MotoGP: alkukauden yhteenveto – katsojaennätys ja Ducatin hallintaa

MotoGP-kauden 2023 alkupuolella ajettiin kahdeksan GP:tä ennen kesätaukoa. Mitä tilastot kertovat alkukaudesta?

Tähän mennessä palkintokorokkeelle on noussut 12 eri kuljettajaa. Tämä on MotoGP-aikakauden toiseksi korkein lukema kauden 2020 jälkeen, jolloin podiumille alkukauden aikana nousi 13 kuljettajaa. Kuljettajat, jotka ovat nousseet Grand Prix -palkintokorokkeelle, mutta eivät sprintti-kisan korokkeelle, ovat: Johann Zarco, Maverick Vinales, Alex Marquez ja Aleix Espargaro. Ainoa kuljettaja, joka on noussut palkintokorokkeelle lauantaina mutta ei sunnuntaina, on Marc Marquez. Jokainen MotoGP-luokassa mukana oleva moottoripyörävalmistaja on ollut edustettuna podiumilla alkukauden aikana.

Alkukauden 2023 aikana Grand Prixin on voittanut neljä kertaa ei-tehdastiimin kuljettaja. Nämä ovat Marco Bezzecchi (2 voittoa) sekä Alex Rins ja Jorge Martin. Ennen kautta 2023 ei-tehdastiimit ovat miehittäneet koko palkintokorokkeen kauden alkupuoliskon kisoissa vain Qatarissa 2004 ja Portugalissa 2020, tänä vuonna se on tapahtunut jo kahdesti. Argentiinassa palkintokorokkeella oli kolmikko Bezzecchi-Zarco-A Marquez ja Ranskan GP:ssä Bezzecchi-Martin-Zarco. 


Alkukauden kahdeksasta GP:stä italialaiset kuljettajat ovat voittaneet ennätykselliset kuusi, voitoista ovat vastanneet Francesco Bagnaia ja Marco Bezzecchi. Viimeksi italialaiset ovat pystyneet samaan kaudella 2006, jolloin kuusi voittoa jakautui Loris Capirossin, Valentino Rossin ja Marco Melandrin kesken. Kauden kahdeksasta ensimmäisestä kisasta Ducati on voittanut peräti seitsemän, kun Bagnaian ja Bezzecchin lisäksi Jorge Martinilla on yksi voitto. Ainoa voittoona ajanut ei-Ducati on Alex Rins, joka voitti Amerikan GP:n. Ducatilla on jo 34 GP:n mittainen katkeamaton putki podiumilla. Sprinttikisoista eniten voittoja on kerännyt Bagnaia, jolla voittoja on kolme. Kahteen voittoon ovat yltäneet Brad Binder ja Jorge Martin. Bezzecchillä on yksi voitto.

Aleix Espangaro on startannut urallaan jo 225:een MotoGP-luokan osakilpailuun, jolla lukemalla hän on kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä. Edellä ovat Valentino Rossi (372), Andrea Dovizioso (248) ja Alex Barros (245).

Ranskan GP Le Mansin radalla keräsi kaikkien aikojen katsojaennätyksen, peräti 278 805 katsojaa seurasi viikonlopun aikana paikanpäällä tapahtumia. Saksan GP:ssä Sachsenringillä yleisöä oli 233 196 henkeä, joka on kyseisen GP:n historian suurin määrä.

Uusin numero