Motocrossin Suomen mestarit vaihtuvat kaudella 2021

Viime vuonna SM-pisteistä ajettiin Karkkilassa tällaisissa olosuhteissa.

Motocrossin Suomen mestaruussarja käynnistyy Karkkilassa viikonloppuna. Hallitsevista SM-kultamitalisteista MX1-luokan Kim Savaste siirtyy takaisin pienempään MX2-luokkaan, jonka mestari Kimi Koskinen on puolestaan sivussa radoilta.

Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste voitti uransa ensimmäisen pääluokan, eli MX1-luokan Suomen mestaruuden viime vuonna. Aiemmin hän oli jo saavuttanut MX2-luokan tittelin sekä juhlinut alle 18-vuotiaiden Suomen Cup -mestaruutta. Kansainvälistä uraakin vahvasti rakentaneella Savasteella on tilillään myös 85-kuutioisten pyörien luokan maailmanmestaruus. Tulevana sunnuntaina Savaste kilpailee jälleen 250-kuutioisella nelitahtisella pyörällä ja MX2-luokassa SM-avauksessa Karkkilassa, kun hän kilpaili kaksi edellistä kautta 450-kuutioisella nelitahtisella MX1-luokassa.

– Kauteen valmistautumiseni on vielä kesken, koska päätähtäimeni on vasta myöhemmin alkavassa Euroopan mestaruussarjassa. Minua vaivasi muutamia päiviäkin sitten pahempi allergia, mutta nyt vointini on hyvä ja lähden innolla Karkkilaan. SM-osakilpailut palvelevat erinomaisesti EM-sarjan tavoitteitani, Savaste kertoo.

Karkkila on savipohjaisena ratana harvinaisuus SM-sarjassa, sillä Suomessa kilpaillaan pääasiassa hiekkaradoilla. Viime päivien sateet ja harmaat sääennusteet eivät säikäytä Savastetta, vaikka Karkkilassa ajetaan näillä näkymin mutaisissa oloissa kuten viime vuonna.

– Karkkila on mielestäni oikeastaan parempi kuraisena kuin kuivana ja pölyisenä. Aurinkoisessa säässä rataa pitää kastella, minkä takia siellä täällä on todella liukkaita kohtia. Sateella rata on tasaisen märkä joka paikasta. Radan kunnostus on tärkeää, mutta järjestäjillä on täydet mahdollisuudet tehdä radasta hyvä.

MX2-luokan hallitseva Suomen mestari Kimi Koskinen ei pysty osallistumaan ainakaan alkukauden osakilpailuihin. Sipoon Moottorikerhon kuljettajan olkapää lähti viidennen kerran pois paikoiltaan helmikuussa. Edessä oli korjaava leikkaus, ja ajotaukoa on tiedossa elokuulle saakka.

– Harmi tietenkin, etten pääse kisaamaan, mutta olkapää oli pakko laittaa kuntoon nyt. Karkkilassa tulee varmasti olemaan kiinnostava kisa. Vaikuttaa siltä, että tälläkin kertaa on luvassa sadetta. Savirata menee helposti todella kuraiseksi, jolloin kisa on katsojille mielenkiintoinen, mutta kuskeille raaka. Ajamisesta tulee selviytymistä. Radalle muodostaa ehkä yksi kuivempi ajolinja, ja joka sentistä pitää taistella, Koskinen ennakoi.

Sunnuntaina kilpaillaan MX1- ja MX2-luokkien kuusiosaisen SM-sarjan avauksen lisäksi alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan ensimmäinen Suomen Cup -osakilpailu. Päivässä on mukana myös alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokka, joka niin ikään käynnistää Suomen mestaruuskautensa.

Karkkilassa ajetaan jo lauantaina, jolloin naiset sekä 35-, 45- ja 55-vuotiaat veteraanit aloittavat Suomen Cup -kautensa. Radalla nähdään myös 125-kuutioisten pyörien MX125-luokka Suomen Cup -avauksensa merkeissä. Lisäksi nelipyöräisten ATV-luokan SM-kausi ja veteraanien Suomen Cup -kausi käynnistyvät.

Koronarajoitusten takia yleisö ei pääse seuraamaan Karkkilan SM-osakilpailua, mutta sunnuntain kilpailutapahtumia voi katsoa suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelussa: www.ruutu.fi. Lähetys käynnistyy ennen ensimmäisiä eriä kello 11:00.

Lukuisia menestysehdokkaita

MX1-luokan SM-avauksen taso on Savasteen poissaolosta huolimatta korkea Karkkilassa. Siitä pitää eturintamassa huolta MM-sarjaan tähtäävä, Ruotsin mestaruussarjassa tällä kaudella jo kolmen parhaan joukkoon ajanut, Vantaan Moottorikerhon Miro Sihvonen, joka nappasi viime vuonna SM-hopeaa. SM-pronssimitalisti, Espoon Moottorikerhon Emil Silander janoaa niin ikään tulosta, ja voittihan hän MX2-luokan tittelin kaudella 2019. MX2-luokan Suomen mestaruutta on juhlinut myös kansainvälisilläkin radoilla tulosta tehnyt, Tampereen Motocrossin Jere Haavisto, joka vaihtaa nyt MX1-luokkaan. MX1-luokan SM-sarjassa niukasti neljänneksi viime vuonna jäänyt, Keravan Motoristiseuran Rene Rannikko on ehtinyt toipua ulkomailla keväällä tapahtuneesta loukkaantumisestaan ajokuntoon. MX2-luokan SM-vitonen, Tampereen Motocrossin Tomi Siro on vaihtanut MX1-luokkaan.

MX1:n vuoden 2019 Suomen mestarin, Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikaisen viime kausi jäi kesken loukkaantumisen takia, mutta hän on jälleen mukana. Karkkilassa nähdään myös useita kovia virolaiskuljettajia, joiden eturintamassa nimilistalla on kauden 2018 Suomen mestari Erki Kahro.

MX2-luokassa kahtena edellisenä kautena SM-hopeaa ajanut Matias Vesterinen on tällä kaudella selkeä Suomen mestariehdokas. Imatran Moottorikerhon edustaja kilpailee kansainvälisellä rintamalla italialaisessa MGR-tiimissä ja EM-sarjassa. Hallitseva SM-pronssimitalisti, Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen on niin ikään mukana SM-avauksessa. Nuoriso-osastolta nousua kärkipäähän odotetaan ainakin Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainiolta ja Eliel Lehtiseltä, Konneveden Moottorikerho / UA:n Jimi Laitiselta ja Tampere Motocrossin Kasper Kangasniemeltä.

Motocrossin sisarlajin, cross countryn SM-avauksen voittanut, Turun Moottorikerhon Jiri Leino kilpailee motocrossin parissa MX2-luokassa Karkkilassa. Mukana on myös cross countryn ensimmäisessä SM-osakilpailussa kolmanneksi sijoittunut, Miehikkälän Moottorikerhon Ville Meisola. Paluumuuttaja motocrossradoille on endurossa Suomen mestaruuttakin juhlinut, Vantaan Moottorikerhon Aleksi Jukola.

Karkkilassa käynnistetään myös SM-motocrossin osalta Suomen Moottoriliiton ”nollasta sataan” -konseptia, jonka huipentumana on vuosi 2022, jolloin Moottoriliitto täyttää sata vuotta. 0-100-konsepti tuo moottoripyörä- ja moottorikelkkaurheilun lähelle kaikkia. Se on yhtä kuin tarinat ja ihmiset lajien parissa. Tavoitteena on tuoda moottoriurheilun into ja yhteisöllisyys yli lajirajojen ja auttaa uusia lajeista kiinnostuneita harrastajia, urheilufaneja ja mediaa löytämään ainutlaatuiset ja koukuttavat lajit helposti ja saavutettavasti.

0-100-konseptia voi seurata eri kanavissa: 

www.0-100.fi

Facebook: @0100fi

Instagram: @0100fi

Twitter: @0100fi

Teksti: SM-motocrossin tiedotus

Uusin numero