Mir Euroopan GP:n voittoon – Ajon tiimin Fernandez Moto3-luokan ykkönen

Euroopan GP:ssä ensimmäisen voittonsa MotoGP-luokassa ottanut Joan Mir näyttää olevan vastustamattomasti matkalla kohti maailmanmestaruutta. Kuva: motogp.com.

Valencian haastavat olosuhteet näyttelivät tärkeää osaa Euroopan GP:ssä, jonka jokaisessa luokassa nähtiin mestaruustaiston kannalta dramaattisia kaatoja. Päivän nimet olivat MotoGP-luokan avausvoittonsa ottanut Joan Mir ja ensimmäisen kaksoisvoittonsa vuosikymmeniin saavuttanut Suzuki. Myös Moto3-luokassa nähtiin uusi mies korkeimmalla palkintokorokkeella, kun Red Bull KTM Ajon Raul Fernandez otti uransa ensimmäisen GP-voiton.

Olosuhteet toivat oman haasteensa Euroopan GP:hen, sillä kuljettajat pääsivät ensimmäistä kertaa viikonlopun aikana kuivalle radalle vasta sunnuntaiaamun warm upissa. Vaikka rata oli kilpailuihin lähdettäessä pääosin kuiva, oli sen pinnalla myös kosteita kohtia, eikä pito muutenkaan ollut paras mahdollinen, mikä näkyi runsaana kaatojen määränä.

Moto3-luokassa parhaan startin nappasi kolmosruudusta startannut Celestino Vietti, joka sai seurakseen kärkiryhmään Alonso Lopezin, Albert Arenasin ja Raul Fernandezin. Toisella kierroksella pakka kuitenkin sekoittui sekä kilpailun että mestaruustaistelun osalta, kun Vietti kaatui Fernandezin noustua tämän ohi kärkeen ja Lopez ajoi Viettin perässä ajanutta Arenasia päin. Arenas pysyi tilanteessa pystyssä, mutta tämän pyörä vaurioitui tilanteessa vaatien varikkokäyntiä.

Tilanteen jäljiltä Fernandezilla oli yli sekunnin johto ennen Tony Arbolinoa ja Ai Oguraa. Arenas lähti varikolta takaisin radalle keräämään mahdollisia irtopisteitä. Kilpailua sekoittaneelle, useamman kierroksen kärjestä jääneelle kuljettajalle näytettiin ensin sinistä lippua ja koska sen vaikutus ei ollut toivottu, liputettiin Arenas pian pois radalta.

Samalla Sergio Garcia oli nostanut itsensä kolmannelle sijalle. Kärjen takana ajanut ryhmä keskittyi jonkin aikaa keskinäiseen kamppailuun, mutta Arbolino löysi hyvän vauhdin ja alkoi kuroa Fernandezin etumatkaa kiinni vetäen Garciaa ja Oguraa perässään. Pian siisti jonoajelu vaihtui jälleen kamppailuksi sijoituksista.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Fernanzedin asema kärjessä oli jo täysin turvallinen, mutta taistelu muista palkintokorokesijoista oli yhä käynnissä. Garcia nousi toiselle sijalle viimeisen kierroksen alussa ja pian Arbolino joutui antautumaan myös Oguralle.

Kilpailun tähti oli kuitenkin virheettömästi ajanut Red Bull KTM Ajo -timiin Raul Fernandez, joka otti tyylipuhtaasti GP-uransa ensimmäisen voiton. Red Bull KTM Ajon toinen kuljettaja Kaito Toba joutui keskeyttämään.

Pisteittä jäänyt Albert Arenas säilytti sarjajohtonsa, mutta tämän ero Ai Oguraan on vain kolme pistettä. 

Moto3-luokan top-10:
1. Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo)
2. Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0) + 0,703
3. Ai Ogura (Honda Team Asia) + 1,005
4. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) + 1,037
5. Darryn Binder (CIP Green Power) + 13,392
6. Carlos Tatay (Reale Avintia Moto3) + 13,424
7. Stefano Nepa (Valresa Aspar Team Moto3) + 16,719
8. Jeremy Alcoba (Kömmerling Gresini Moto3) + 16,824
9. Filip Salac (Rivacold Snipers Team) + 16,964
10. Ayumu Sasaki (Red Bull KTM Tech3) + 17,088

Moto3-luokan pistetilanne:
1. Albert Arenas (KTM) 157

2. Ai Ogura (Honda) 154
3. Celestino Vietti (KTM) 137
4. Tony Arbolino (Honda) 134
5. Jaume Masia (Honda) 133

Moto2-luokassa parhaan lähdön otti Xavi Vierge, joka sai kantaansa erittäin nälkäisen Joe Robertsin, joka alkoi välittömästi painostaa Viergeä. Pienen kaksinkamppailun jälkeen Roberts nousikin kärkeen ja alkoi välittömästi vetää kaulaa. Vierge joutui pian myös Marco Bezzecchin ohittamaksi, ja kun Roberts kaatui kärjestä, löysi Bezzecchi itsensä kilpailun johdosta. Hetkeä myöhemmin toiseksi nousi Remy Gardner, ja kärkikaksikko alkoi vetää eroa muihin.

Takaa nousi kuitenkin Sam Lowes, joka oli kilpailun kolmanneksi noustuaan alkanut kuroa Bezzecchiä ja Gardneria kiinni. Kilpailun puolivälin lähestyessä Lowes olikin saavuttanut Gardnerin ja nousi lyhyen kamppailun jälkeen toiselle sijalle. Myös Red Bull KTM Ajon Jorge Martin oli ajanut Gardnerin kiinni ja onnistui siirtymään tämän edelle. Muiden taistellessa keskenään Bezzecchin takana, pääsi tämä pienelle karkumatkalle.

Mestaruustaiston kannalta myös Moto2-luokassa nähtiin dramatiikkaa, kun sarjaa johtanut Sam Lowes kaatui toiselta sijalta. Hän pääsi vielä jatkamaan, mutta reilusti muiden perässä, ja keskeytti muutaman ajetun kierroksen jälkeen.

Toisena ajanut Martin yritti kuroa Bezzecchin johtoa kiinni, mutta Bezzecchi pystyi vastaamaan kaventuvaan eroon välittömästi ja ajoi voittoon ennen Martinia ja Gardneria.  

Red Bull KTM Ajon toisen kuljettajan Tetsuta Nagashiman sijoitus oli 12.

Sarjapisteissä kärkeen ohi Sam Lowesin nousi neljännelle sijalle ajanut Enea Bastianini kuuden pisteen turvin.

Moto2-luokan top-10:
1. Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46)
2. Jorge Martin (Red Bull KTM Ajo) + 1,941
3. Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team) + 3,553
4. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) + 4,494
5. Lorenzo Baldassarri (Flexbox HP 40) + 4,648
6. Luca Marini (SKY Racing Team VR46) + 5,142
7. Hector Garzo (Flexbox HP 40) + 5,224
8. Nicolo Bulega (Federal Oil Gresini Moto2) + 8,104
9. Xavi Vierge (Petronas Sprinta Racing) + 8,746
10. Jorge Navarro (HDR Heidrun Speed Up) + 11,930

Moto2-luokan pistetilanne:
1. Enea Bastianini (Kalex) 184
2. Sam Lowes (Kalex) 178
3. Luca Marini (Kalex) 165
4. Marco Bezzecchi (Kalex) 155
5. Jorge Martin (Kalex) 125

MotoGP-luokan parhaan startin otti paalulta Pol Espargaro perässään Alex Rins ja Takaaki Nagakami, joka joutui kuitenkin pian Joan Mirin ohittamaksi. Myös kuninkuusluokassa nähtiin mestaruustaiston kannalta merkityksellinen kaato, kun Aleix Espargaro kaatui ensimmäisellä kierroksella aivan Fabio Quartararon edessä ja myös tämä löysi itsensä hiekoilta säpsähdettyään tilanteessa. Quartararo pääsi kuitenkin jatkamaan kilpailua.

Suzukit olivat hyvässä vauhdissa. Ensin Pol Espargaron ohi nousi Alex Rins ja muutaman kierroksen jälkeen myös Joan Mir. Kaksikko näytti karkaavan Espargarolta hitaasti, mutta varmasti, mutta tämä sai edellään ajavat uudelleen kiinni. Selvästi nopeampi Mir haki ohituspaikkaa Rinsistä ja sellainen aukesikin Rinsin vedettyä kilpailun puolivälin jälkeen linjan leveäksi vaihdemissin seurauksena. Mirin päästyä kärkeen muut eivät pystyneet vastaamaan hänen vauhtiinsa, eivätkä kärkikolmikon sijoitukset enää vaihtuneet. Quartararon sijoitus oli kahden pisteen arvoinen 14.

Ensimmäisen voittonsa MotoGP-luokassa napannut Mir vahvisti asemiaan sarjakärjessä – eroa tasapisteissä oleviin Quartararoon ja Rinsiin on nyt varsin turvallisen oloiset 37 pistettä. Kaudella 2020 Mir on yhdeksäs MotoGP-luokassa voittoon ajanut kuljettaja. Suzukille kaksoisvoitto oli ensimmäinen vuoden 1982 jälkeen.

MotoGP-luokan top-10:
1. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar)
2. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 0,651
3. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 1,203
4. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 2,194
5. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) + 8,046
6. Jack Miller (Pramac Racing) + 8,755
7. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 10,137
8. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 10,801
9. Johann Zarco (Esponsorama Racing) + 11,550
10. Danilo Petrucci (Ducati Team) + 16,803

MotoGP-luokan pistetilanne:
1. Joan Mir (Suzuki) 162

2. Fabio Quartararo (Yamaha) 125
3. Alex Rins (Suzuki) 125
4. Maverick Viñales (Yamaha) 121
5. Franco Morbidelli (Yamaha) 117

MotoGP-sarjassa on jäljellä vielä kaksi osakilpailua. Valencian GP ajetaan viikon kuluttua 15. marraskuuta ja kauden päättävä Portugalin GP on vuorossa 22. marraskuuta.

Uusin numero