Moottoriurheilun kattojärjestöt kestävän kehityksen asialla – ”Moottoriurheilu edelläkävijä ympäristöasioissa”


AKK Motorsport ry ja Suomen Moottoriliitto avaavat haun vuoden 2017 moottoriurheilun ympäristöpalkinnosta. Kattojärjestöt haluavat korostaa tunnustuksella ympäristötekijöiden tärkeyttä moottoriurheilussa.

Moottoriurheilun kattojärjestöt AKK Motorsport ry ja Suomen Moottoriliitto yhdistivät kaksi vuotta sitten voimansa ympäristön hyväksi. Liitot perustivat ympäristöpalkinnon, jonka tarkoituksena on kannustaa kerhoja, kuljettajia sekä muita alan toimijoita huomioimaan ympäristö moottoriurheilussa entistäkin enemmän.

– Ympäristön huomioiminen on tärkeää jokaiselle, siis myös moottoriurheilulle ja sen liitoille, korostaa Moottoriliiton puheenjohtaja Tapio Nevala.

– Haluamme myös seuraavien sukupolvien saavan nauttia elämästä hyvissä olosuhteissa. Ympäristön huomioiminen on alkanut monella sektorilla nousta merkittävään asemaan, myös moottoriurheilussa se nähdään hyvin tärkeänä asiana, komppaa AKK:n puheenjohtaja Juhani Pakari.

Usein unohdetaan, että moottoriurheilu on monilta osin ollut edelläkävijä ympäristöasioissa.

– Moottoriurheilu on ollut alusta lähtien autovalmistajille erinomainen tuotekehityksen ”testipenkki”. Energiatehokkuutta on saatu kehitettyä aivan toiselle tasolle nimenomaisesti moottoriurheilussa löydettyjen innovaatioiden myötä, myös turvallisuus on kehittynyt valtaisasti moottoriurheilun kautta. Hyvänä esimerkkinä voidaan kertoa, että nykyisen Formula 1 -auton moottori on tällä hetkellä energiatehokkain polttomoottori markkinoilla. Autonvalmistajat kykenevät näiden innovaatioiden avulla kehittämään siviiliautoissa käytettäviä polttomoottoreita, sillä polttomoottoreita tullaan vielä käyttämään pitkä aika ja on tärkeää, että ne ovat mahdollisimman energiatehokkaita ja sen myötä myös päästöt hyvin alhaiset, Pakari toteaa.

– Moottoriurheilun parissa tapahtunut tuotekehitys on vaikuttanut merkittävästi yleisessä liikenteessä käytettävien moottoripyörien, moottorikelkkojen ja autojen ympäristöpäästöihin. Myös liittona meillä on ollut oma ympäristösääntö jo vuosia ja huomioimme kaikessa toiminnassa ympäristön ja kestävän kehityksen, Nevala jatkaa.

Ympäristötekijät on huomioitu myös lajien kansainvälisissä kattojärjestöissä. Esimerkiksi FIA on lähtenyt vahvasti kehittämään ympäristöystävällisisiä kilpa-autoluokkia, joista Formula E on tällä hetkellä erittäin kovassa nosteessa.

– Autotehtaat ovat jo nyt sitoutuneet vahvasti tähän kilpailuluokkaan, koska nimenomaisesti tuossa luokassa pääsee testaamaan ja kehittämään uutta tekniikkaa erittäin tehokkaasti. Pyrimme kaikessa toiminnassamme ottamaan myös ympäristön huomioon, tästä tuoreimpana osoituksena AKK-Sports Oy:n Neste-Rallin järjestäjänä saama FIA:n korkeimman luokan ympäristösertifikaatti. Tämän eteen on AKK:ssa tehty useita vuosia määrätietoista työtä, Pakari iloitsee.

Yleensä moottoriurheiluvälineet mielletään virheellisesti suurimmiksi tekijöiksi mitä tulee esimerkiksi ilman saastumiseen.

– Moottoriurheilussa käytettävien urheiluvälineiden ympäristöpäästöt ovat nykyään erittäin alhaisia. Tämän vuoksi moottoriurheilunkin ympäristövaikutukset liittyvät tapahtumien yleisön paikalle tuloon, aivan samalla tavalla kuin muissakin urheilulajeissa tai tapahtumissa, Nevala korostaa.

Moottoriurheilun ympäristöpalkinnon saajat valitsee raati, johon kuuluvat ympäristöministeriön ylitarkastaja Markus Tarasti, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Juha Korhonen, AKK:n olosuhdetyöryhmän puheenjohtaja Paavo Aaltonen sekä Suomen Moottoriliiton ympäristöryhmän puheenjohtaja Nita Korhonen.

(Teksti: Moottoriurheilutv)

Uusin numero