Koeajo: Husqvarna Vitpilen 701 – Yllättää suorituskyvyllään

Husqvarna osoittaa turhaa vaatimattomuutta kertoessaan uuden Vitpilenin olevan urbaanin motoristin valinta. Käytännössä kyseessä on urheilulliseen ajoon sopiva pyörä, jolla halutessaan voi kiusata mutkateillä selvästi tehokkaampia ja painavampia sporttipyöriä.

Husqvarna markkinoi uutta Vitpileniä urbaanin motoristin valinnaksi. Yksisylinterinen ja kevyt Vitpilen vaikuttaakin speksien perusteella kevyeltä ajopeliltä lyhyille matkoille. Koeajossa se kuitenkin yllättää kahdellakin tavalla: urheilullisilla ominaisuuksillaan ja isoilla fyysisillä mitoillaan. Istuinkorkeutta on 830 milliä, mikä on ihan keskimääräinen 1000-kuutioisen sportin lukema.

Ajoasento on sporttisen nojaava, jopa siinä määrin että ranteet väsyvät ja kaasukäden sormia vaivaa tunnottomuus, jos ajetaan taajamassa ja taajamanopeuksilla. Kun päästään mutkateille, osoittautuu Vitpilen tarpeen vaatiessa nopeaksi ja urheilulliseksi. Urheilullisuutta korostaa kahteen suuntaan toimiva quickshifter-vaihdeavustin. Moottori vetää suurimmallakin vaihteella mukavasti jo 3500 kierroksesta alkaen, joten käyttökelpoinen kierrosalue on riittävän laaja.

Vaihteita saa urheilullisella ajotyylillä edetessä tietysti kelata ahkerammin ylös ja alas kuin isommissa ja tehokkaammissa pyörissä. Juuri se on kuitenkin yksi niistä päätekijöistä, joka tekee Vitpilenistä urheilullisen tuntuisen. Jousitus ja jarrut ovat riittävän tehokkaat, mutta tärkein valtti on ketteryys. Ketteryys ja keveys mutkissa on monen osatekijän summa. Painoa on tankattuna vain noin 166 kg (valmistaja ilmoittaa painoksi ajokunnossa ilman polttoainetta 157 kg), akseliväli on lyhyt, keulakulma jyrkkä (25 astetta) ja lisäksi takarengas on profiililtaan kapea ja korkea, 160/60R17. Kevyen kääntyvyyden viimeistelee alle 700-kuutioisen moottorin kevyet pyörivät massat.

Vitpilen on persoonallisen yhdistelmä puristista ulkomuotoa, modernia tekniikkaa ja kokoluokassaan hyvää suorituskykyä. Se kuuluu niihin moottoripyörämalleihin, jotka koeajossa yllättävät positiivisesti ominaisuuksillaan.

Koeajoraportti luvassa MP Maailman numerossa 5/2018, joka ilmestyy heti vapun jälkeen.

Husqvarna Vitpilen 701

Moottori: yksisylinterinen, 692 cc
Teho: 55 kW (75 hv) / 8500 r/min
Vääntö: 72 Nm / 6750 r/min
Voimansiirto: 6 vaihdetta, ketjuveto

Akseliväli: 1434 mm
Istuinkorkeus: 830 mm
Tankin tilavuus: 12 litraa
Paino tankattuna: noin 166 kg

Hinta: 13 354,79 €

Uusin numero