Martin voittoon sateisessa Japanissa

Japanin GP keskeytettiin sateen vuoksi, mutta kilpailu oli täynnä draamaa – ja mestaruustaisto kiristyi entisestään.

Jorge Martin (Prima Pramac Racing) otti Japanissa voitot sekä sprinttikilpailusta että GP:stä Francesco Bagnaian (Ducati Lenovo Team) nenän edestä. Podiumilla nähtiin pitkän tauon jälkeen myös Marc Marquez (Repsol Honda Team), kerta oli espanjalaiselle sadasensimmäinen.

Kilpailun alla olosuhteet olivat epävakaat ja jo tutustumiskierroksella nähtiin sadelippuja. Sateen yhä yltyessä yleisössä alettiin kaivaa sadeviittoja esille muutamaa minuuttia ennen starttia.

Kilpailu käynnistyi olosuhteista huolimatta. Paalulta startannut Martin otti kärkipaikan. Myös Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) sai hyvän lähdön, mutta samaa ei voi sanoa Bangaiasta, joka oli ensimmäiseen mutkaan saavuttaessa Brad Binderin (Red Bull KTM Factory Racing) takana neljäntenä, vaikka italialainen nostikin sijoitustaan toisen mutkan jälkeen.

Alku oli vielä surkeampi Maverick Viñalesille (Aprilia Racing) ja Johann Zarcolle (Prima Pramac Racing), kun Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) tuli ykkösmutkaan liian kunnianhimoisesti ja keilasi kaksikon ulos radalta.

Olosuhteiden heikentyessä edelleen ratavarikko avattiin kuljettajien pyöränvaihtoa varten. Martin johti valtaosan kuljettajista sisään, vain Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP), Cal Crutchlow (Yamalube RS4GP Racing Team), Stefan Bradl (LCR Honda Castrol) ja Michele Pirro (Ducati Lenovo Team) jäivät radalle – viimeksi mainittu olikin yllättäen kilpailun johdossa.

Pyöriä vaihtaneet kuljettajat palasivat radalle järjestyksessä Martin, Espargaro, Marquez ja Bagnaia. Espargaro yritti haastaa Martinia johtopaikasta, mutta Martin onnistui vastaiskussaan. Seuraavalla kierroksella Quartararo ja Crutchlow saapuivat pyöränvaihtoon, mutta Pirro, Bradl ja Morbidelli jatkoivat yhä radalla.

Espargaro jatkoi Martinin painostamista ja paineiden noustua liian suuriksi Martin ajautui leveäksi ja putosi yhdeksännelle sijalle joutuen heti Fabio di Giannantonion (Gresini Racing MotoGP) ahdistelemaksi.

Kolmannen kierroksen täyttyessä sadekelin renkailla ajavat saavuttivat Morbidellin. Samalla Marquez yritti löytää tietä Espargaron ohi siinä kuitenkaan onnistumatta ja Martin paikkaili aiempaa virhettään nousten Millerin ohi kuudenneksi Bezzecchin ja Bagnaian perään.

Pirro oli yhä 10 sekunnin johdossa, mutta hänen tultua vaihtamaan pyörää johtopaikan peri Espargaro. Taaempana Bagnaia ja Martin jättivät ensin Bezzecchin taakseen ja ohittivat vielä Marquezinkin nousten näin palkintokorokesijoille. Ja tässä vaiheessa kilpailua oli ajettu vasta viisi kierrosta!

Espargaro oli yhä johdossa, mutta Bagnaia kutisti eron vain puoleen sekuntiin. Marquez jäi Bezzecchin ja Miguel Oliveiran (CryptoDATA RNF MotoGP Team) taakse ajovirheen seurauksena ja Brad Binder joutui keskeyttämään kaadon seurauksena.

Edempänä Martin oli aloittanut hyökkäyksen nousten ensin Bagnaian ohi kakkoseksi, kuitaten vielä Espargaronkin ja venyttäen välittömästi eroa. Espargaron vauhti alkoi hiipua, ja tämä putosi pian Bagnaian, Bezzecchin, Oliveiran ja Marquezin taakse.

Tilanne kilpailussa oli vakiintunut, mutta olosuhteet heikkenivät edelleen. Oliveira oli vetäytynyt varikolle Marquezin edestä, ja hän paransi sijoitustaan lisää nostamalla itsensä Bezzecchin ohi kolmospaikalle. Seuraavaksi tähtäimessä oli Bagnaia ja näytti vain ajan kysymykseltä, milloin Marquez olisi kuronut etumatkan umpeen. Mutta samalla kilpailu keskeytettiin punaisella lipulla.

24 kierroksen kilpailua oli käyty 13 kierrosta. Olosuhteet paranivat siinä määrin, että kilpailua oltiin käynnistämässä uudelleen, mutta punaiset liput nousivat ennen lämmittelykierroksen täyttymistä ja kilpailun ilmoitettiin päättyneen. Koska yli kilpailumatkasta oli ajettu yli puolet, kilpailusta jaettiin täydet pisteet.

Martinin voitettua GP:n lisäksi lauantain sprintin, on Bagnaialla enää kolmen pisteet etumatka, kun MotoGP suuntaa kohti Indonesiaa. Seuraava GP ajetaan Mandalikan radalla 13.-15. lokakuuta.

MotoGP-pistetilanne:

  1. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) 319
  2. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) 316
  3. Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) 265
  4. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) 201
  5. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) 171
  6. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) 162

Uusin numero