Motocross SM – Vesterinen: ”Olisi hienoa, jos joku pystyisi antamaan vastusta Kullakselle”

Ruokolahtelaisen Matias Vesterisen mielestä motocrossin SM-sarjan sunnuntaisessa osakilpailussa on vain yksi ennakkosuosikki. Ammattikuljettaja Harri Kullas on ollut ylitsepääsemätön päänahka yli vuosikymmenen ajan. SM-hopeamitalisti Vesterinen pitää Kullaksen voittamista lähes mahdottomana.

Harri Kullas on edellisen kerran hävinnyt maaliin ajamassaan Suomen mestaruussarjan erässä kotimaiselle kuljettajalle kaudella 2009, jolloin maailmanmestaruussarjan pitkänlinjan ammattilainen Antti Pyrhönen voitti supercrossin Suomen mestaruuden ja Euroopan mestaruussarjassa ajanut Kullas pokkasi SM-hopeaa. Pitkään MM-sarjaa kiertänyt Kullas on viime vuosina kilpaillut harvakseltaan Suomessa, mutta voittanut aina, kuten viime vuonna kaksi ensimmäistä SM-osakilpailua. Vantaan Moottorikerhon edustaja nähdään tämän viikon sunnuntaina Siilinjärven hiekkaradalla, missä järjestetään SM-kauden toinen osakilpailu. MX1-luokan kuljettaja Kullaksen päätyö on Iso-Britanniassa, missä hän on tällä kaudella voittanut jo osakilpailut niin maan ykkösmestaruussarjassa kuin kakkossarjassakin.

– Kullas on selkeä suosikki. Ihme on, jos hän ei voita tai jos joku pystyy hänet haastamaan. Olisi tietenkin hienoa, jos joku pystyisi antamaan vastusta Kullakselle, Matias Vesterinen innostuu.

Imatran Moottorikerhon Vesterinen suuntaa Siilinjärvelle MX2-luokan SM-sarjan nelospaikalla, kun alla on toukokuussa Karkkilassa ajettu avausosakilpailu. Orimattilalaista Team Motopalvelua edustava Vesterinen sijoittui saviradan erissä viidenneksi ja toiseksi. Tämän kauden uutuutena kilpailupäivän päätteeksi ajettiin MX2- ja MX1-luokkien parhaiden pistemiesten yhteinen superfinaali, mistä jaettiin SM-pisteet luokkakohtaisesti. Vesterinen oli superfinaalissa MX2-luokan kuljettajista viides.

MX1- ja MX2-luokkalaiset yhdessä

Siilinjärvellä muokataan jälleen SM-sarjan kilpailujärjestelmää, kun MX1 ja MX2 ajavat koko päivän yhdessä harjoituksista ja aika-ajosta kahteen kilpaerään sekä superfinaaliin saakka. MX1-luokan kuljettajilla on hienoinen etulyöntiasema, sillä he ajavat pääsääntöisesti 450-kuutioisilla nelitahtisilla pyörillä, kun MX2-kuljettajilla on käytössään pienemmät 250-kuutioiset nelitahtiset. KTM-kuljettaja Vesterisen oma tavoite on luokkavoitoissa, joiden edellytyksenä ovat onnistuneet lähdöt ja puhdas ajo. Hän uskoo pystyvänsä taistelemaan myös MX1-luokan kuljettajia vastaan.

– Karkkilan superfinaali oli hieno uudistus, koska kaikki SM-sarjojen parhaat ajoivat yhdessä. On hyvä, että Siilinjärvellä ajetaan vastaavalla tavalla koko päivä. Radalla on silloin enemmän kovia kuskeja kuin vain yksittäisissä luokissa. Parhaat ovat toisiaan vastassa ja pääsee itsekin vertailemaan, mikä on oma vauhti suhteessa ison luokan kuskeihin, Vesterinen kuvailee.

– Toki lähdöt ovat meille MX2-luokan kuskeille vaikeampia, koska tehokkaammat nelipuolikkaat (450-kuutioiset nelitahtiset pyörät) saavat etua kiihdytyksessä. Pikkupyörällä on mahdollista onnistua, mutta täytyy olla todella hereillä lähtöpuomilla. Alun pitää onnistua, ettei jää isojen pyörien taakse. Suoran lopussa ne kulkevat kuitenkin kovempaa, joten pitää pystyä heti alussa ”häiritsemään” niitä.

Vesteristä ei siis haittaa, että MX1 ja MX2 ajavat samaan aikaan, vaikka SM-pisteet lasketaankin luokkakohtaisesti. Hän ei koe, että kummankaan luokan mestaruuskamppailu kärsii siitä, että radalla voi joutua taistelemaan myös toisen luokan kilpailijoiden kanssa.

Suomen ykkösratoja

Vesterinen kävi ajoharjoittelemassa kahden päivän ajan Siilinjärvellä viime viikonloppuna. Tällä viikolla hän on harjoitellut Vantaalla ja Hyvinkäällä. Vesterinen lähtee hyvillä mielin sunnuntaihin. Pohjois-Savossa sijaitsevaa Siilinjärven hiekkarataa hän kehuu vuolaasti.

– Rata on hemmetin hieno. Se on Suomen hienoimpia. Isot ylä- ja alamäet ovat siistejä, samoin radan hyppyrit. Oikeastaan koko rata on upea. Lisäksi paikka on todella hyvä yleisölle, sillä käytännössä koko radan näkee katsomosta, Vesterinen muistuttaa ja kannustaa katsojia paikalle.

MX2-luokan SM-sarjaa johtaa Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio. Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi on toisena ja Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen kolmantena.

MX1-luokan Suomen mestaruussarjan ykkösnimi ja Karkkilassa erät sekä superfinaalin voittanut, Vantaan Moottorikerhon Miro Sihvonen ei aja Siilinjärvellä, koska hän kilpailee samaan aikaan MM-sarjan avauksessa Venäjällä. SM-sarjan kakkospaikalla on Tampereen Motocrossin Jere Haavisto ja kolmosena Lohjan Seudun Moottorikerhon Emil Silander.

Siilinjärven sunnuntaissa ajetaan myös alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin ja alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-sarjan toiset osakilpailut. Vesterisen tavoin Imatran Moottorikerhoa ja Team Motopalvelua edustaa MXJ-luokan Suomen Cupissa yhdeksäntenä oleva Viljo Hälvä.

Suora lähetys Ruutu+ -palvelussa

Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailua Siilinjärven Hamulan motocrossrata-alueelle viikonloppuna. Yleisömäärää ei ole rajoitettu, mutta paikalla olijoita kehotetaan huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta sekä turvaväleistä ja käyttämään maskia.

Sunnuntain kilpailua voi seurata myös suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelussa kello 11:45 alkaen.

Teksti:  Matias Vesterisen tiedotus

Kuvat: Marko Vihriä

Uusin numero