Mikä on kauden 2022 paras sporttirengas?

Rata-ajo kuivalla onnistuu monilla eri renkailla. Mitä tapahtuu kun takana on tuhansia kilometrejä? Tai jos keli onkin sateinen?

Tämän vuoden sporttirengastestissä mittaa toisistaan ottavat seuraavat kuusi rengasmallia:

Bridgestone Battlax S22

Continental Sport Attack 4

Dunlop Sportsmart MK2

Metzeler M9 RR

Michelin Power 5

Pirelli Diablo Rosso IV

Renkaat joutuvat testiin niin maantieajossa, moottoriradalla kuin myös märän kelin testiradalla. Maantieosuus ajetaan Ranskan Provence-Alpes-Cóte d’Azurin alueella. Viisi ajopäivää ja tuhansia mutkia. Kilpailu on tasaista. Michelin kerää eniten pisteitä, mutta jokainen voi pistetaulukossa painottaa itse tärkeiksi arvioimiaan ominaisuuksia eri tavalla ja saada omaksi suosikikseen jonkin muun mukana olleen renkaan. 

Radalla rengaspaineet säädetään valmistajien ilmoittamiin ratapaineisiin. Maantieosuuden ykkönen ei enää olekaan kärjessä, vaan ykköseksi nousee Bridgestone Battlax S22. Hajonta pisteissä on suurempaa  radalla kuin kadulla.

Sadekeliosuus ajetaan Montpellierin lähellä sijaitsevalla Goodyear Dunlopin testiradalla Mirevalissa. Koska sadetta ei saada tilauksesta, niin apuun tulee napinpainalluksella tasaisesti kasteltava rengasvalmistajan testirata. Käsiteltävyys, ohjauksen tarkkuus, pito kaarteissa, pito kiihdytyksissä, käytös rajalla ja jarrutuksissa pisteytetään kukin erikseen. Kun pisteet lasketaan yhteen, menee kärkisija tasapistein Metzelerille ja Michelinille. 

Mutta mikä on ykkönen kun kaikki osa-alueet lasketaan yhteen? Absoluuttisia pistemääriä kannattaa painottaa edelleen omien arvostusten mukaan ja valita itselle sopiva rengasmalli sen mukaan.


Lue koko laaja sporttirenkaiden vertailu Biken numerosta 4/2022.

Uusin numero