Kuulun ”Che” Guevaran poika vieraili Lahdessa markkinoimassa moottoripyörämatkojaan Kuubaan

Maria Elena ja Ernesto Guevara
(Kuva: Simo Kohonen)

Argentiinalaissyntyinen ”Che” Guevara oli vallankumouksellinen marxilainen sissijohtaja ja poliitikko, joka on noussut kulttimaineeseen ympäri maailmaa. Hän kiersi Etelä-Amerikkaa Nortinilla, jota Guevara kutsui La Poderosaksi. Che Guevaran poika Ernesto Guevara vieraili Lahdessa vaimonsa Maria Elenan kanssa.

1950-luvulla La Poderosalla kiertäneen Guevaran matkasta julkaistiin kuulu päiväkirja. Myös Guevarasta tehty dokumenttielokuva lisäsi vasemmistoradikaalin tunnettavuutta.  Nähdessään matkallaan kurjuutta Che kääntyi marxismiin.

Guevara nousi Kuuban vallankumouksen vuonna 1959 jälkeisessä valtahierarkiassa toiseksi heti Fidel Castron jälkeen. Guevara yritti myöhemmin vuonna 1967 vallankumousta sissiryhmänsä kanssa  Boliviassa. Hanke epäonnistui ja vangitsemisen jälkeen Guevara teloitettiin.

Nyt Kuuba on avautumassa kaupallisesti USA:n lievennettyä pakotteita. Poika Ernesto markkinoi turneellaan Poderosa Tours –moottoripyörämatkoja, jotka tehdään Harley-Davidson -pyörillä.

Riku Routo, joka on Lahden moottoripyörämuseon perustaja, tutustui Kuuban matkallaan viime talvena sattumalta Ernesto Guevaraan. Routo järjesti Guevaralle vierailun Pietarin moottoripyörämessuille ja nyt Guevarat vierailivat Lahdessa. He alkavat markkinoida yhdessä Roudon kanssa suomalaisille Kuubaan moottoripyörämatkoja.

Ernesto Guewara oli isänsä kuollessa kaksivuotias. ja hän on nuorin perheen lapsista.

-Minulla ei ole henkilökohtaisia muistoja isästäni. Äitini kertoi hänestä ja koulussa kerrottiin isäni töistä vallankumouksen ajalta. Isäni kuvia oli joka puolella niin kirjoissa, lipuissa kuin julisteissa.

Uusin numero