Mika Kalliolle kummankin SM-luokan mestaruus jääradalla – Aki Ajo lainasi treenipyöränsä Kalliolle

Mika Kallio (kesk.) juhli kahta Suomen mestaruutta Kajaanissa. Kallion kanssa juhlatunnelmissa Kallio Racingin Vesa Kallio (vas.) ja Hannu Kallio. Kuva: Kallio Racingin tiedotus.

MotoGP-kuljettaja Mika Kallio asetti tavoitteekseen kaksi Suomen mestaruutta, kun jääradan tynkäkauden ainoat kilpailut oli määrä ajaa tänä viikonloppuna. Kausi lyheni entisestään sunnuntaisen Konneveden SM-osakilpailun peruuntumisen takia. Kallio nappasi silti tittelit Kajaanissa lauantaina.

Lauha talvi oli kutistanut moottoripyörien jääratakauden lähes olemattomaksi. Kun vielä sunnuntaiksi suunniteltu Konneveden kilpailu peruttiin, päästiin tänä talvena jäälle kilpailemisen merkeissä ainoastaan lauantaina Kajaanissa.

Mika Kallio oli vahvin kuljettaja radalla, sillä Valkeakosken Moottorikerhon edustaja voitti sekä A250- että A450-luokan kilpailun napaten näin myös luokkien Suomen mestaruuden. Kallion ero toiseksi sijoittuneisiin oli suhteellisen selkeä, mutta miehen itsensä mukaan ykkössijoista sai silti taistella.

– Vertti Takala johti A250-luokan erää pari kierrosta, kunnes ohitin hänet. Eromme oli vain puolen sekunnin luokkaa ennen kuin hän kaatui toiseksi viimeisellä kierroksella. Siihen asti sai tosissaan vääntää voitosta, Kallio kertasi.

– A450-luokassa karkasimme viime kauden mestarin Mikko Koskisen kanssa aika pian muilta. Johdin kisaa alusta asti, mutta Koskinen pysyi iskuetäisyydellä, noin sekunnin päässä. Olisiko ollut pari kierrosta matkaa maaliin, kun hän taisi tehdä muutaman virheen tai oli jotain muuta, minkä takia hän jäi minusta.

Kallion pienemmän luokan tittelin metsästys sai vaikean alun Kajaanissa.

– Siinä mielessä päivä meni suunnitelmien mukaisesti, että voitin mestaruuden molemmissa luokissa. Minulla oli kuitenkin lisäohjelmaa A250-luokassa, koska pyöräni sammui jostain syystä aamun treeneissä. Siihen tuli jokin sähkövika, mihin emme löytäneet ratkaisua. Onneksi sain Aki Ajolta lainaan hänen treenipyöränsä. Arvelutti lähteä sillä kisaan, koska en ollut ajanut sillä. Pyörä oli eri vuosimallia ja tekniikaltaan sekä jousitukseltaan erilainen kuin omani. Yllättävän hyvin löytyi kuitenkin rytmi eikä ollut isompia ongelmia. Omalla pyörällä olisi ollut helpompi ajaa ja varmaan suurempi ero muihin.

Kallio on ehtinyt viime vuosina harvakseltaan kilpailemaan jääradalle. Edellisen täyden kautensa hän ajoi vuonna 2014. Sen jälkeen hän on muistikuviensa mukaan voittanut käytännössä kaikki ajamansa yksittäiset SM-osakilpailut.

– Tuntuu aina hyvältä ajaa kärjessä. Jäällä olen voittanut mestaruuksia ja SM-mitaleja, joten mestaruudet oli nytkin tavoitteena pokata. Olin luottavainen, ja onhan se minulle tutumpaa taistella voitoista jäällä kuin MotoGP:ssä. Totta kai sielläkin olisi mieluummin ollut korkeammalla.

Kallio voitti ensimmäisen road racingin Suomen mestaruutensa kaudella 1999. Ensimmäinen jääradan titteli irtosi vuonna 2000. Näin ollen Kallio on pokannut Suomen mestaruuden jo neljällä eri vuosikymmenellä ja ensimmäisestä jääradan tittelistä on aikaa 20 vuotta.

Pitkän ja menestyksekkään ammattilaisuran road racingissä ajanut Kallio toimii tänäkin vuonna KTM-tehtaan MotoGP-testikuljettajana. Kallion oli tarkoitus jatkaa testityötä jäärataviikonlopun jälkeen, mutta koronaviruspandemia on jäädyttänyt myös MotoGP-toiminnan.

– Näyttää siltä, että KTM on tehnyt selkeän harppauksen eteenpäin tämän vuoden MotoGP-pyöränsä osalta. Koronaviruksen takia MotoGP-kauden seuraava mahdollinen kisa on vasta Espanjan Jerezissä toukokuun alussa, mutta senkin ajaminen on epäselvää. Todennäköisesti nyt menee viikkoja, että Euroopassa voi ylipäätään matkustaa. Omat testihommanikin ovat tällä hetkellä ohi. Tehtaalta tulevat päätökset, mitä tehdään ja mitä ei.

Mika Kallio on edelleen elementissään jäällä. Kuva: Kallio Racingin tiedotus.

Jääradan Kajaanin SM-kilpailussa A250-luokassa toiseksi ja SM-hopealle ajoi Tuusulan Moottorikerhon Tatu Lauslehto ja kolmanneksi, SM-pronssille Seinäjoen Moottorikerhon Ossi Rantala. A450-luokassa SM-hopealle taipui viime vuoden Suomen mestari, Seinäjoen Moottorikerhon (SeMK) Mikko Koskinen. SM-pronssia otti Forssan Moottoriseuran Henri Ahlbom.

Master-luokan Suomen Cupissa kärkikolmikon muodostivat SeMK:n Peter Lillkvist sekä Varkaus Racing Teamin Juha Rantala ja Antti Pekkonen.

Kansallisessa B250-luokassa voitto meni Warkauden Moottoripyöräurheilijoiden (WarkMPU) Teemu Keinäselle. Toinen oli Konneveden Moottorikerho / UA:n (KonnMK/UA) Miika Tourunen ja kolmas West Coast Racing Clubin Matias Kesti.

B450-luokan ykkönen oli WarkMPU:n Sami Kemppainen ennen KonnMK/UA:n Tourusta ja Ylä-Savon Moottorikerhon Kirsi Kainulaista.

125 2T -luokassa kiireisin oli Kuopion Moottorikerhon (KMK) Peetu Aalto. Kakkospaikan otti Kouvolan MC:n Juuso Tani ennen KonnMK/UA:n Tino Kapasta.

Junior-luokan voitti SeMK:n Ossi Rantala. Lohjan Seudun Moottorikerhon Viktor Leppälä otti kakkospaikan ja SeMK:n Elias Viitaniemi oli kolmas.

Sprint 250 -luokan voitti Äänekosken Moottorikerhon (ÄMK) Vertti Takala. Kakkospaikan nappasi KMK:n Peetu Aalto ja kolmossijan ÄMK:n Jani Kinnunen.

Sprint 450 -luokassa ykköseksi ajoi ÄMK:n Kinnunen. Toinen oli KonnMK/UA:n Erno Kivimäki ja kolmas WarkMPU:n Valtteri Koponen.

Kaikki tulokset

Teksti: Moottoriurheilu.tv.

Uusin numero