Kostamo Hengelon kolmossijat plakkarissaan Pohjois-Irlantiin

Hengelon kolmanneksi nopein mies Erno Kostamo kilpailee tällä viikolla pohjoisirlantilaisessa North West 200 -kilpailussa.
Kuva: Demon Teerink Photography.

Suomen nopein katuratakuljettaja Erno Kostamo aloitti kilpailukautensa IRRC-sarjan avauskilpailussa Alankomaiden Hengelossa kolmansilla sijoilla. Tällä viikolla mies debytoi kuuluisassa North West 200 -kilpailussa.

IRRC-sarja käynnistyi viime viikonloppuna Alankomaiden Hengelossa ajetun ensimmäisen osakilpailun myötä. Superbike-luokassa Erno Kostamo kiidätti BMW:nsä maaliin molempien kilpailulähtöjen kolmantena.
– Olin kolmas niin aika-ajoissa kuin kilpailussakin, joten eipä siinä vauhdin suhteen paljoa selittelemistä ole, Kostamo nauraa.
Kostamon mukaan sarja on paljon viime kautta tasaisempi, eikä tasoitusta ole varaa antaa senttiäkään. Vaikka mies kertoo olleensa tyytyväinen nopeuteensa, vaikutti molempien kilpailulähtöjen hidas herääminen sijoitukseen.
– Nukuin pari-kolme ensimmäistä kierrosta. Kun pääsin vauhtiin, olivat kierrosaikani kärjen tasolla. Ensimmäisessä lähdössä sainkin kiinni Didier Gramsin ja toisessa Marek Cervenyn, mutta kärki oli päässyt jo liian kauas, kertoo Kostamo.
Kauden alussa yksi monista muuttujista on vaihtunut rengasmerkki, jonka edellyttämien säätö- ja ajotapamuutosten kanssa Kostamolla on vielä hieman tekemistä.
– Ajotyyliä pitkää muuttaa Michelinin renkaille melko paljon, säädötkään eivät ole vielä aivan napissaan. En usko, että ongelma on vastaava esimerkiksi Imatralla, jossa mutkat ovat pääosin selkeitä 90-asteisia, mutta ainakin Hengelossa meille jäi vielä hieman parannettavaa, pohtii Kostamo.
– Toisaalta kauden avaus oli parempi kuin viime vuonna, jolloin olin avauskilpailussa viides ja kolmas. Jos olisin saanut vähän kiristettyä, olisin kyennyt vastaamaan Davey Toddin vauhtiin. Vielä eilen pohdin, että tällaiset sijoitukset voisivat vähän harmittaakin, mutta kun pääsee heti keskittymään uuteen juttuun North West 200:n myötä, eivät kolmossijat jääneet kaivelemaan, Kostamo toteaa.

Pohjois-Irlannin suurin urheilutapahtuma North West 200 on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista katuratakilpailuista ja sen odotetaan keräävän jopa yli 100000 katsojaa. Portrushin, Colerainen ja Portstewartin välillä kulkeva, 14,5-kilometrinen rata on tunnettu kovavauhtisuudestaan, ja suurin nopeus on Bruce Ansteylle tutkattu 338,6 km/h. Kostamo osallistuu North West 200:ssa Superstock- ja Superbike-luokkiin Penz13-tiimin kalustolla.
– Tänään maanantaina aloitamme kuljettajakokouksilla, jonka jälkeen pääsen tutustumaan tiimin kuvioihin, tekemään pyörään asetuksia sekä valmistautumaan huomisiin harjoituksiin, Kostamo kuvailee.
North West 200:ssa Kostamo asettuu samalle viivalle katuratakilpailujen huippujen kanssa. Lähtöruudukosta löytyy John McGuinnessin, Peter Hickmanin ja Alastair Seeleyn kaltaisia nimiä. Kostamo pitää uuden kilpailun alla päänsä kylmänä, eikä halua kiinnittää huomiota tuloksiin.
– North West 200 on verrattavissa Macaon GP:hen, eikä pari ensimmäisen osallistumiskerran tuloksiin kannata kiinnittää liikaa huomiota. Näin ajaminen pysyy turvallisena, jos ei tunne rataa ja ajaa yli omien rajojensa, alkaa sattua ja tapahtua. Tietenkin tulokkaiden sarja on hyvä mittari omasta vauhdista, ja kyllä sen kärkipäästä oletan itseni löytäväni, Kostamo kertoo.
Tiistain lisäksi North West 200:ssa ajetaan harjoituksia torstaina. Torstaina illalla on myös vuorossa Superstock-luokan ensimmäinen kilpailu. Pääkilpailupäivä on lauantai, jolloin Kostamon ohjelmassa on Superstock- ja Superbike-luokkien kilpailujen lisäksi tapahtuman finaali, NW200 Superbike -kilpailu.
– Lauantai on varmasti kova päivä. Nopeudet ovat korkeita ja rata pitkä, joten kyllä siinä kilpailullekin mittaa tulee ja kolmen kilpailun jälkeen tietää varmasti ajaneensa, Kostamo pohtii.

Naulankanta Motosport -tiimissä IRRC-sarjassa kilpaileva Erno Kostamo vierailee Penz13-tiimin riveissä North West 200 -kilpailussa ja osallistuu Superstock- ja Superbike-luokkiin. North West 200 -festivaaliviikkoa vietetään 12.-18. toukokuuta 2019. Kilpailun harjoitukset järjestetään tiistaina ja torstaina, kilpailulähtöjä ajetaan torstaina ja lauantaina.

Uusin numero