilla on edessään melkoinen urakka, sillä kahdeksan viikon sisällä hän ajaa kaksi Yamahan testiä ja osallistuu kuuteen MotoGP-luokan MM-osakilpailuun, joista neljä ajetaan Euroopan ulkopuolella (Japani, Thaimaa, Australia, Malesia).

Cal Crutchlow

Cal Crutchlow on siitä poikkeuksellinen MotoGP-luokan kilpailija, että hänellä ei ole lainkaan kokemusta Moto2-, Moto3- tai kaksitahtiluokkien MM-sarjoista. Hän voitti kaudella 2006 brittien Supersport-mestaruuden ja vuonna 2009 saman luokan maailmanmestaruuden. Sen jälkeen hän hyppäsi vuodeksi Superbiken MM-sarjaan menestyen siellä mainiosti, sillä tuloksena oli 3 MM-osakilpailuvoittoa ja MM-sarjan viitostila 284 MM-pisteellä. Seuraavaksi kaudeksi hänet palkattiin Monster Tech3 Yamahan MotoGP-tiimin kuljettajaksi, ja ura kuninkuusluokassa jatkuu yhä. MotoGP-luokassa hän on saavuttanut 172 MM-osakilpailussa kolme osakilpailuvoittoa, noussut podiumille 19 kertaa ja kerännyt 1174 MM-pistettä.

Uusin numero