MotoGP 2023: 10 x jos…

Mitkä kymmenen virstanpylvästä nykyiset MotoGP-kuljettajat saattavat ylittää tällä kaudella, jos…?

MotoGP-kauden avaavaan Portimaon osakilpailuun on aikaa noin kolme viikkoa. Jännitys kasvaa ja tilastonikkarit ovat valmiina lyömään kirjoihin ja kansiin kaiken mitä kauden aikana tapahtuu. Tässä kymmenen merkkitapahtumaa, jotka ovat mahdollisia kauden 2023 aikana.

1.Maverick Vinalesilla (Aprilia Racing) ja Jack Millerillä (Red Bull KTM Factory Racing) on molemmilla mahdollisuus tehdä MotoGP-historiaa ottamalla kuninkuusluokan MM-osakilpailuvoitto jo kolmannella eri moottoripyörämerkillä. Vinales on tähän mennessä ajanut voittoon Suzukilla ja Yamahalla, kun taas Miller on pystynyt samaan Hondalla ja Ducatilla.

2.Joan MIr (Repsol Honda Team), Alex Rins (LCR Honda Castrol) ja Miguel Oliveira (RNF MotoGP Team) pyrkivät nousemaan kahdella eri merkillä voittoon ajaneiden kuljettajien joukkoon, joka sekään ei ole täysin jokapäiväistä. Mir on ajanut ainoan MotoGP-voittonsa Suzukilla, samoin Suzukilla voittoon on yltänyt Rins, kun taas Oliveira on kaikki viisi voittoaan ajanut KTM:llä.

3.Marc Marquezilla (Repsol Honda Team) on (ainakin teoreettinen) mahdollisuus nousta kuninkuusluokan toiseksi menestyneimmäksi kuljettajaksi, jos mittapuuna käytetään osakilpailuvoittojen lukumäärää. Marquezilla on voittoja tähän mennessä 59, ja kakkoseksi noustakseen hänen tulisi ohittaa Giacomo Agostinin 68 voiton lukumäärä. Kun huomioidaan voitot kaikissa luokissa, on Marquez 85 voitollaan vain viiden voiton päässä maanmiehestään Angel Nietosta, jonka ohittamalla Marquez nousisi GP-sarjan kaikkien aikojen menestyneimmäksi espanjalaiskuljettajaksi.

4.Jatketaan Marquezilla. Jos tähän mennessä kahdeksan maailmanmestaruutta voittanut espanjalainen onnistuisi voittamaan mestaruuden, nousisi hän mestaruuksien määrässä tasoihin Valentino Rossin kanssa. Marquezin ylivoimaisesta menestyksestä verrattuna muihin tämän hetken kuljettajiin kertoo se, että hänellä on kuusi kuninkuusluokan MM-titteliä, kun seuraavaksi menestyneimpiä ovat Joan Mir, Fabio Quartararo ja Francesco Bagnaia, joilla kaikilla on yksi mestaruustitteli.

5.Hallitsevalla maailmanmestarilla, Ducati Lenovo Teamin italialaiskuljettaja Francesco Bagnaialla on tähän mennessä 11 osakilpailuvoittoa MotoGP-luokassa. Hänellä on mahdollisuus nousta kolmanneksi eniten voittoja ottaneeksi italialaiskuljettajaksi, sillä Max Biaggi on tällä hetkellä kolmantena vain kahden voiton päässä. Kakkossijakaan ei ole tavoittamattomissa, sillä Andrea Doviziosolla on neljä voittoa enemmän kuin Bagnaialla.

6.Bagnaia on tällä hetkellä kolmanneksi eniten Ducatilla MM-osakilpailuvoittoja ajanut kuljettaja. Hänellä on kolme voittoa vähemmän kuin Doviziosolla ja 12 vähemmän kuin Casey Stonerilla.  Tiimikaveri Enea Bastianini on ajanut Ducatilla osakilpailuvoittoon neljästi, ja hänen seuraavaksi tavoittelemansa päänahka on Loris Capirossi seitsemällä voitolla.

7.Fabio Quartararo kipuaa kovaa vauhtia kuninkuusluokan menestyneimpien Yamaha-kuljettajien listalla. Tällä hetkellä hän on podiumsijoitusten lukumäärällä mitattuna sijalla seitsemän, samalla lukemalla kuin Max Biaggi. Jos Quartararo yltää yhteentoista podiumsijoitukseen tällä kaudella, nousee hän tasoihin Kenny Robertsin kanssa (39 kertaa).

8.Takaaki Nakagamista (LCR Honda Idemitsu) voi tulla ensimmäinen japanilainen kuljettaja 19 vuoteen, joka voittaa kuninkuusluokan kotikilpailussa Japanissa. Edellinen oli Makoto Tamada vuonna 2004. Pykälää helpompi tavoite on nousta ensimmäiseksi japanilaiskuljettajaksi, joka yli kymmeneen vuoteen nousee MotoGP-luokan podiumille. Edellisen kerran tempun teki Katsuyuki Nakasuga Valenciassa kaudella 2012. 

9. Augusto Fernandez (GasGas Factory Racing Tech3) on tämän kauden ainoa tulokaskuljettaja MotoGP-luokassa. Hänellä on mahdollisuus nousta harvalukuiseen niiden rookie-kuljettajien joukkoon, jotka ovat pystyneet MM-osakilpailuvoittoon ensimmäisellä kaudellaan. Viimeksi temppuun kykeni Jorge Martin kaudella 2021. Muut historian rookie-voittajat ovat Brad Binder, Marc Marquez, Jorge Lorenzo ja Dani Pedrosa.

10.Kaikkiaan yhdeksällä MotoGP-kuljettajlla on mahdollisuus nousta 50 podiumsijan kerhoon, kun huomioidaan kaikki kolme MM-luokkaa. He ovat Pecco Bagnaia (43), Miguel Oliveira (41), Enea Bastianini (40), Brad Binder (40), Alex Marquez (40), Jorge Martin (36), Joan Mir (33), Jack Miller (33) ja Fabio Quartararo (32)

Lue myös:

Uusin numero