Marc Marquez pitkältä sairaslomalta mukaan Portimaon MotoGP-kisaan – Mikä on 8-kertaisen maailmanmestarin suorituskyky?

Hondan tehdastiimin MotoGP-kuljettaja Marc Marquez on saanut lääkäreiltä luvan palata tositoimiin viikon kuluttua ajettavaan Portimaon osakilpailuun.

Yhdeksän kuukautta sitten Marquez loukkasi pahasti olkapäänsä, ja yritti äärimmäisen nopeaa paluuta radalle vain muutamia päiviä ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Se kostautui, olkapäähän tuli lisävammmoja ja niitä on korjattu vielä kahdella lisäleikkauksella, joista viimeisin tehtiin joulukuun alussa.

Lähtökohta Marquezin paluulle ei ole helppo, sillä kauden kolmanteen MM-starttiin mukaan tuleva espanjalainen lähtee MM-taistoon 40 pisteen takamatkalta kärkimies Johann Zarcoon sekä 36 pisteen takamatkalta Yamaha-kuljettajiin Fabio Qartararoon ja Maverick Vinalesiin nähden. 

Miten Marquezin kolmesti leikattu olkapää on lopulta toipunut? Onko hän 100-prosenttisessa kunnossa? Monet odottavat kaiken palautuvan ”ennalleen”, eli Marquezin hyppäävän pyörän numero #93 selkään, nostavan Hondan uudelleen mukaan kärkitaisteluun ja vievän jälleen mestaruuden. Se urakka ei tule olemaan helppo.

Marquezin terveyden ja ajokunnon lisäksi ilmassa on monta kysymysmerkkiä. 

Paineet. Marquezin omat odotukset ovat varmasti kovat, mutta vähintään yhtä kovat paineet tulevat sekä tiimin että Hondan tehtaan suunnalta, unohtamatta MotoGP-fanien suunnasta tulevaa painetta. Paras Honda-mies MM-pistetaulukossa on tällä hetkellä Pol Espargaro, jonka 11 M-pistettä riittävät kymmenenteen sijaan. Hondan tämän kauden  mahdollinen menestys on yksin Marc Marquezin harteilla – ja olkapään varassa.

Itseluottamus. Aikaisemmin Marquez tunnettiin kumiukkona, joka nousi omin jaloin pahannäköistenkin kaatumisten jälkeen ylös, juoksi varikolle hakemaan varapyörän ja jatkoi taas ajamista. Onko paha loukkaantuminen ja pitkä toipumisaika syönyt itseluottamusta? Ei pelkästään ajamiseen, vaan myös siihen nähden että uskooko Marquez enää olevansa kuolematon.

Kehitys. Vaikka viime vuonna ajettiinkin tynkäkausi, niin muut kuljettajat ovat silti keränneet koko ajan ajokokemusta ja pyörät ovat kehittyneet nopeammiksi. Vaikka Marquez palaisi entiselle tasolleen, ovatko muut ottaneet jo muutaman askeleen mestarin ohi?

Uudet radat. Portimaossa ajettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, jolloin Marquez ei ollut mukana. Muilla kuljettajilla on radalta jo kokemusta ja dataa käytössään, joten se vähentää Marquezin menestymismahdollisuuksia paluukilpailussaan ja lisää riskejä, jos hän yrittää heti päästä kilpakumppanien vauhtiin.

Menestyksen nälkä. Marquez on varmasti ehtinyt kuntopyörää polkiessaan ja kahdesti joka päivä fysioterapiassa käydessään miettiä lukemattomia kertoja, onko lisämenestys kaiken tämän vaivan arvoista. Riittääkö menestyksen nälkää vielä huomioiden, että hän on jo voittanut kuusi maailmanmestaruutta kuninkuusluokassa, ja näiden lisäksi yhden mestaruuden sekä 125-kuutioisissa että Moto2-luokassa. 

Vieläkö Marc Marquez nousee uudelleen MotoGP-sarjan kärkeen ja ottaa lisämestaruuksia? Siitä saadaan ensimmäiset suuntaviivat ensi viikonloppuna.

Uusin numero