Motocrossin EM-kausi päättyi Vesterisen kohdalla kolariin EM-hopeamitalistin kanssa

Matias Vesterinen kehittyi vauhdillisesti kauden 2020 aikana merkittävästi, vaikka tulokset eivät täysin tyydyttäviä olleetkaan. Kuva: Manninen Bros.

Matias Vesterisen kausi motocrossin EM-sarjassa päättyi Belgiassa tiistaina, kun EMX250-luokan viimeinen osakilpailu järjestettiin Lommelin raskaalla hiekkaradalla. Imatran Moottorikerhon edustaja poimi EM-pisteitä avauserässä, mutta toinen päättyi kolariin EM-hopeamitalistin kanssa.

Vesterinen, 18, jäi vaille pisteitä lauantaina, jolloin ajettiin EM-kauden toiseksi viimeinen osakilpailu niin ikään Lommelissa. Tiistaina ruokolahtelainen oli lupauksia antavassa vauhdissa EMX250-luokan aika-ajossa sijoittumalla 11:ksi. Ensimmäisessä erässä Vesterinen ajoi 16:ksi, eli otti viisi EM-pistettä. Toisessa erässä italialaisen MGR-tiimin kuljettaja taisteli sijoituksesta kymmenen parhaan joukkoon pääsystä, kun takana ollut Mattia Guadagnini hyppäsi tiukassa kilpailutilanteessa Vesteristä päin. Kummatkin kaatuivat ja keskeyttivät erän, mistä huolimatta avauserän voittanut italialainen pokkasi kaudesta EM-hopeaa.

– Kaatuminen oli vauhdikas, ja Guadagnini ajoi tyhmästi. Hän ei katsonut, mihin minä olin menossa. Kisatilanne se toki oli ja hän lähetti kisan jälkeen viestin, missä pahoitteli kolaria ja kiitti siitä, että nostin hänen pyöränsä pois hänen päältään. En ajattelut sitä auttamista sen enempää, vaan kävin vain nopeasti vetämässä hänen pyöränsä pois ja palasin omalleni. Löin siinä kaatumisessa pääni ja koska olen lyönyt aiemminkin, tiedän, että ajaminen on sellaisen kolauksen jälkeen vaikeaa. Siksi keskeytin, ja olin toki jo kaukana muista. Nyt pääni on ok, eli normaali, Vesterinen hymähteli.

Vesterinen ei ollut täysin tyytyväinen ajoonsa ensimmäisessä erässä, vaikka se kulkikin tasaisesti. Hänen starttinsa oli kohtuullinen, mutta alkukierroksilla rytmi oli kateissa ja hän muun muassa hyppäsi kertaalleen ulos radalta. Pari kuljettajaa kaatui hänen edestään, mitkä nostivat hänen sijoitustaan. Toisessa erässä Vesterisen ajo kulki niin kuin pitääkin reilut 12 minuuttia ennen osumaa Guadagninin kanssa.

– Toinen erä oli osoitus vauhdistani, että pystyn ajamaan kymmenen parhaan joukkoon.

Vesterinen oli päivän yhteistuloksissa 21. Osakilpailun ja Euroopan mestaruuden voitti ranskalainen Thibault Benistant. EM-hopean otti Guadagnini ja -pronssin norjalainen Hakon Fredriksen. Kuusi osakilpailua kymmenestä ajanut Vesterinen oli ensimmäisellä EMX250-luokan kaudellaan loppupisteissä 31. Sipoon Moottorikerhon Emil Weckman loukkasi kätensä aika-ajon kaatumisessaan, ja vaikka hän lähti ensimmäiseen erään, joutui hän keskeyttämään sen kätensä liian kovan kivun takia. Toiseen erään Weckman ei osallistunut. Hän oli EM-pisteissä 29. Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen sijoittui 52:ksi. Vesterisen tavoin Weckman ja Koskinen ajoivat vain osan EM-kaudesta. Suomen mestaruussarjassa kaksi osakilpailua voittamassa käynyt virolainen Jörgen-Matthias Talviku oli Lommelissa kolmas ja EM-sarjassa viides. EM-pisteille ajoi kauden aikana 63 kuljettajaa.

Vauhti parani, kaatumiset kiusasivat

Matias Vesterinen aloitti kansainvälisen kilpailukautensa jo helmikuussa Italian talvisessa mestaruussarjassa. EMX250-luokan EM-kausi ehti käynnistyi Hollannissa juuri koronaviruspandemian pahimman vaiheen kynnyksellä maaliskuun alussa. Sen jälkeen kausi keskeytyi kuukausiksi, kunnes jatkui erikoisjärjestelyin Latviassa elokuussa. 30:nnen sijan tuntumassa ajanut ja ilman pisteitä Hollannissa jäänyt Vesterinen hyppäsi EM-sarjasta uransa ensimmäisiin MM-osakilpailuihin Latviassa, koska hänen edustamansa MGR-tiimi oli saanut ruokolahtelaiselle starttiluvan motocrossin korkeimmalla tasolla. Vesterinen ajoi viisi MX2-luokan MM-osakilpailua tiukalla rytmillä ja kävi välissä voittamassa Suomessa MX2-luokan SM-hopeaa. Vesterinen ei vielä yltänyt MM-pisteille, mutta oli parhaimmillaan erässä 21:s, eli yhden sijaan päässä pisteistä. Vesterinen palasi EMX250-luokan EM-sarjaan MM-tutustumisensa jälkeen vahvempana poimien pisteitä neljästä ajamastaan viidestä loppukauden osakilpailusta.

– Vauhdillisesti kehityin kauden aikana paljon, varsinkin kesän jälkeen. Kisoja oli toki paljon, kun koronan takia EM- ja MM-sarjassa kisattiin jopa kolmesti viikossa, kun normaalisti kisoja on vain yksi. Lisäksi ajoin kaikki viisi SM-osakisaa. EM:ssä pääsin aika-ajoissa kymmenen kärjen tuntumaan ja Lommelissakin olin toisessa erässä samassa kisavauhdissa. MM:ssä opin paljon, kun ajoin kisaa kovassa porukassa ja huonokuntoisilla radoilla. Kun palasin EM:iin, huomasin kehitykseni ja olin selvästi lähempänä kärkeä. Minulla on ensi vuonna erinomaiset mahdollisuudet olla siellä kympin kärjessä, Vesterinen analysoi.

Täysin tyytyväinen Vesterinen ei kansainvälisiin kilpailuihinsa ole, sillä hän kaatui monissa erissä ja välillä useamman kerran. Varsinkin Latvian kolmen MM-osakilpailun kiertue koetteli.

– Kun niitä kaatumisia alkoi tulla Latviassa, meni se ”päähän”. Aloin miettiä niitä liikaa. Yritin sitten ajaa rauhallisemmin ja virheitä vältellen, mutta menin edelleen nurin. Pääsin kuitenkin kaatumisista välillä eroon, vaikka niitä tuli edelleen muuallakin. Osa myös johtui kanssakilpailijoista, jotka kolaroivat kanssani.  Oli siellä mukana silti monta erää, joissa en kaatunut. Sitä ei saa unohtaa.

– Koronan takia kausi oli erikoinen ja lopulta todella tiivis kisojen suhteen. Siksi oli jopa henkisesti raskasta huonojen tulosten lisäksi, ja onkin hyvä päästä nyt tauolle. Ehdittiinhän minulta myös leikata tulehtunut umpilisäke Espanjassa keväällä, mistä tuli pakollista ajotaukoa. Uuteen kauteen harjoittelu alkaa taas noin kuukauden päästä. Olen pitänyt MGR-tiimistä ja siellä minusta, mutta meillä ei ole sopimusta ensi kaudesta. Valmistauduin kuitenkin tulevaan siten, että jatkan kisaamista EMX250-luokasta.

Tulokset
EMX250-luokka, EM-osakilpailu 10/10, Lommel, Belgia, ti 20.10.2020
1. Thibault Benistant, FRA, Yamaha, 47 pistettä
2. Hakon Fredriksen, NOR, Yamaha, 40p.
3. Jörgen-Matthias Talviku, EST, Husqvarna, 34p.
4. Marcel Conijn, NED, KTM, 32p.
5. Albin Gerhardsson, SWE, Husqvarna, 29p.
…21. Matias Vesterinen, FIN, KTM, 5p.
…XX. Emil Weckman, FIN, Honda, 0p.

EMX250-luokka, EM-loppupisteet
1. Thibault Benistant, FRA, Yamaha, 423 pistettä
2. Mattia Guadagnini, ITA, Husqvarna, 377p.
3. Hakon Fredriksen, NOR, Yamaha, 293p.
4. Kay de Wolf, NED, Husqvarna, 272p.
5. Jörgen-Matthias Talviku, EST, Husqvarna, 269p.
…29. Emil Weckman, FIN, Honda, 27p.
…31. Matias Vesterinen, FIN, KTM, 25p.
…52. Kimi Koskinen, FIN, KTM, 5p.

Kaikki tulokset.

Teksti: Matias Vesterisen tiedotus.

Uusin numero