Marc Marquez ajoi Le Mansissa Hondan 300. kuninkuusluokan voiton

Marc Marquez ajoi Le Mansissa Hondalle 300. kuninkuusluokan voiton. Kuva: motogp.com.

Le Mansin harmaa taivas ei pudonnut kilpailijoiden niskaan, mutta haasteita keli aiheutti. Moto3-luokan kuningas oli John McPhee, kahdessa isommassa luokassa voittoon ajoivat Marquezin veljekset.

Sunnuntaina ajettujen Le Mansin MotoGP-kilpailujen yllä leijui jatkuva sateen uhka. Sateelta säästyttiin, mutta haastavien olosuhteiden vuoksi erityisesti pienimmässä luokassa nähtiin monia erilaisia rengasvalintoja.

Moto3-luokassa parhaan lähdön otti Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse), jonka kanssa kärkiryhmän muodostivat Tony Arbolino (VNE Snipers), John McPhee (Petronas Sprinta Racing) ja Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3), joille tekivät pian seuraa Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) sekä Andrea Migno (Bester Capital Dubai).

Migno onnistuikin haastamaan kilpailun alkua hallinneen Suzukin, joka kuitenkin piti tiukasti kiinni kärkipaikastaan. Suzukin ajovirheen seurauksena tämä putosi kärjestä ja yrittäessään paikata sijoitustaan, kadotti takarenkaan pidon, eikä Tony Arbolinolla ollut mitään mahdollisuutta välttää törmäystä. Kärkisijasta kamppailemasta itsensä löysivät McPhee, Dalla Porta ja Migno, pian kärkitaisteluun tiensä nosti myös Kaito Toba. Aivan kilpailun lopussa Toba ja Canet osuivat yhteen säilyen kuin ihmeen kaupalla pystyssä, mutta samalla McPhee ja Dalla Porta pääsivät karkumatkalle. Dalla Porta ei kuitenkaan enää onnistunut haastamaan McPheetä.

– Tiedän, että olen nopea, mutta pyörässä oli aiemmin ongelma, jota emme osanneet ratkaista ja tänä viikonloppuna olen kaatunut neljä kertaa. Aamulla teimme uuden setupin ja ilokseni pyörä toimi hienosti. Viikonlopun vaikeuksien jälkeen toiseen sijaan on oltava tyytyväinen, summasi Lorenzo Dalla Porta viikonlopun tunnelmia.

– Olen todella iloinen sekä itseni että tiimin puolesta. Olen nopea ja olemme olleet varmoja, että se konkretisoituu ennemmin tai myöhemmin menestyksenä. En voisi olla iloisempi, sillä tämän voiton myötä harteiltani putosi suuri taakka, iloitsi viikonlopun ehdoton Moto3-tähti John McPhee.

Positiivisen suorituksen tehnyt Red Bull KTM Ajon Can Öncü ajoi vaikeissa olosuhteissa maaliin sijalla 16, jääden uransa ensimmäisestä MM-pisteestä noin kahden sekunnin päähän.

Moto3-luokan top-10:
1. John McPhee (Petronas Sprinta Racing)
2. Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing)
3. Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team)
4. Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3)
5. Andrea Migno (Bester Capital Dubai)
6. Kaito Toba (Honda Team Asia)
7. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46)
8. Kazuki Masaki (BOE Skull Rider Mugen Race)
9. Jakub Kornfeil (Redox PruestelGP)
10. Raul Fernandez (Sama Qatar Angel Nieto)

Moto2-luokassa ruudukosta irtosi parhaiten Thomas Lüthi (Dynavolt Intact GP) perässään EG 0,0 Marc VDS -tiimin kaksikko Alex Marquez ja Xavi Vierge, Jorge Navarro (Lightech Speed Up) ja Brad Binder (Red Bull KTM Ajo). Sarjapisteissä johdossa ollut Lorenzo Baldassarri (FLEXBOX HP 40) kaatui vieden Petronas Sprinta Racingin Mattia Pasinin mennessään, ja tilanteen seurauksena kärkiviisikko pääsi hieman karkuteille.

Kärkeen nousivat Marquez ja Vierge samalla kuin 18. lähtöruudusta startannut Simone Corsi teki upeaa nousua kohti kärkeä. Corsi raivasi tiensä ensin ohi Lüthin, sitten Viergen ja alkoi ajaa Marquezia kiinni. Nousu kuitenkin päättyi kaatumiseen, ja Marquez huomasi olevansa turvallisessa puolentoista sekunnin johdossa. Kun vielä Fernandez ja Navarro keskittyvät selvittelemään kakkossijan kohtaloa, pääsi Marquez ajamaan helposti voittoon. Lopulta myös Navarro sai ajaa melko helpon tuntuisesti toiseksi.

Red Bull KTM Ajon Brad Binder ajoi kauden parhaimpansa sijoittuen neljänneksi. Varaslähdöstä varikon läpiajorangaistuksen kuitannut Jorge Martin oli lopputuloksissa sijalla 20.

– Olipa vaikea kilpailu. Emme ehtineet tehdä käyttämillemme renkaille säätöjä ja erityisesti radan 8. mutka oli todella haastava, en meinannut millään saada pyörää pysähtymään siinä. Siihen nähden, kuinka vaikea viikonloppu oli, on toiseen sijaan oltava tyytyväinen, totesi Jorge Navarro kilpailu jälkeen.

– Olen todella tyytyväinen voittaessani ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Warm upissa käytin pehmeää rengasta, mutta päätimme valita kilpailuun kovemman seoksen, mikä oli selvästi oikea päätös, iloitsi puolestaan Alex Marquez.

Moto2-luokan top 10:
1. Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS)
2. Jorge Navarro (Lightech Speed Up) 
3. Augusto Fernandez (FlexBox HP 40)
4. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo)
5. Xavi Vierge (EG 0,0 Marc VDS
6. Thomas Lüthi (Dynavolt Intact GP)
7. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team)
8. Marcel Schrötter (Dynavolt Intact GP)
9. Iker Lecuona (American Racing KTM)
10. Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46)

MotoGP-luokan kilpailun alla edellisen Moto2-luokan kisan aikana parantunut sää näytti jälleen erittäin sateiselta, mutta keli pysyi kuitenkin kuivana. Draamaa nähtiin jo ennen lähtövaloja, kun Joan Mir (Suzuki Ecstar) ja Karel Abraham (Reale Avintia Racing) jarruttivat eturenkaansa alta lämmittelykierroksella. Mir ehti varikolta mukaan kilpailuun, mutta Abraham ei kerennyt ulos varikolta ennen johtavan pyörän ensimmäisen kierroksen täyttymistä.

Lähdössä näytti hetken siltä, että Danilo Petrucci (Ducati Team) onnistuisi ottamaan kärkipaikan, mutta lopulta Repsol Honda -tiimin Marc Marquez taisteli itsensä vastustamattomasti ykköseksi. Pramac Racingin Jack Miller oli lähdön jälkeen kolmannella ja Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha) neljännellä sijalla. Millerin nousu ohi Petruccin kolmanneksi ilmeisesti vaikutti italialaisen keskittymiseen, sillä tämä teki pian ajovirheen, jonka seurauksena myös Rossi nousi Ducati-kuljettajan ohi.

Hetken päästä Jack Miller onnistui siinä, mikä on tällä kaudella tuntunut lähes ylitsepääsemättömältä, nimittäin Marquezin ohituksessa. Miller sai ajaa yllättävänkin rauhassa johtopaikalla, kunnes Andrea Dovizioso (Ducati Team) alkoi lähestyä kärkikaksikkoa. Seurauksena Marquez haastoi Millerin ja siirtyi näyttävän kamppailun päätteeksi kärkeen.

Dovizioso pääsi aivan Millerin kantaan kiinni. Aavistuksen Milleriä nopeampi Marquez oli karkaamassa, ja Dovizioso etsi kuumeisesti ohituspaikkaa, mutta se löytyi vasta, kun australialainen teki ajovirheen. Marquezin johto oli tuolloin jo lähes 3 sekuntia, joten voitto oli turvallinen. Miller putosi vielä yhden sijan, kun Petrucci onnistui nousemaan kolmanneksi ohi Millerin.

Marc Marquezin voitto Le Mansissa oli Hondan 300. voitto ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokassa. Huomionarvoinen oli myös Pol Espargaron (Red Bull KTM Factory Racing) ajama KTM:n paras kilpailu – kuudenneksi sijoittunut Espargaro jäi vajaat kuusi sekuntia Marquezista.

– Mahtavaa olla takaisin podiumilla vuoden tauon jälkeen. Alussa tein pari virhettä ja putosin, mutta tuntuma pyörään oli hyvä, joten päätin yrittää parhaani. Seuraavaksi ajetaan kotikilpailuni Mugellossa, joten tunnelma on nyt todella korkealla, iloitsi Danilo Petrucci.

– Tuntuma pyörään oli outo perjantaista asti. Kierrosaika oli ihan hyvä, mutta luottoa pyörään ei ollut. Marc oli hieman minua nopeampi, mutta en halunnut ottaa riskiä vastatakseen hänen vauhtiinsa. Siihen nähden toinen on oikein hyvä sijoitus, mutta haluamme parempaa, totesi Andrea Dovizioso.

–  Le Mans on muutenkin vaikea, mutta kylmyys teki siitä erityisen vaikean. En yleensä käytä pehmeää eturengasta, mutta tänään se oli ainoa vaihtoehto. Onneksi kaikki meni hyvin, kertasi Marc Marquez.

MotoGP-luokan top-10:
1.  Marc Marquez (Repsol Honda Team)
2. Andrea Dovizioso (Ducati Team)
3. Danilo Petrucci (Ducati Team)
4. Jack Miller (Pramac Racing)
5. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP)
6. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing)
7. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT)
8. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT)
9. Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol
10. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar)

Le Mansin täyselliset tulokset löytyvät MotoGP-sarjan internet-sivulta. Seuraava MotoGP-kilpailu järjestetään 31.5.-2.6. Italian Mugellossa.  

Uusin numero